Perwaja Steel: Mahathir Tak Mahu Kata Jual Negara Kepada China?

Satu-satunya perjanjian “Jual Kepada China” yang Mahathir tidak pernah kmplen atau berani menyebut mengenainya adalah menyelamatkan projek Perwaja Steel yang gagal dan kita menanggung kerugian bernilai RM10 hingga RM15 bilion

Perjanjian menyelamatkan Perwaja Steel ditandatangani pada pertengahan 2015 sejurus Mahathir memulakan serangan terhadap Najib.

Anehnya, beliau berdiam diri mengenai perkara ini dan tidak mengatakan kita menjual negara kepada China.


20170306-mahathir-eric-chia-perwaja-steel——-
Perwaja dijangka pulih Mac 2017, Zhiyuan suntik RM1.8b

Perwaja Holdings Bhd (Perwaja) akan menerima suntikan modal RM1.8 bilion daripada TianJin Zhiyuan Investment Group Co Ltd (Zhiyuan) melalui langganan terbitan khas saham bagi memulihkan kewangan pengeluar produk keluli bersepadu terbesar itu.

Pengarah, Datuk Alan Ong, berkata langkah itu terkandung dalam Perjanjian Rangka Induk (MFA) antara Perwaja dan syarikat China terbabit.

Beliau berkata, MFA itu akan menggantikan Memorandum Perjanjian Perwaja yang dibuat dengan Zhiyuan pada 11 Februari lalu dan memorandum perjanjian kedua pada 29 April lalu.

“Kumpulan dijangka pulih pada Mac 2017 apabila langkah korporat itu selesai dilaksanakan,” katanya selepas majlis memeterai perjanjian rangka kerja induk (MFA) dengan unit Zhiyuan, Zhiyuan International Investment and Holding Group (Hong Kong) Co Ltd, di sini hari ini.

MFA itu akan menggantikan memorandum perjanjian pertama dan kedua, perjanjian pajakan yang telah ditandatangani beberapa bulan lepas, serta membentuk hasrat dan persefahaman pihak-pihak berkenaan berkaitan langkah menyusun dan menggiatkan semula Perwaja Group.

Ong berkata, Zhiyuan akan menguasai 37 peratus pegangan dalam Perwaja pada peringkat awal dan akan meningkat kepada 64 peratus apabila selesai pelaksanaan perjanjian itu, manakala pegangan bagi pemegang semasa, Kinsteel Bhd dan Maju Holding Sdn Bhd akan dikurangkan kepada 25 peratus daripada 64 peratus pada masa ini.

Baca seterusnya disini:
http://pakdin.my/perwaja-dijangka-pulih-mac-2017-zhiyuan-suntik-rm1-8b/

62 Replies to “Perwaja Steel: Mahathir Tak Mahu Kata Jual Negara Kepada China?

  1. Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI

  2. Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI

  3. Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI Ajibon sungguh.. ramai xdapat brim punye isu skg.. bukan isu kawen. Adoiii #keluarUMNOjoinPRIBUMI

    1. Err … excuse me … kes Anwar yg terbaru ni time siapa ye ? Time Najib kan ? Jgn buat2 lupa .. sekarang ni sbb Tun M madih popular bersama team jadi BN terpaksa korek dekst KHAZANAH NEGARA .. kot mana la tau dapat kes kes LAPOK lagi kan ..
      Pas tu PM sendiri dok buat cerita Syafie Afdal ngendeng kat dis Ketua Menteri Sabah … manapegi menteri2 dia yg power2 tu ???? tapi isu dia najk bunuh kerjaya politiknSyafie Afdal pulak bila nampak Syafie Afdal semkin popular ..
      Admin.. rakyat pun dah celek .. celek mata , minda n hati .. oh !! celek IT juga .. 😂😂😂

    2. Satu dunia tahu Madey adalah PM yg paling kejam. ISA digunakn utk selamatkn kuasa, AUKU diguna utk sekat suara mahasiswa, polis dah mcm keldai zaman madey dipergunakan utk kekal berkuasa, media cetak dn.elektronik disekat contoh Harakah dulu hanya boleh dikeluarkan 3 minggu sekali, forum hal ehwal islam dulu diserikan oleh ustaz ismail kamus, harun din, dn ramai lg ulama ulung tp bila tegur pentadbiran madey terus kene band/gam. Kes memali, musa hitam jd kambing hitam, isu bailout, berbilion hilang utk selamatkn kroni seperti MAS zaman tajudin ramli, bank bumiputera, perwaja steel, syarikat perkapalan nasional. Berbillion lesap tp rakyat ms tu tak dpt akses berita dn.isu pasal disekat. Krisis perlembagaan. Muhyidin sms jd mb johor sambil jd talibarut madey utk berkrisis dgn istana johor, sepanjang pantai lido dikeluarkn hakmilik tanah tu yg jadi bangunan jb waterfront terbengkalai depan istana besar, itu semua hasil tgn madey. Infrastruktur luar bandar? Madey langsung tak pandang. Tu belum lagi anak beranak madey bolot kerja2 pembekalan kerajaan.

    3. Satu dunia tahu Madey adalah PM yg paling kejam. ISA digunakn utk selamatkn kuasa, AUKU diguna utk sekat suara mahasiswa, polis dah mcm keldai zaman madey dipergunakan utk kekal berkuasa, media cetak dn.elektronik disekat contoh Harakah dulu hanya boleh dikeluarkan 3 minggu sekali, forum hal ehwal islam dulu diserikan oleh ustaz ismail kamus, harun din, dn ramai lg ulama ulung tp bila tegur pentadbiran madey terus kene band/gam. Kes memali, musa hitam jd kambing hitam, isu bailout, berbilion hilang utk selamatkn kroni seperti MAS zaman tajudin ramli, bank bumiputera, perwaja steel, syarikat perkapalan nasional. Berbillion lesap tp rakyat ms tu tak dpt akses berita dn.isu pasal disekat. Krisis perlembagaan. Muhyidin sms jd mb johor sambil jd talibarut madey utk berkrisis dgn istana johor, sepanjang pantai lido dikeluarkn hakmilik tanah tu yg jadi bangunan jb waterfront terbengkalai depan istana besar, itu semua hasil tgn madey. Infrastruktur luar bandar? Madey langsung tak pandang. Tu belum lagi anak beranak madey bolot kerja2 pembekalan kerajaan.

    4. Ned Salleh betul anwar masuk sungai buloh jaman najib. tp dulu sape yang beriya2 nak masuk kan anwar kedalam.. masa tun m masih ngan umno…
      tun m juga yang beriya2 masuk kan anwar.. skarang lepas dah jadi pembangkang. beriya2 sangat konon nak selamatkan anwar.. jumpa AGONG bagai..
      org paling munafik tun M ..
      sanggup halalkan semua cara,jilat ludah sndri demi sebuah politik. tamak haloba

Leave a Reply