SENARAI ASSET MILIK NEGERI YANG TELAH DIJUAL OLEH KERAJAAN DAP PULAU PINANG SEJAK 2008

Rekod jualan tanah utama yang telah dilakukan oleh kerajaan DAP Pulau Pinang.

Sila tambah sekiranya ada yang tertinggal yang anda tahu mengenainya.

2010 – 1.1 ekar tanah PPR Taman Manggis PPR dijual kepada KLIDC – RM11.5 juta.

2011 – 102 ekar tanah Bayan Mutiara dijual kepada Ivory Properties – RM1.07 juta –
http://bit.ly/1wR7nf2

2013 – 110 ekar tanah Gurney Drive diberi kepada Consortium Zenith BUCG untuk Projek Terowong Dasar Laut – RM6.3 billion (tidak melibatkan tunai) –
http://bit.ly/1BWADRA

2013 – 40 ekar tanah Batu Kawan dijual kepada PE Land – RM65.34 juta –
http://tinyurl.com/l4ywb5g

2014 – 245 ekar tanah Batu Kawan dijual kepada Aspen Vision (49% dimiliki oleh Ivory Properties) – RM484 juta –
http://bit.ly/1p5zEqd

2014 – 30 ekar tanah Batu Kawan dijual kepada Paramount Group – RM67 juta- http://bit.ly/1wznATj

2014 – 470 ekar tanah Batu Kawan dijual kepada Eco World – RM1.02 bilion. (Penjualan dibatalkan pada tahun berikutnya ketana tanah yang sepatutnya untuk pembinaan padang golf didapati tidak cukup luas utuk tujuan tersebut. Tanah tersebut telah du tender semula oleh Kerajaan Negeri).

2014- 49% daripada 198 ekar tanah Batu Kawan dan 6.67 ekar tanah Bayan Lepas dijual kepada Temasek, syarikat dari Singapura (tiada melibatkan tunai yang melibatkan billion ringgit) –
http://tinyurl.com/kdhs6uk

2015- 20 ekar tanah di Batu Kawan dengan nilai RM30 juta kepada Jabil group, syarikat Singapura-
http://www.thesundaily.my/news/1418320

2015 – 4,000 ekat tanah tebus guna kepada Gamuda (60%) dan rakan kongsi tempatan (40%) di Permatang Damar Laut – dianggarkan bernilai RM27 billion. Kerajaan Pulau Pinang juga mengatakan mereka akan meminjam dari bank sejumlah wang yang tidak dinyatakan melibatkan jumlah bilion Ringgit.

2015 – 6.6 ekar tanah untuk Juru Workers complex kepada syarikat Singapura, Centurion Group benilai RM10,893,225

20170109-tanah-pulau-pinang-centurion

2016- Penjualan 49 peratus saham Tropical Island Resort Sdn Bhd (TIRSB) oleh PDC pada harga RM156 juta kepada Ideal Property Development Sdn Bhd (Ideal).
http://www.malaysiakini.com/news/362511

GERAKAN mengatakan bahawa tanah milik kerajaan Negeri telah berkurangan daripada 12% pada 2098 keoada 8% pada akhir tahun 2013, bermakna dalam 5 tahun kerajaan DAP PulaubPinang telah menjual 33% dari keseluruhan tanah milik ketajaan Negeri.

Tetapi di tahun 2014, kadar penjualan tanah telah duipertingkatkan.

Dengan kadar sekarang, tiada lagi tanah  milik ketajaan Negeri menjelang pilihanraya umum akan datang.

Mengapa tidak Penang Development Corporation (PDC) sendiri yang membangunkan tanah tersebut dan tidak menjualnya?

Dengan penjualan kesemua tanah tersebut, Kerajaan Pulau Pinang secara mengejutkan mengatakan bahawa tanah dan aset yang telah dijual tidak ada kena mengena dalam lebihan terkumpul negeri sebanyak RM576 juta sejak tahun 2008.

Jika penjualan tanah dan aset yang tidak ada kena mengena dalam lebihan terkumpul negeri maka itu bermakna semua hasil tersebut telah masuk dalam poket Lim Guan Eng?
20170109-dap-pulau-pinang-pdc-jerejak

7
Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jasni Jaafar
Guest

Esok dah habis tanah kerajaan negeri..bila nak buat projek kerajaan negeri cari pula tanah2 pusaka org melayu ..lama2 nanti satu inci pun tanah org melayu… Read more »

Ramli Ahmad
Guest

Sama saja kerajaan pusat lagi teruk. Tak payah dok posting lah.

Penjejak Awan
Guest

Kamjat…

Sam Black
Guest

Mmg terang2 bodo nk wt camane! Sok wt umah atas pokok br kwn dgn monyet je lh kakkakakaka

Illa Mansor
Guest

Dh kena jual pn msh bodo x brtempat.

Kambing Encem
Guest

yg najib jual tak mau tunjuk ka?.. ni org penang kata cempera bewak.. najib dgn pengikut sama kaliamput..

Abd Mutalib
Guest

Macai umno jer yg akan percaya