Saturday, July 20, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

#Coronavirus: Penulis novel thriller telah meramalkan kejadian wabak virus Wuhan pada tahun 1981 - pakdin.my

  • Virus yang dikenali sebagai Wuhan-400 menjadikan ramai yang sakit teruk … dalam Thriller Dean Koontz tahun 1981. Bagaimanakah beberapa buku menjadi sebagai ramalan peristiwa masa depan?
  • ‘The Eyes of Darkness’ mengisahkan makmal ketenteraan Cina di Wuhan mencipta virus sebagai senjata biologi (bioweapon); orang awam kemudiannya dijangkiti penyakit selepas secara tidak sengaja menghidapinya
  • Malah, satu makmal di China yang dapat mengendalikan virus yang paling dahsyat terletak di Wuhan dan sedang membantu menyekat novel coronavirus (Covid-19) yang sedang dihadapi oleh dunia sekarang ini.

‘The Eyes of Darkness’, thriller 1981 oleh penulis terkemuka Dean Koontz, menceritakan sebuah makmal tentera China yang mencipta virus sebagai sebahagian daripada program senjata biologinya. Makmal ini terletak di Wuhan, yang meminjamkan nama virusnya, Wuhan-400. Satu kebetulan sastera yang menyeramkan atau kes seorang penulis secara kebetulan menjadi peramal masa depan yang tidak disengajakan?

Dalam ‘The Eyes of Darkness’, seorang ibu yang dalam kesedihan, Christina Evans, cuba mendapatkan kepastian sama ada anaknya Danny meninggal dunia dalam perjalanan berkhemah atau tidak – kerana terdapat mesej mencurigakan mengatakan – dia masih hidup. Dia akhirnya menjejaki anaknya sehingga ke pengkalan ketenteran di mana anaknya ditahan selepas secara tidak sengaja dicemari oleh mikroorganisma buatan manusia yang dicipta di pusat penyelidikan di Wuhan.

Sekiranya ini menyebabkan bulu tengkuk tegak, bacalah petikan ini dari buku:
“It was around that time that a Chinese scientist named Li Chen moved to the United States while carrying a floppy disk of data from China’s most important and dangerous new biological weapon of the past decade. They call it Wuhan-400 because it was developed in their RDNA laboratory just outside the city of Wuhan.”

“Pada masa itu seorang ahli sains Cina bernama Li Chen berpindah ke Amerika Syarikat sambil membawa cakera liut data mengenai senjata berbahaya biologi baru yang paling penting dan berbahaya milik China dalam dekad yang lalu. Mereka memanggilnya Wuhan-400 kerana ia telah dibangunkan di makmal RDNA mereka di luar bandar Wuhan. ”

Di dalam satu lagi kebetulan yang aneh, Institut Virologi Wuhan, yang menempatkan makmal biosafety tahap empat China, klasifikasi makmal yang paling tinggi yang mengkaji virus paling dahsyat, hanya 32km dari pusat penularan wabak koronavirus sekarang ini. Pembukaan makmal keselamatan maksimum telah dibincangkan ditahun 2017 dalam jurnal Nature, yang memberi amaran tentang risiko keselamatan dalam budaya di mana hirarki menggabungkan budaya terbuka.

Teori konspirasi yang dipinggirkan bahawa coronavirus yang terlibat dalam wabak sekarang ini kelihatan seperti buatan manusia dan kemungkinan tersebar keluar dari makmal virologi Wuhan telah disebar secara meluas, tetapi andaian ini telah dibantah dengan kerasnya. Malah makmal itu adalah salah satu makmal yang pertama mengesan coronavirus.

Dalam ‘thriller’ tulisan Koontz, virus itu dianggap sebagai “senjata yang sempurna” kerana ia hanya memberi kesan kepada manusia dan, kerana ia tidak dapat bertahan di luar tubuh manusia selama lebih dari seminit, ia tidak memerlukan dekontaminasi yang mahal sekiranya penduduknya dihapuskan, yang membenarkan melancarkan serangan serta menawan wilayah tersebut.

