31.9 C
Kuala Lumpur
Wednesday, January 20, 2021

DULU, KITA TAK KATA PUN MAHATHIR JUAL NEGARA KEPADA JEPUN

Malaysia dan Jepun telah menikmati hubungan diplomatik, ekonomi dan budaya yang baik sejak Tanah Melayu merdeka dari Britain dalam tahun 1957. Jalinan di antara dua negara ini telah diperkuatkan dengan dasar `Pandang ke Timur’ yang diperkenalkan dalam tahun 1982 oleh bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Dalam tahun 1993, Jepun, dengan $11.3 bilion adalah pembekal terbesar dunia untuk Bantuan Pembangunan Rasmi (BPR). Kebanyakan dana ini adalah pinjaman kerajaan dalam matawang Jepun iaitu Yen.

Malaysia adalah penerima BPR Jepun yang terbesar di Asia. Dari Januari 1969 hingga Mac 2001, Malaysia telah menerima pinjaman dua-hala sebanyak 827.4 bilion Yen (RM26.4 bilion). Kalau dibahagikan dengan setiap rakyat Malaysia, jumlah ini adalah bersamaan dengan RM1,165 iaitu nilai tertinggi di Asia (Ruhanie, 2001).

Pada tahun 2003, kerajaan Jepun telah bersetuju untuk memberi 82.4 bilion Yen (RM2.3 bilion) sebagai pinjaman dua-hala untuk projek Saluran Air Mentah Pahang-Selangor.

Telah dilaporkan sebelum ini dalam Ogos 1998 bahawa Tokyo telah bersedia untuk menawarkan pinjaman bernilai beberapa bilion yen dengan kadar bunga yang rendah sehingga Mac 1999.

Kerajaan Malaysia turut membuat permohonan rasmi untuk pinjaman negara Jepun semasa Malaysia menghadapi Krisis Kewangan Asia.

Jepun telah memberikan beberapa pinjaman sebanyak 10 bilion yen setiap tahun untuk Malaysia dalam dekad 1980-an.

Pinjaman terakhir Tokyo kepada Malaysia berlaku dalam 1994 apabila Jepun membekalkan 61.5 bilion yen (RM2.5 bilion) sebagai BPR untuk membina Kuala Lumpur International Airport (KLIA).

Pasca-1998, Jepun juga memberi pinjaman berikut kepada kerajaan Mahathir:

1999 – Projek Loji Rawatan Kumbahan – 4.9 bilion Yen (RM200 juta)
1999 – Projek Dana Pinjaman Pengajian Tinggi (II) – 5.3 bilion Yen (RM210 juta)
1999 – Projek Pemulihan Stesen Janakuasa Port Dickson (Tuanku Jaafar) – 53.7 bilion Yen (RM2.17 bilion)
1999 – Projek Stesen Janakuasa Hidroelektrik Kenyir 17 bilion Yen (RM690 juta)
2002 – Projek Saluran Air Mentah Pahang-Selangor 82 bilion Yen (RM3.32 bilion)

20161105-mahathir-shintaro-abe-najib-jepun

—-
http://library.perdana.org.my/Digital_Content/Prominent_Leaders/Mahathir/News_1968-2004/1996-1998/1998aj/japan%20looking%20imalaysia.pdf

http://www.japanesestudies.org.uk/articles/2007/FuruokaLoKato.html

http://www.nytimes.com/1994/11/11/news/11iht-yen_0.html

http://www.my.emb-japan.go.jp/English/ODA/ODA.htm

Berita Berkaitan

Komen

  1. yg di pertikaikan hartanah malaysia kenapa jual wargan asing dan negara asing. pengkianat bangsa. Pinjaman biasa nak bayai projek tapi tak lah sampai derma 2.6 bil masuk poket sendiri.

  2. knp semua org yg menyokong sipelahap tu bengong2 ye? admin ni dulu x bebal sgt mcm skrg ni… betul la memang ada benda la yg merosakan otak mereka2 ni… cuba istigfar byk2 admin sepaya sakau dlm badan ko tu kluar n sedar blk apa yg tgh berlaku skrg ni…..

  3. Orang jadi PM. Die pun nak juga,
    Orang jadi PM 22 tahun, die nak 50 tahun,
    Orang jadi Menteri kewangan, die pun nak juga,
    Orang mentadbir dengan cemerlang, die jadi pentadbir paling banyak B,

  4. sepanjang hidup time tun mahathir mohd..kehidupan lebih selesa dari sekarang.. pasal buying power kita ada.. skang buying power kita berkurangan kerana mata wang kita jatuh teruk. sepatutnya nak naik taraf hidup rakyat nilai ringgit patut tinggi. more buying power more income for people.

  5. Ade lah asas yang memungkinkan kecurigaannya admin. Yang jelas integriti PM kita harus tip top dan kejujurannya harus terbukti. Sekali onar dah terpalit susah untuk menyucikannya walaupun onar tersebut bukan disengajakan

  6. tun m pnjm sbb msia.xde knaikn brg.xde gst.wlaupn inflasi rkyt x mnderita cm skrg.ko tgk jibby n bdak air tu.tmbh2 gebus mntedarah duit rkyt.puii bangang pye admin

  7. Dasar pandang ke timur cuma angan2 palsu madey…smpai skrg bayang pun tak nampak…malah barat seperti sarawak report ,wsj dn soros menjadi panduan untuk memecah belahkan rakyat…

  8. Sebab PM sekarang tak pinjam RM 55 billion yen tapi pinjam RM 55 billion ringgit. Buat landasan keretapi pulak tu. Kenapa tak ambil pengajaran dari kisah Datuk Seri Amar Diraja?

  9. Adakah jepun memiliki byk tanah di msia skrg ini. Adakah rakyat jepun ramai2 dtg berhijrah ke msia. Tp china lain. Byk yg ia nak kuasai. Dan ramai rakyat china dtg ke msia skrg. Dan mendapat layanan istimewa berbanding negara lain.

  10. Apa yg malaysia capai skang kerana dek org tua ni lah admin.ko apa tau?xkenang jasa.nk harapkn najib smpai skang berbillion duit rakyat lesap.1mdb,DOJ,MO1 xley disebut dlm parlimen.

  11. dulu xde media mcm skarang.. kalau ade..smue yg baik burok blh diketahui umum..skarang smue dihujung jari jerr..suke x suke smue blh luahkan tampe ade had nye..

  12. Sembang pong pang yahudi la jepyn la firaun la…ang dulu…ltk nama anti DAP,awat ang jaki dan sakit ati kt org tua tu…dia ada jentik teloq ang ka…nama pun anti DAP…tulis la pasai guan eng ka bila dia nk kena sumbat dlm ka…ka ang xdak teloq admin

  13. Dlm parlimen zahid hamidi langsung tak jawap kenapa riza aziz boleh ada dlm persawat kerajaan semasa najib ke china.yg tunjuk video riza aziz turun tangga persawat kerajaan bkn malaykini malah RTM sendiri.satu dunia cari malaun 1mdb termasuk si gemuk tu,jho low.sila jawappp admin

  14. tun m jual negara pd jepun? skang ni negara ni di kawal oleh jepun ke? BODOH PUNYA ADMIN!!! nk buat fitnah tak guna otak! dah banyak sangat melantak dedak kau ni admin…

  15. Sukur la dgn perjanjian senget sebelah tol Dan Ipp kroni yg dibuat oleh mahakinzir.najib kena cuci taik yg dibuat oleh dajal ni. Dgn bailout demi bailout. Blm lg kerugian forex 30bil yg patutnye boleh bg tol free utk rakyat.

  16. tun M buat tu nampak hasilnya banyak faedah…jana kuasa ngan air tu….1mdb hasil tarak habuk tarak….taik pulak rakyat kena tanggung…dasar anjing kerajaan umno iblis laknattullah….

  17. Apa yg malaysia capai skang kerana dek org tua ni lah admin.ko apa tau?xkenang jasa.nk harapkn najib smpai skang berbillion duit rakyat lesap.1mdb,DOJ,MO1 xley disebut dlm parlimen.

  18. Najib kaki rembat duit la admin…bnda asas pn nk naikkan…aku rasa zaman ekonomi jatuh 98 lg truk.tp tun m rilek je jaga ekonomi malaysia,xde la sampai tarik subsidi…skrg?zaman bijan ni,teruk

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.