54,000 Ekar: Mahathir Jual Negara Kepada Singapura

Pada 24 November 1990, Mahathir menandatangani perjanjian untuk membenar Singapura mengambil-alih tanah Johor seluas 54,000 ekar (216 kilometer persegi) untuk membina empangan di Sungei Linggiu.

Singapura hanya perlu membayar RM320 juta ganti-rugi (for permanent loss of use of the land), premium tanah RM388 juta dan sewa tahunan RM30 untuk setiap 1,000 kaki persegi.

Di bawah perjanjian ini, Singapura juga dibenarkan untuk mengambil air tanpa had dari Malaysia.

54,000 ekar (kesemua sekarang milik Singapura) bersamaan dengan 16 kali ganda saiz Forest City, 88 kali ganda saiz Melaka Gateway dan 7.2 kali ganda saiz Taman Perindustrian Malaysia-China-Kuantan (yang kesemua milik majoriti Malaysia).

Kalau Najib yang bikin perjanjian macam ini dengan Singapura, tentu Mahathir dan gengnya akan meroyan tanpa arah. Sejuta gambar propa akan wujud kononnya Najib jual negara ataupun

Najib hamba Singapura. Tetapi, yang bikin ini ialah Mahathir – bukan Najib.

Siapa sebenarnya yang jual negara? Siapa yang sudah gadaikan tanah negara yang sebesar 216 kilometer persegi kepada negara asing?

PS: ‘Kenapa dulu tak cakap?’

‘Ko nak kena ISA? ‘

Singapore – Malaysia Water Agreement
http://eresources.nlb.gov.sg/infopedia/articles/SIP_1533_2009-06-23.html

19 Replies to “54,000 Ekar: Mahathir Jual Negara Kepada Singapura

  1. …………………./´¯/)
    ………………..,/¯../
    ………………./…./
    …………./´¯/’…’/´¯¯`·¸
    ………./’/…/…./……./¨¯
    ……..(‘(…´…´…. ¯~/’…’)
    ……………………..’…../
    ……….”…………. _.·´
    ……………………..(
    …………………………

  2. Umno semakin parah… Puncanya…?
    Disebabkan peminpin2 umno/ BN tidak bermaruah…
    Dulu2 pemimpin umno/BN terbaik…
    kini mereka menganggap menjadi pemimpin umno ada lah suatu perniagaan…
    Yg haram mereka halalkan…manakan tidak..! Rasuah dan salah guna kuasa menjadi darah daging mereka…rakyat dizalimi…

  3. Bosss.. ikut dia laaa nk jual tanah sbnyk mna pun.. kamu jugak yg pangkah dia dia dulu.. dulu kan dia umno. Kamu yg sanjung dia.. apa yg pmbngkng dedah suatu ketika dulu.. kamu nafikn.. kamu jug yg kata tu semua fitnah dpd pembngkang.. kami cukup suka apa yg kamu dedahkn pd hri ini.. adalh perbuatan org2 kamu.. rakyat bleh nilai.. umno dulu kini n selamanya memang begitu..

Leave a Reply