30.6 C
Kuala Lumpur
Friday, January 22, 2021

SUBSIDI HARGA MINYAK – BERPULUH TAHUN DI TIPU MAHATHIR

harga-minyak-dunia
mahathir-tipu-subsidi-minyak-jpg
Berpuluh tahun ditipu Mahathir – Harga minyak tiada subsidi sebaliknya rakyat bayar cukai keatas minyak.
Tahun 80an – 90an tak ada media sosial dan tiada siapa yang nak check harga minyak (tak ada internet atau selepas itu tiada kemampuan nak subscribe internet)
Harga RON 92 (tiada RON95 sehingga Najib menjadi PM) RM1.06 dan harga minyak ketika itu rendah USD23+/barrel.
Dari RM1.06,
Oct 2000 RON92 naik 10sen kpd RM1.16
Oct 2001 naik RM1.26
May 2002 naik lagi RM1.28
Nov 2002 naik RM1.29
Mar 2003 sekali lagi naik RM1.31
Dalam 3 years Mahathir naikkan 30%minyak bermutu rendah RON92 bukan RON95.
Oct 2003 Mahathir pencen PM.
Harga minyak mentah dunia ketika itu adalah seperti berikut (berbanding sekarang USD40/barel)
1999 $16.56
2000 $27.39
2001 $23.00
2002 $22.81
2003 $27.69
Selama lamanya di zaman pemerintahan Mahathir pengguna membayar cukai RON92 bukan menerima subsidi.
Perbandingan harga minyak mentah dunia 2008 – 2014 (yang ini betul RON95 harga susidi)
2008 $91.48
2009 $53.48
2010 $71.21
2011 $87.04
2012 $86.46
2013 $91.17
2014 $85.60

Harga petrol di Malaysia (sen/liter)
Annual Average
Crude Oil Prices (in $/Barrel)
1946-Present
Year Nominal Price
1946 $1.63
1947 $2.16
1948 $2.77
1949 $2.77
1950 $2.77
1951 $2.77
1952 $2.77
1953 $2.92
1954 $2.99
1955 $2.93
1956 $2.94
1957 $3.14
1958 $3.00
1959 $3.00
1960 $2.91
1961 $2.85
1962 $2.85
1963 $2.91
1964 $3.00
1965 $3.01
1966 $3.10
1967 $3.12
1968 $3.18
1969 $3.32
1970 $3.39
1971 $3.60
1972 $3.60
1973 $4.75
1974 $9.35
1975 $12.21
1976 $13.10
1977 $14.40
1978 $14.95
1979 $25.10
1980 $37.42
1981 $35.75
1982 $31.83
1983 $29.08
1984 $28.75
1985 $26.92
1986 $14.44
1987 $17.75
1988 $14.87
1989 $18.33
1990 $23.19
1991 $20.20
1992 $19.25
1993 $16.75
1994 $15.66
1995 $16.75
1996 $20.46
1997 $18.64
1998 $11.91
1999 $16.56
2000 $27.39
2001 $23.00
2002 $22.81
2003 $27.69
2004 $37.66
2005 $50.04
2006 $58.30
2007 $64.20
2008 $91.48
2009 $53.48
2010 $71.21
2011 $87.04
2012 $86.46
2013 $91.17
2014 $85.60

 

Berita Berkaitan

Komen

  1. Tunggu lepas najib bukan lagi pm…pm baru akan menyalahkan dan mengutuk najib sekuka hati….roda bakal berpusing…doakan agar najib dan pembodek panjang umur untuk melihat sendiri hasil kerja mereka.

  2. Tun M dah cakap lame dah…kalau ade ape2 rasa nak saman dia anytime jer…so dipersilakn saman…korang jgn jadi blogger sampah yg hanya berani dgn org tua seperti Tun M tapi kecut dgn DAP…muahahaha

  3. Maka sekarang dilakukan Transformasi tetapi malangnya yang melakukan transformasi di hina, dicaci dan difitnah tanpa ada perasaan dan sifat sebagai muslim sejati. Jauh sekali sifat Tabayyun.

  4. sudah2 lah admin , zaman Tun dah berlalu n masaalah negara semua beres di tangani n kesilapan di akui . Teguran di buat utk rakyat n negara. Org kampung semua doh tau admin.

  5. Zaman tun dulu dua kali kemelesetan ekonomi…ramai yg bangkrap dan kehilangan keje…wlau bagaimana setiap org tu ada pro and kontra…klu nak hrpkn yg sempurna x kan jumpa punya sedang sahabat nabi memerintah dgn baik pun dibunuh..jd kena la sentiasa beryukur dengan nikmat Allah supaya hati jadi bahagia…

  6. Admin bdk mentah, meh sini sy citer sikit, sy lahir dlm zmn tun hussein, sy mmg x nampak pun dlm era tun beliau tu menipu, tp klu beliau menipu pun, sy x rasa pun susah, janji Tun tau nk serap kepayahan rakyat, malah gawat pd era beliau pun waktu tu sy 1st time dlm dunia pekerjaan, sy mudah dpt pekerjaan malah peluang pekerjaan dtg bertali arus ketika itu, siap mampu pilih kerja & terima offer gaji yg mana lebih tinggi, kesimpulannya Najib Razak adalah PM yg paling GAGAL menangani masalah ekonomi serta pentadbiran negara klu nk dibandingkan era Tun, ibarat Langit dgn Bumi

    • dude. tun M tau kesusahan rakyat sebab die orang miskin rasa miskin. Najib dop rasa benda nie. macam budak susah skit nak beli. macam jet peribadi susah skit xleh naik sehari dua je pikir slalu nak beli jet.

    • Amenda.ko ni, org da ckp berkali dah, walau ape pun tun m buat, ekonomi meleset ke pun, rakyat x di susahkan, rakyat masih senang makan senang kerja senag naik public transport senang beli kreta senang beli rumah, zaman jibur ni, nak beli pad pun kena gst … Cccoooiiii!

    • X pe Shelly Nasution, mungkin Zandra Amanda komen sbb dia x pernah merasai hidup era Tun, sy rasa dia lebih sng bersama Najib Razak maka biarkan, klu FB sbg alasan dia maka dia mmg x gunakan akal serta 5 deria yg Allah beri utk guna dgn sebaik mungkin

    • Itulah, para peniaga masih bole isi form utk claim gst, kita rakyat mana ada form nak claim gst yg kita bayar skrg ni.
      Paling jelas beli top up, dulu da ada sst harga rm10 , then kata gst ganti sst tp knp kita bayar $10.60 pulak. X perlu guna fb lah, da bole nmpk mintak duit rakyat.

    • Peniaga yg buat. buat apa ade kerajaan klu bnda yg macm ni pon x leh nk selesaikn. Ambik la tindakan kt peniaga. Ni senyap mcm bacol. Bodoh la klu ade kuasa x leh buat apa2.

    • len kali jgn main sedap je ckp org lain malas nak keje. pasal kita bekerja..penat2 siang mlm cari income.. memikirkan mcm mana nak sara keluarga..mcm mne nk tempuh kos2 kenaikan yg sgt2 xmunasabah lah kita rs xadil n marah pada gov. len kali puan amanda..bila komen tu cuba guna otak…

    • Zmn tun dlu aku rs xde lagi yg byr tax smpai rm17k mcm mber aku..mohon tgk fb sy ye..ade sy share..yg pompang mcm pmpuan kne balun 2-3 round tu ape hal??alamak..makcik, kot ye mlm td xdpt beround2 dgn suami, xperlu lah meroyan kat fb..bikin malu sj

    • Amanda, ape awak crita ni. Klu x tau jgn la mroyan x tentu pasal
      Meh sini saya explain skali lagi
      Peniaga, kena gst, tp mrk bole claim semula
      Kita, contoh pergi supermarket, kena gst, tp x boleh nak claim semula
      Do u understand???
      Xde kena ngena dgn org bekerja.
      Nampak sgt ko yg senteng otak

  7. dah lame br tau. selame ni pemimpin lain x tau ke atau buat2 x tau. kenapa sekarang br nak bg tau. ko nak cite ape pun x guna. zaman tun dah di lalui. rakyat dpt membezakan zaman tun dangan najib.

  8. admin ni bangang…. konon nak bukak cerita lama…. tapi tercermin diri sendiri… tun m steady jawab semua persoalan… teruk2 dia, dia jawab sendiri.. najib suh timbalan jawabkan… aku nengok ayam yg makan dedak ni lagi bangang dari penternak dia la…

  9. Kalau DrM tipu, napa harga minyak skrg lebih mahal dari dulu.
    Skrg kata harga minyak ikut harga pasara dunia, tapi napa harga di Msia naik walaupun harga minyak dunia turun.
    Sapa yg penipu ni.

  10. Seriusly saya x faham ngan admin apsal benci sangat ke TUN M nie. saya rasa kalu najib turun TPM naik dan najib nasihat dilawan balik. mesti admin kutuk jugak najib ni.

  11. Ko cari hal ngn TUN je… Berani ngn org tua je ko ni admin… Xde telo…Btl2 bangsat pnya org… Ni kira mcm mane sbulan admin dpt brapa?? Payong2 la siket… Jilake..

  12. Zaman Tun tak de gst tapi Ada sst 10% = sales n service tax Dan 5% government service tax = 15%……gst hanya 6%. Blogger kelab che det n sstdmm pun duit masuk juga ..ingat free ke…..tu byk sangat perkataan dedak….cash is king..jilat….ayam siber….

    • Taik la makcik, mohon tgk fb sy, ade sy post pasal sahabat sy d charge gst rm17k sbb beli umah..kne byr dlm 14 hari..hah, pi tgk eh makcik..xkan lah otak penuh lemak??ke monopos sgt dah??xnmpk kesusahan org lain..ko tu hdup senang, sbb tu GEMOL GEDEMPOL..melantak byk..mohon tgk fb sy ye..ade bukti rm17k GST kwn sy kne byr..makcik mampu byr gst rm17k????????sy ade rumah yg sy beli tahun 2007..time tu xde gst..xperlu plak kne byr extra tax mcm tu..17k makcik..org lain lagi byr mahal gst makcik..lain lali, hidup tu jgn dlm tempurung je, tgk kehidupan org lain..org tua…

  13. Xpyh pertikai la benda ni semua..masa tun M mmerintah dulu tak keluar isu2 ni semua..skrg bila org tua tu bsuara utk negara semua pakat hentam dia..hentam pak jib tu smua kos naik.. 22 years dia pegang Malaysia bijik mata tu jgn buat2 buta atau cuba nk nafikan apa jasa beliau.. 1 dunia kenal siapa dia. Org luar sanjung dia..jgn jd org yg xtahu kenang budi.

  14. TUN M. pun seme . Ckp berbelit2 . Dlm dunia pplotik smua nya same je . Yg tu ckp gini yg ne ckp gitu. Tahu2 je duduk kdi kopi minum same2 . Rakyat jugk memusuhi sesama sendri.

  15. Sikit2 jadi barua najib dah la tak pyh nak merepek benda yg awak tak tahu,tak lalui dan tak faham.siapa lahir dan membesar zaman pm selepas tg abd rahman mesti faham.apa pun yg terbaik hanya Tun sahaja

  16. Kalo benar mahathir tipu……klcc ttp dibina, putrajaya ttp ada…. Subsidi banyak diberi……pandai2 pikir….. Skarang minyak jatuh sama zaman mahathir….subsidi semua nak tarik…. Pandai2lah pikir

  17. Achik Ammar you are a dumb stupid asshole…dah tak mampu beli lah rumah murah sikit..harga rumah dah naik gila sebab developer jual rumah mahal cekik darah ..ambil untung…itu boleh bayar pulak..low mentality..otak kurang zat sebab Tu bebal

  18. Hahaha….ngata sapa ni….?ke kita brcakap di depan cermin ni….cubit peha kanan peha kiri pun terasa..haha….klau x tau berpantun jng berpantun nt sumbang jd ny?? ..hahaha

  19. Wei! Achik Ammar…engkau nie dah sebar fitnah n kena tipu hidup hidup….beli rumah mana kena gst…0% gst…pirah…nak berlagak pandai konon…pergi check maklumat dulu… otak keji n kotor. Kat tax invoice Tu mesti Ada id gst but beli rumah tak de gst..engkau dah tipu org dgn berita palsu…hahaha!

  20. Zaman Tun ekonomi gawat..inflasi..tp dia ok je control msia..xde pulak mmbebankn golongan bawahan..xde plak naikkan itu ini..xde plak charge gst..kok ye pn dia tpu subsidi, xde plak rege minyak naik turun sesuka hati..skang ni ble ade something happen dlm negara rege minyak turun..xpn maintain..ble dlm negara cool down rege minyak naik..ape mende tu?tu blom citer tahun depan punye hal,subsidi letrik plak..

  21. Buktikan LA fakta ko tu admin.. Setakat ckp kat blog ja.. DAP ckp mcm2 ko diam.. Time kat tun ko hentam dia.. Ni ke melayu? Sesama bangsa pun nak jatuhkan.. Dasar pemakan dedak..

  22. Sudahlah jangan dok perbusok orang malayu
    Bolih tak bro….
    Hang tak takut ke…..
    Kalau orang yang awak tuduh tu meninggal dunia tandan enkau nanti
    Nanti disana kalau dia ada dalam NERAKA kau
    Kena cari dia mintak dia maafkan awak emmmmm… Apa punya tuuuuur …..pi la berguru sebelum awak terlewat..

  23. Atleast ade jgk subsudi dari zmn tun m..zaman najib naik terus tarik smua subsidi..die buat ape ngn duit subsidi yg sptutnya di agihkn kpd rakyat???belanja rosmah cincin rm2juta??bikin rmbut rosmah smpi puluh ribu???itu kn lagi bapak pukimak!!!!!ooo ye lupa plak..najib bg ko dedak kan min dri duit subsidi tu???mkn la ko hasil dri tangan pukimak tu..muahahahahaha

  24. Hahaha.. time tun serang, mula nk bukak tu la, ni la tunbuat x kn.. masa tun ad kuasa, kome semua ni skdr pnjilat jea.. nanti njib turun dan x sehaluan dgn pmimpin ms tu, korang jilat orang lain plk.. ye dop

  25. Alamak admin…ni admin yg mana post ni.. ni lagi 1 post aku rasa mak aiii memperbodohkan group ni… mana ada org taung minyak mentah dalam kereta.. penah ke ko kire kos nk buat RON95 dr minyak tu dalam perut bumi..
    Admin yg bodoh yg post ni, ko tau x berapa banyak duit keuntungan petronas yg kerajaan guna utk bayar pembangunan negara?
    Admin yg post ni yg xbuat kaji seledik, ko tau x kenapa petronas tu boleh semegah sekarang terima kasih kepada sape..
    BDK MENTAH DONT MADE THINGS WORSE.
    TQ

  26. Shima Sakon…sorry awak bagi fakta salah…tahun 1998…duit 1Usd pernah capai sampai rm5…. Lepas Tu nilai rm being pegged / tambak pada.. rm 3.8…utk 1usd utk beberapa tahun…nilai tak naik or turun……klu tak tahu jgn berlagak serba tahu…malunya…dosa tau menipu…n ini fitnah….baca dr kelab che det ke or sstdmm?

  27. Tak makan dgn cerita fitnah….only the truth….n logic…dedak Tu Dr sstdmm n che det punye terms….copy right mcm Photostat machine hahaha. Sakit hati dgn Tun M….akibat penjanjian konsesi yg tak masuk akal..Kita yg merana skrg Dan ditipu

    • Then kalo salah tun M yg berat sebelah tu… Pemimpin zaman skrg ni buat ape je? Tarik subsidi.. Gst… Naik kn rege barang? Xkn dgn care tu xde rs beban… Kerajaan memerintah perlu crk idea lain selain naik kn rege? Jgn tgk blakang… Skrg tgk depan… Jgn jd ketinggalan sgt… Kate rakyat didahulukn tp rakyat terbeban dgn kenaikan rege barang… So mcm tu senang la jd pemimpin… Ade masala pemerintah dahulu senang je nk naik kn rege barang… Kalo mcm tu senang la idup…

  28. aku nmpak zaman najib nie kuat menipu rkyat.. makan lh dedak tu admin.. rakyat bkn bodoh pn… geng umno utk duit ape2 btl.. kn najib 2.6 b.. nti najib dh xjdi pM kau kutuk blik.. umno org ad kpntingan jew skrng nie.. bkn mcm dlu… PAS for ALL..

  29. Malas nak terangkan kpd org org suka percaya cerita karut che det n sstdmm…n malas berfikir dgn logic…naik harga Tu peniaga punye kerja…use your analytical thinking skills …cakap berkali kali pun bknnya faham pun…buang masa…aje…apabila page sampah sstdmm n che det jadi sumber rujukan fakta….ain’t going to waste my precious time! Lagi satu.harga minyak dah turun ikut harga pasaran dunia…now 1.95…sblm subsidi ditarik.harga minyak ialah Rm 2.30..so far tak sampai tahap nie lagi…max rm 2.15 still lower than rm 2.30 so buat apa nak subsidi?Petronas tengah merana skrg n income gov semakin berkurang..mana cukup duit Bayar pampasan kpd kroni kroni tol…komuter…erl- ytl…berbillion billion duit Rakyat jatuh ke kroni tun m n Anwar Ibrahim….duit atas angin n bukan semua yg pakai highway tol..naik erl komuter…org Sabah Sarawak kelantan johor etc etc tak pakai…org selangor ..kl putrajaya je yg guna byk..tunpun org kl m selangor anti Najib @ BN

  30. Adoi! Bengong ….masa zaman Najib n Pak Lah harga minyak naik tinggi..dlm usd 90 – 100 usd..skrg dlm usd 40-51….zaman Tun…low quality minyak Ron 92 dlm usd 10-30….pergilah belajar ekonomi….supaya pandai sikit..nie kena tipu dgn cerita Dr kayangan..jgn dok baca che det n sstdmm…page sampah

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.