25.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 24, 2021

#Coronavirus: WHO tersilap, risiko global virus China sebenarnya tahap tinggi

GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hari ini menjelaskan risiko global terhadap virus dari China adalah tinggi sekali gus mengakui kesilapan laporan terdahulu yang menyatakannya sebagai sederhana.

Mengikut WHO, berdasarkan situasi yang dilaporkan setakat semalam, risiko adalah ‘sangat tinggi di China, tinggi di peringkat wilayah dan global’.

Dalam nota kaki, WHO berkata, terdapat kesalahan dalam laporan terdahulu yang diterbitkan Khamis, Jumaat dan semalam yang mana ‘secara salah’ menjelaskan risiko global adalah ‘sederhana’.

Ditanya perincian lanjut, jurucakap WHO, Fadela Chaib, berkata ia hanya ‘kesalahan dalam susunan kata’.

Khamis lalu, WHO tidak mengisytiharkan virus itu sebagai darurat kesihatan awam antarabangsa.

Ketua WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus yang melawat China minggu ini untuk membincangkan tindakan lanjut untuk membendung virus terbabit dilapor berkata: “Keadaan ini adalah darurat di China, tetapi bukan di peringkat global”.

Pendekatan berhati-hati WHO dapat dilihat menerusi konteks kritikan terdahulu susulan kelewatan atau terlalu gopoh dalam penggunaan istilah, ketika penularan virus pandemik H1N1.

Ketika penularan wabak itu, Agensi Kesihatan PBB dikritik kerana mencetuskan pembelian panik bagi vaksin susulan pengumuman penyebaran jangkitan itu menjangkau perkadaran pandemik, sekali gus mencetuskan kemarahan apabila virus itu dikenal pasti hampir tidak berbahaya. – AFP

Sumber lain:
|1] https://news.abs-cbn.com/overseas/01/28/20/…k-level-to-high
[2] https://theglobepost.com/2020/01/27/china-virus-risk/

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.