Tuesday, March 5, 2024

Sebenarnya: Sebuah pasar raya mempamerkan daging katak di sebelah ikan di Selayang?- pakdin.my

BARU-BARU ini, tular dalam talian sekeping gambar daging katak yang disediakan diletakkan bersebelahan dengan ikan di sebuah pasar raya berserta dakwaan berlaku di Selayang, Selangor.

Adakah terdapat kebenaran pada foto ini dan dakwaan yang dibuat mengenainya?

KESIMPULANNYA:

BENAR!

Menurut artikel yang disiarkan di portal berita Sinarharian.com.my, gambar itu mula tersebar di WhatsApp pada Selasa (24 Okt).

Dalam foto itu, terlihat pinggan daging katak yang disediakan di antara pinggan berisi ikan segar dan kerang.

Jurugambar itu, yang terjumpa pameran itu di pasar raya terkemuka di Selayang, berkata mereka sudah bercakap dengan pengurusan pasaraya tersebut mengenainya dan mereka juga telah membuat laporan dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup.

“Seperti daging babi, makanan tidak halal lain seperti katak dan lain-lain mesti diasingkan daripada makanan halal,” kata Prof Madya Datuk Dr Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim ketika ditanya.

Timbalan dekan Jaringan Industri dan Masyarakat di Fakulti Pengajian Islam Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu berkata, memandangkan daging katak dilarang dimakan umat Islam, sambil menambah adalah tidak bertanggungjawab pihak pasar raya mencampurkan daging itu. dengan makanan halal.

“Mazhab Shafie seperti yang dijelaskan oleh Imam Nawawi dalam Kitab Majmuk bahawa orang Islam tidak boleh makan katak. Kerana Malaysia berpegang kepada mazhab Shafie, umat Islam di Malaysia percaya bahawa daging katak adalah haram untuk dimakan,” katanya.

UtamaBERITAAMSebenarnya: Sebuah pasar raya mempamerkan daging katak di sebelah ikan di Selayang?

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR