Home / :: BLOG :: / 54,000 Ekar: Mahathir Jual Negara Kepada Singapura

54,000 Ekar: Mahathir Jual Negara Kepada Singapura

Pada 24 November 1990, Mahathir menandatangani perjanjian untuk membenar Singapura mengambil-alih tanah Johor seluas 54,000 ekar (216 kilometer persegi) untuk membina empangan di Sungei Linggiu.

Singapura hanya perlu membayar RM320 juta ganti-rugi (for permanent loss of use of the land), premium tanah RM388 juta dan sewa tahunan RM30 untuk setiap 1,000 kaki persegi.

Di bawah perjanjian ini, Singapura juga dibenarkan untuk mengambil air tanpa had dari Malaysia.

54,000 ekar (kesemua sekarang milik Singapura) bersamaan dengan 16 kali ganda saiz Forest City, 88 kali ganda saiz Melaka Gateway dan 7.2 kali ganda saiz Taman Perindustrian Malaysia-China-Kuantan (yang kesemua milik majoriti Malaysia).

Kalau Najib yang bikin perjanjian macam ini dengan Singapura, tentu Mahathir dan gengnya akan meroyan tanpa arah. Sejuta gambar propa akan wujud kononnya Najib jual negara ataupun

Najib hamba Singapura. Tetapi, yang bikin ini ialah Mahathir – bukan Najib.

Siapa sebenarnya yang jual negara? Siapa yang sudah gadaikan tanah negara yang sebesar 216 kilometer persegi kepada negara asing?

PS: ‘Kenapa dulu tak cakap?’

‘Ko nak kena ISA? ‘

Singapore – Malaysia Water Agreement
http://eresources.nlb.gov.sg/infopedia/articles/SIP_1533_2009-06-23.html

(Visited 8 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

Check Also

Kos operasi penternakan ayam meningkat selepas rejim PH memerintah kata persatuan

Persatuan terbesar mewakili industri ternakan mengalu-alukan siasatan berhubung dakwaan tentang kewujudan kartel di sebalik kekurangan bekalan telur ayam yang dikatakan menjadi punca kenaikan harganya sejak kebelakangan ini.

19 comments

  1. Johari Johari

    Mahathir kan melayu yang mudah lupa

  2. Ahmad Ibrahim

    Betul tu pak din, nanti nasib tak baik, jadi pulau batu putih, pulau pisang belum tau lagi

  3. ZaidZain Al-barr

    Takut jugk hang kt mahadtir noo.. bertali arus serang dia.. dia rilek jerr

  4. Din Ariffin

    Unik betullah negara ni. Skandal dulu2 bongkar abis tapi skandal sekarang ni senyap macam tak ada apa2. Ingat majoriti rakyat bodoh mcm kau ker, admin?

  5. Shalhuddin Shah

    Masha allah
    Kerajaan Malaysia skrg kena kaji semua tanah tu

  6. Khairul Izlan

    Admin ni mmg bangang ka?tnya ja

  7. Khairil Azhar Bin Rahim

    Tak hbs2 dgn info dr blog sampah tu

  8. Shaiful Hisham

    …………………./´¯/)
    ………………..,/¯../
    ………………./…./
    …………./´¯/’…’/´¯¯`·¸
    ………./’/…/…./……./¨¯
    ……..(‘(…´…´…. ¯~/’…’)
    ……………………..’…../
    ……….”…………. _.·´
    ……………………..(
    …………………………

  9. Daniel Mikael

    Timbul skandal duit, maka keluar lah cerita duit yang berkurun..
    Timbul cerita tanah, keluar pulak cerita perihal tanah yang berkurun..
    Pasni apa pulak agaknye ???
    Aku bogelkan kau, kau bogelkan aku???
    Lawak politik malaysia

  10. Shafit Ana

    Admin cuma mencari salah TUN M sebab nak backup najib tabur fitnah siang malam rakyat dah tau ini wayang

  11. Ni Zam

    hahaha..mak ko hijau..haha

  12. Jagdev Kaur Jassal

    Ramai yang jual negara bukan Dr. M sahaja.

  13. Sharifah Kamariah

    Bantulah makmurkan negara dan raayat sama gembira dan sama selesa

  14. Jagdev Kaur Jassal

    Open your heart and be the true Malaysian that Tengku Abdul Rahman started.

  15. Ajie Hj Ibrahim

    Tanah Felda yg hari ni hilang

  16. MmZy Hjmalik

    Umno semakin parah… Puncanya…?
    Disebabkan peminpin2 umno/ BN tidak bermaruah…
    Dulu2 pemimpin umno/BN terbaik…
    kini mereka menganggap menjadi pemimpin umno ada lah suatu perniagaan…
    Yg haram mereka halalkan…manakan tidak..! Rasuah dan salah guna kuasa menjadi darah daging mereka…rakyat dizalimi…

  17. ZaidZain Al-barr

    Bosss.. ikut dia laaa nk jual tanah sbnyk mna pun.. kamu jugak yg pangkah dia dia dulu.. dulu kan dia umno. Kamu yg sanjung dia.. apa yg pmbngkng dedah suatu ketika dulu.. kamu nafikn.. kamu jug yg kata tu semua fitnah dpd pembngkang.. kami cukup suka apa yg kamu dedahkn pd hri ini.. adalh perbuatan org2 kamu.. rakyat bleh nilai.. umno dulu kini n selamanya memang begitu..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: