Tuesday, March 5, 2024

#PRKKimanis: BN menang dengan majoriti 2,029 undi (tidak rasmi)- pakdin.my

Barisan Nasional (BN) mengalahkan Warisan dengan majoriti jelas 2,029 undi menurut keputusan tidak rasmi dalam pilihan raya kecil Kimanis hari ini.

Pada jam 7.34 malam, calon BN Mohamad Alamin mendapat 12,414 undi berbanding calon Warisan Karim Bujang yang meraih 10,501 undi selepas kesemua 70 peti undi dikira.

Keputusan itu merupakan tamparan kepada usaha Warisan merampas kerusi tersebut yang dikuasai BN sejak 2004.

Bekas menteri luar dan orang kuat Umno Anifah Aman dipilih semula di Kimanis pada pilihan raya umum 2018 tetapi kemenangannya dibatalkan oleh mahkamah yang mendapati wujud luar aturan dalam keputusan tersebut.

Petisyen pilihan raya berkenaan difailkan oleh Karim.

Pada 2018, Anifah menang tipis dengan majoriti 156 undi mengalahkan Karim yang mendapat 11,786 undi. Calon ketiga mewakili Parti Harapan Rakyat Sabah, Jaafar Ismail mendapat 1,300 undi.

Institut Analisis Strategi dan Penyelidikan Dasar (Insap) meramalkan kemenangan BN dalam pilihan raya kali ini.

Pada Jumaat, timbalan pengerusi badan itu Pamela Yong berkata, bancian Insap mendapati BN mendapat sokongan lebih besar daripada pengundi Bumiputera.

“Kadar sokongan kepada BN dalam kalangan pengundi Bumiputera Islam adalah 43.4%, sementara sokongan kepada Warisan sebanyak 39.4%.

“Dalam kalangan Bumiputera bukan Islam BN mendapat 42% sokongan, sementara Warisan 44.4%.”

Beliau berkata, kira-kira 17.2% pengundi Islam dan 13.7% pengundi bukan Islam di Kimanis tidak mengambil sikap dan berkemungkinan menjadi undi pemutus dalam pilhan raya itu.

Yong menjangka peralihan undi komuniti Kadazan-Dusun-Murut akan memihak kepada BN, dan menyebut bahawa Warisan, yang merupakan parti kerajaan di Sabah, bergerak lebih lewat memasuki daerah mengundi.

Kajian Insap juga mendapati kedua-dua calon BN dan Warisan tidak dapat menyaingi sokongan diterima Anifah Aman, yang mendapat sokongan 49% atas pencapaiannya sebagai ahli Parlimen.

“Sokongan kepada Anifah di Kimanis memberi kelebihan kepada BN,” katanya.

Presiden MCA Wee Ka Siong merupakan pemimpin BN pertama mengucap tahniah.

Dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur, beliau mengucapkan tahniah kepada Mohamad Alamin kerana memastikan BN menang dengan majoriti lebih besar berbanding 2018.

Beliau berkata, kemenangan di Kimanis merupakan kemenangan kelima berturut-turut untuk BN sejak pilihan raya umum Mei 2018.

Ia menunjukkan rakyat bosan dan tidak gembira dengan kerajaan PH di Putrajaya dan kerajaan negeri diketuai Warisan di Sabah.

BN menang dalam PRK di Semenyih, Rantau, Cameron Highlands dan tanjung Piai sebelum ini.

UtamaPILIHAN RAYA#PRKKimanis: BN menang dengan majoriti 2,029 undi (tidak rasmi)

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR