UtamaNASIONALBORNEOSaham PETRONAS Sabah &...

Saham PETRONAS Sabah & Sarawak - pakdin.my

1. Reuters melaporkan bahawa Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir bercadang untuk menjual saham Petronas kepada negeri-negeri yang mempunyai loji di mana syarikat minyak dan gas itu berada.

2. Ada pihak yang berpandangan bahawa langkah ini sebenarnya terpaksa diambil kerajaan susulan kegagalan Pakatan memenuhi manifesto pilihan raya umum mereka sendiri iaitu memberikan 20 peratus daripada hasil pengeluaran petroleum kepada negeri-negeri pengeluar petroleum.

3. Sememangnya ada dilaporkan bahawa permintaan Sabah dan Sarawak untuk meningkatkan royalti boleh menyebabkan Petronas membayar sehingga AS$7 bilion (RM29.15 bilion) setahun.

4. Ada juga pihak yang berspekulasi bahawa langkah ini diambil semata-mata untuk mendapatkan sokongan ahli parlimen Sabah dan Sarawak bagi menghalang peralihan kuasa daripada Tun Mahathir kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

5. Begitu juga ada yang berpendapat bahawa langkah ini diambil menjelang pilihan raya negeri Sarawak tidak berapa lama lagi.

6. Namun begitu, cadangan ini mempunyai potensi impak geopolitik yang positif – khususnya dalam konteks Sabah dan Sarawak.

5. Perlu diketahui bahawa sejak beberapa tahun yang lalu wujudnya gerakan pemisah – dikenali sebagai Sabah Sarawak Keluar Malaysia (SSKM) – yang giat berusaha untuk memerdekakan kedua-dua negeri Borneo itu daripada Persekutuan Malaysia.

6. Dengan menggunakan sentimen Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), mereka berusaha menyebarkan semangat anti-Malaya atau anti-Semenanjung dengan fitnah kononnya segala hak mereka telah ‘dirompak’.

7. Hakikatnya, nasib Sabah dan Sarawak jauh lebih baik berbanding dua negeri pengeluar Pantai Timur iaitu Terengganu dan Kelantan.

8. Berbeza dengan kerajaan negeri Sabah dan Sarawak yang menerima royalti petroleum saban tahun, kerajaan negeri Terengganu di bawah PAS dahulu telah disekat daripada menerima hak yang sama – bahkan kerajaan PAS Kelantan tidak menerimanya hinggalah kebelakangan ini selepas didesak hebat.

9. Namun begitu, data miskin dan miskin tegar di Sabah masih mencatatkan angka melebihi 40 ribu isi rumah – manakala melebihi 50 ribu di Sarawak.

10. Di sinilah ruang bahaya terdedah untuk dimanipulasi oleh gerakan pemisah SSKM.

11. Sarjana Profesor Michael L. Ross dari UCLA dalam karya beliau berjudul ‘The Oil Curse: How Petroleum Wealth Shapes the Development of Nations’ pada 2012 mendedahkan bagaimana antara tahun 1960 hingga 2010 sahaja terdapat 16 konflik puak pemisah meletus di wilayah yang kaya dengan minyak.

12. Bukan itu sahaja, Profesor Micheal L. Ross turut memberi amaran bahawa konflik puak pemisah di wilayah yang kaya dengan petroleum ini lebih mudah untuk meledak sekiranya ia dihuni oleh populasi minoriti yang tidak berkongsi keturunan kaum, etnik, atau ras yang sama dengan pihak yang berkuasa di ibu negara berkenaan.

13. Jelas, seperti mana berlakunya konflik di 16 wilayah pengeluar petroleum antara 1960 hingga 2010 – Sudan, Iran, Bangladesh, Rusia, Indonesia, Iraq, dan sebagainya – risiko tersebut juga boleh meletus di Sabah dan Sarawak kerana SSKM bukan sekadar memainkan sentimen ‘penjajahan ekonomi Malaya’, bahkan juga ‘penjajahan politik’ dan budaya.

14. Maka, langkah memberi saham Petronas kepada Sabah dan Sarawak bukan sahaja bakal menamatkan fitnah ‘Semenanjung rompak hasil bumi’ kedua-dua negeri berkenaan, bahkan juga mengukuhkan negara Persekutuan kita ini.

15. Selain itu, dari segi geo-ekonomi pula, langkah sedemikian turut memberi sebahagian daripada kuasa pengurusan Petronas – yang juga pengeksport gas asli cecair ketiga terbesar di dunia – kepada Sabah dan Sarawak.

16. Pemberian autonomi sebegini sememangnya bertepatan pula dengan status Sabah dan Sarawak sebagai dua negeri yang mempunyai rizab minyak dan gas yang paling produktif di Laut China Selatan.

17. Benar, Petronas atau Petroliam Nasional Bhd merupakan penjana wang utama untuk kerajaan persekutuan.

18. Namun tidak mustahil Petronas juga boleh dimanfaatkan sebagai wahana pengukuhan perpaduan nasional melalui agihan saham dan autonomi pengurusan yang relavan kepada Sabah dan Sarawak.

19. Paling tidak, penjualan sebahagian saham Petronas kepada kedua-dua negeri Sabah dan Sarawak ini akan mengekalkan saham-saham itu di dalam Malaysia – bukannya dijual kepada pihak asing seperti mana nasib yang menimpa aset-aset negara yang lain sebelum ini.

Oleh: Abdul Muein Abadi
Penulis ialah Pensyarah Program Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

Facebook Comments

Berkaitan

Baca Juga

‘Aplikasi Telegram Perdana Menteri digodam’ – ini jawapan dari Pasukan Telegram

Ini jawapan dari Pasukan Telegram: PUBLIC NOTICE  On 8 August , we were informed that personal Telegram accounts belonging to the Prime Minster and Minister of...

Siapakah peguam bela bagi kes rasuah Datuk Latif Bandi..??

Rupanya peguam dia adalah Datuk Hasnal Rezuar Merican.. Siapakah Datuk Hasnal Rezuar Merican..? Rupanya beliau adalah Timbalan Ketua UMNO Bahagian Selayang.Dan menetap di Dun Kuang dalam...

Bot penyeludup karam: Seorang maut, 35 pendatang asing diselamatkan

SHAH ALAM  -- Seramai 35 pendatang asing tanpa izin berjaya diselamatkan kru sebuah kapal tangki milik syarikat swasta, manakala seorang lelaki maut apabila bot...

Rakyat M’sia berkahwin di selatan Thailand dinasihat tidak lengahkan pendaftaran perkahwinan

PHUKET -- Konsul Jeneral Malaysia di Songkhla Muhammad Ridzuan Abu Yazid menasihati rakyat Malaysia yang berkahwin di Selatan Thailand supaya tidak melengahkan pendaftaran perkahwinan...

[VIDEO] Ribut terbangkan khemah program Bekwoh Keluarga Malaysia

TUMPAT: Kawasan Pantai Geting, di sini, yang turut menjadi lokasi penganjuran Program Bekwoh Keluarga Malaysia Rakyat Tumpat dilanda ribut malam tadi 6 Ogos 2022. Keadaan...

[VIDEO] Tiga beranak maut kemalangan

KOTA KINABALU: Tiga beranak maut apabila kenderaan pacuan empat roda yang dinaiki mereka terbabas lalu merempuh tiang jejambat di Jalan Lintas malam tadi 5...

Remaja parah langgar gajah

Kluang: Seorang pelajar sekolah menengah parah selepas terlanggar gajah di Jalan Kota Tinggi - Kluang berdekatan Taman Seri Impian di sini, kira-kira 10 malam...

[VIDEO] Perahu karam, budak lelaki 10 tahun hilang

KUCHING – Seorang kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun dikhuatiri lemas apabila perahu yang dinaikinya bersama keluarga karam dalam kejadian di Sungai Rajang, Kapit, di...

Potong rambut panjang, pelajar serang guru guna batang penyapu

HULU SELANGOR: Seorang pelajar Tingkatan Tiga tergamak menyerang gurunya dengan batang penyapu sambil mengugut mahu membunuh mangsa, kerana berang rambutnya yang panjang dipotong dalam...

[VIDEO] Rasuah: Pemilik syarikat agensi pekerjaan antara dua lelaki ditahan SPRM

KUALA LUMPUR -- Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang ahli perniagaan dan seorang pemilik syarikat agensi pekerjaan bagi membantu siasatan kes rasuah mendapatkan...

“Hitam Celah Paha Itu Normal” Doktor Pakar Bidas Jualan Produk Pemutih Buat Ibu Mengandung

Pakar perubatan, Dr. Amirah Azlan membidas segelintir peniaga produk kewanitaan yang gemar membuat promosi ‘murahan’ dengan memberi teori-teori kesihatan salah serta menakutkan masyarakat. Seperti yang...

Alat sulit ‘patah’ ketika hubungan intim ganas dengan isteri

JAKARTA – Alat sulit seorang lelaki berusia 50 tahun di Indonesia dipercayai ‘patah’ melakukan hubungan intim ganas bersama isterinya, lapor portal berita MailOnline semalam. Lelaki...