It’s no exaggeration to call Koontz a prolifik. His first book, Star Quest, was published in 1968 and he has been churning out suspense fiction at a phenomenal rate since with more than 80 novels and 74 works of short fiction under his belt. The 74-year-old, a devout Catholic, lives in California with his wife. But what are the odds of him so closely predicting the future?

Tidak keterlaluan untuk menggelar Koontz sebagai penulis prolifik. Buku pertamanya, Star Quest, diterbitkan pada tahun 1968 dan dia telah membuat fiksyen ketegangan (suspense fiction) pada kadar yang luar biasa ketika itu dengan lebih daripada 80 novel dan 74 karya fiksyen pendek dibawah skop pengalamannya. Kini berusia 74 tahun, seorang yang taat pada agamanya, tinggal di California bersama isterinya. Tapi apakah kemungkinan untuk beliau boleh memprediksi masa depan yang hampir tepat?

Albert Wan, yang mengendalikan kedai Buku Bleak House di San Po Kong, mengatakan Wuhan secara sejarahnya menjadi tempat banyak kemudahan penyelidikan saintifik, termasuk yang berkaitan dengan mikrobiologi dan virologi. “Para penulis pintar, cerdas seperti Koontz pasti tahu semua ini dan menggunakan sedikit maklumat faktual untuk mengarang cerita yang kedua-duanya meyakinkan dan meresahkan. Termasuk juga, Wuhan-400,” kata Wan.

Penulis British, Paul French, yang mengkhusus dalam buku berkaitan China, mengatakan banyak elemen sekitar virus di China berkaitan dengan perang dunia kedua, yang mungkin menjadi faktor dalam pemikiran Koontz.

“Orang Jepun memang melakukan penyelidikan senjata kimia di China, yang mana kebanyakannya bergabung dengan Unit 731 di Harbin dan utara China. Tetapi mereka juga menyimpan senjata kimia di Wuhan – yang diakui oleh Jepun,” kata Paul French.

Penerbit Pete Spurrier, yang menjalankan syarikat penerbitan Hong Kong Blacksmith Books, mengatakan bahawa untuk seorang penulis fiksyen mengarang sebuah thriller mengenai set wabak virus di China, Wuhan adalah pilihan yang baik.

“It’s on the Yangtze River that goes east-west; it’s on the high-speed rail [line] that goes north-south; it’s right at the crossroads of transport networks in the centre of the country. Where better to start a fictional epidemic, or indeed a real one?” says Spurrier. (Spurrier works part-time as a subeditor for the Post.)

“Ia terletak di Sungai Yangtze yang menuju timur-barat; ia berada di jajaran keretapi berkelajuan tinggi yang bergerak ke arah utara-selatan; ia betul di persimpangan rangkaian pengangkutan di pusat negara. Di mana ianya sesuai untuk memulakan fiksyen mengenai wabak, atau sememangnya sesuatu yang sebenar? ” kata Spurrier. (Spurrier bekerja sambilan sebagai subeditor untuk Post.)

Pengarang mengenai jenayah Hong Kong, Chan Ho-kei percaya bahawa “ramalan fiksyen” seperti ini adalah luar biasa.

“Jika ianya kelihatan sangat susah, saya yakin anda dapat melihat ramalan hampir semua peristiwa. Ia membuatkan saya berfikir tentang ‘infinite monkey’ theorem,” katanya, merujuk kepada teori bahawa monyet yang menaip kekunci secara rawak pada papan kekunci mesin taip tanpa tempoh masa akan hampir pasti menaip apa jua teks yang diberikan.

“Kebarangkalian adalah rendah, tetapi tidak mustahil.”

Chan menunjuk pada novel 1898 bertajuk Futility, yang menceritakan kisah kapal laut yang besar yang tenggelam di Atlantik Utara selepas merempuh ketulan ais. Banyak kesamaan yang tidak diketahui telah diketahui di antara kapal fiksyen tersebut – yang dipanggil Titan – dan kapal penumpang sebenar RMS Titanic, yang tenggelam 14 tahun kemudian. Berikutan tenggelam Titanic, buku ini diterbitkan semula dengan beberapa perubahan, terutamanya dalam saiz kapal.

“Penulis fiksyen sentiasa cuba membayangkan apa realiti yang akan terjadi, jadi besar kemungkinan untuk menulis sesuatu yang dilihat seperti satu ramalan. “Sudah tentu, ia pelik kerana butiran bertaburan, tetapi saya fikir ia hanya soal matematik,” kata Chan.

Banyak buku Koontz telah di adaptasi untuk televisyen atau filem, tetapi ‘The Eyes of Darkness’ tidak pernah mencapai kejayaan sedemikian. Kebetulan yang aneh ini akan mempopularkan dan mungkin meningkatkan semula jualan thriller yang telah dilupakan.

Syarikat jualan buku atas talian, Amazon kini menawarkannya di e-bacaan (e-reader) Kindle untuk hanya AS$1. Mungkin seperti juga novel Futility ianya juga akan diterbitkan semula dengan beberapa kemas kini untuk menjadikannya benar-benar senada dengan wabak semasa. -SCMP

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

[VIDEO] Lombong emas haram di Sulawesi: Belasan maut akibat tanah runtuh

Sekurang-kurangnya 11 orang dilaporkan meninggal dunia dan 18 lagi dilaporkan hilang dalam kejadian tanah runtuh di sebuah lombong emas haram di Pulau Sulawesi, susulan hujan lebat pada 7 Julai.

[VIDEO] Kebakaran besar di Chinatown

Kebakaran yang melanda komuniti yang sesak di Yaowarat, Chinatown Bangkok, berjaya dikawal lewat malam Sabtu. Tiada kematian tetapi 30 orang mengalami kecederaan memerlukan rawatan perubatan.

Starmer menjadi perdana menteri UK yang baharu selepas Parti Buruh memenangi majoriti besar

“Kuasa hari ini akan bertukar tangan dengan cara yang aman dan teratur, dengan muhibah di semua pihak," kata Sunak. "Terdapat banyak yang perlu dipelajari dan direnungkan dan saya bertanggungjawab atas kekalahan ramai calon Konservatif yang bekerja keras... saya minta maaf."

Apakah CrowdStrike, syarikat yang dikaitkan dengan gangguan sistem global?

Gangguan komputer global yang menjejaskan lapangan terbang, bank dan perniagaan lain pada hari Jumaat 19 Julai 2024 nampaknya berpunca sebahagiannya daripada kemas kini perisian yang dikeluarkan oleh firma keselamatan siber utama AS CrowdStrike.

Gangguan global siber ‘Crowdstrike’ Microsoft menyebabkan penerbangan tergendala dan menjejaskan perniagaan

Gangguan teknologi global telah menjejaskan operasi merentasi pelbagai industri pada hari Jumaat, dengan syarikat penerbangan menghentikan penerbangan, beberapa penyiar tidak beroperasi dan perkhidmatan daripada perbankan kepada penjagaan kesihatan yang dilanda masalah sistem akibat gangguan teknikal ‘Crowdstrike’ Microsoft Windows.

[VIDEO] PRK NENGGIRI: BN pertaruh calon muda, Mohd Azmawi Fikri

Ketua Pemuda Umno Kelantan Mohd Azmawi Fikri Abdul Ghani dipilih sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri bulan depan.

[VIDEO] Wan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan dari Dewan Rakyat mulai hari ini – Speaker

Ahli Parlimen Machang Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal digantung daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan, bermula hari ini 18 Julai 2024.

[VIDEO] Ahli Parlimen bertanggungjawab walau ada imuniti, kata Azalina

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Undang-undang dan Reformasi Institusi) Azalina Othman Said berkata, Ahli Parlimen bertanggungjawab terhadap kenyataan dikeluarkan ketika berbahas di Dewan Rakyat, walaupun mempunyai imuniti.

[VIDEO] PRK Nenggiri: Calon BN umum minggu ini, tampil anak tempatan

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata calon BN bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri, Kelantan akan diumum dalam minggu ini.

[VIDEO] Pennjawat awam direman tujuh hari bagi banntu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartin

Seorang penjawat awam direman tujuh hari bagi membantu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartini Abdullah yang ditemukan mati di Kampung Sri Kledang, Hulu Selangor petang semalam 15 Julai 2024.

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

Popular →

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini,...

Eksport getah asli negara meningkat

Sarung tangan getah adalah item eksport utama dengan nilai eksport meningkat sebanyak 14.0 peratus daripada RM2.78 billion pada Jun 2020 kepada RM3.17 billion pada Julai 2020, kata Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan, hari ini.

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Selain membuktikan kadar pinjaman PH adalah jauh lagi tinggi, ini bermakna kerajaan PN masih ada ruang untuk meminjam bagi menambah bantuan Covid dan untuk merangsangkan ekonomi bila diperlukan.

Topik →

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Tindakan polis berdasarkan perundangan

Penolakan permohonan peguam untuk bertemu atau berkomunikasi dengan ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin ketika direman diputuskan mengikut peruntukan undang-undang.

[VIDEO] Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis

Datuk dan nenek sebelah bapa kepada kanak-kanak austime, Zayn Rayyan Abdul Matiin, yang ditemui mati dibunuh pada 6 Disember lalu, ditahan polis petang ini.

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Peguam bantah tindakan polis cuba rekod pengakuan ibu di mahkamah

“Ibu Zayn Rayyan tidak buat sebarang pengakuan bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu, tetapi dia hanya merekodkan keterangan berhubung kejadian yang berlaku,” kata peguam, Mahmud Jumaat.

[VIDEO] Ibu Zayn Rayyan dibawa ke rumah, ‘lakon semula’ kejadian kehilangan anaknya

Ibu kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Mateen, yang kini berada dalam tahanan reman polis bagi membantu siasatan pembunuhan anaknya, dibawa kembali ke kediaman mereka dekat Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, hari ini 10 jun 2024.

Polis akan mohon sambung reman ibu bapa Zayn Rayyan

Polis akan memohon sambungan reman ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin bagi membantu siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme itu, esok 7 Jun 2024.

[VIDEO] Pembunuhan Zayn Rayyan: Ibu bapa ditahan reman 7 hari berdasarkan perkembangan terbaharu siasatan

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan memberitahu, perintah reman ke atas kedua-dua suspek dikeluarkan Mahkamah Majistret Petaling Jaya, di sini.

Kes bunuh Zayn Rayyan: 2 kanak-kanak sempat lihat Zayn sebelum hilang

Polis berjaya mengesan dua kanak-kanak yang sempat melihat kelibat Zayn Rayyan Abdul Mattin di Block R, Apartmen Idaman, Damansara Damai, di sini, petang 5 Disember lalu.

Zayn Rayyan: Polis temukan beberapa bahan bukti dalam pemeriksaan kali kedua

Memasuki hari ketujuh siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme Zayn Rayyan Abdul Matiin, polis menemukan beberapa lagi barang bukti hasil pemeriksaan kali kedua yang dilakukan dari rumah ke rumah, di Blok R Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, malam tadi.

🎦 Unit Forensik PDRM buat lagi saringan DNA penduduk Apartment Idaman

Kira-kira empat kenderaan Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat memasuki pekarangan blok perumahan sekitar Apartment Idaman, Damansara Damai di sini malam ini.

🎦 Anggota forensik periksa rumah Zayn Rayyan

Tiga anggota Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) hadir di Apartmen Idaman, Damansara Damai, buat kali kedua untuk mengumpul bukti berhubung kes pembunuhan kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan.
Tolong lah subscribe: