Rakyat Malasia Pengguna Tertinggi Petrol, Tenaga Dan Gula Di Rantau Asia – Kena Naikkan Harga Ikut Logik Guan Eng

Rakyat Malaysia Adalah Pengguna Tertinggi Petrol Di Rantau Ini Dan Ke-23 Tertinggi Di Dunia

Rata-rata, rakyat Malaysia menggunakan 1.08 liter petrol bagi setiap orang sehari berbanding Singapura (0.60 liter), Indonesia (0.34 liter), Thailand (0.29 liter) dan Filipina (0.11 liter).

Harga petrol Malaysia adalah yang paling murah di rantau ini (selain daripada Brunei).

Pada 8831 kW.h setiap tahun, rakyat Singapura mempunyai penggunaan tertinggi elektrik per kapita di rantau ini berdasarkan data Bank Dunia untuk tahun 2013.

Selain Singapura, Malaysia mempunyai penggunaan tertinggi per kapita pada 4511 kW / h – lebih daripada Thailand (2,470kWh), Indonesia (787 kWh) dan Filipina (692 kWh).

Tetapi Malaysia juga mempunyai kadar elektrik termurah di rantau ASEAN.

Malaysia juga tidak boleh dinafikan kalangan pengguna tertinggi gula per kapita di dunia tetapi merupakan antara harga gula runcit termurah di dunia – lebih murah daripada Brazil dan Thailand, dua negara pengeluar gula utama di dunia.

Kita juga mempunyai kadar obesiti tertinggi dan juga kadar tertinggi kencing manis di ASEAN dan Asia.

Menurut DAP, Lim Guan Eng, orang Pulau Pinang adalah pengguna tertinggi air per kapita dan Pulau Pinang mempunyai kadar air paling murah antara semua negeri-negeri.

Oleh itu Pulau Pinang menaikkan kadar air dengan ketara yang luar biasa 4 kali dalam tempoh 9 tahun untuk menggalakkan rakyat Pulau Pinang menggunakan air dengan bijak.

Jadi, jika Pakatan mengambil kuasa pada PRU-14, harga petrol, kadar elektrik dan harga gula akan dinaikkan 4 kali dalam tempoh 9 tahun akan datang.

Macam itu ke, Guan Eng?


Petrol usage per capita:
http://www.globalpetrolprices.com/articles/52/

Electricity usage per capita:
http://bit.ly/2oBdNNL

Sugar
http://bit.ly/2ppVnVk


MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini