[Video] #Coronavirus: Jumlah kematian di China melebihi 2,000 – pesakit yang sembuh meningkat - pakdin.my

Buat kali pertama, jumlah pesakit yang sembuh adalah lebih besar daripada kes yang baru disahkan

Hubei terus dilanda wabak tertinggi dengan jumlah terkumpul 61,682 jangkitan dan 1,921 kematian.

Pihak berkuasa kesihatan China melaporkan 1,749 kes koronavirus baru dan 136 kematian baru, menjadikan jumlahnya sebanyak 74,185 dan 2,004, masing-masing di tanah besar China pada Rabu.

Walaupun kematian di tanah besar kini melebihi 2,000, buat kali pertama jumlah pesakit yang telah pulih dan telah dibenarkan keluar dari hospital adalah lebih besar daripada jumlah kes baru yang dilaporkan. Di luar wilayah Hubei, pusat wabak itu, bilangan jangkitan baru jatuh untuk hari ke-15 berturut-turut.

Hubei terus menjadi wilayah paling teruk dilanda penyakit coronavirus, dengan 1,693 kes baru dan 132 kematian baru pada pagi Rabu. Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China berkata 1,824 pesakit telah pulih dan telah dibenarkan keluar dari hospital.

Kes baru Covid-19, penyakit yang disebabkan oleh virus pernafasan, tertumpu di Wuhan, ibu kota Hubei. Suruhanjaya kesihatan Hubei melaporkan 1,660 kes baru dan 116 lagi kematian di bandar itu.

Sehingga hari ini, lebih daripada 9,100 orang di Hubei telah pulih dari penyakit itu dan telah dibenarkan keluar dari hospital. Seramai 11,200 orang kekal dalam keadaan yang teruk atau kritikal.

Angka-angka baru dikeluarkan beberapa jam selepas Rusia mengumumkan bahawa ia akan melaksanakan larangan menyeluruh ke atas semua warganegara China dari memasuki negara itu pada hari Khamis (20 Feb), memetik laporan “wabak di China semakin teruk”.

Pakar WHO berada di China untuk mengumpulkan maklumat dan menawarkan garis panduan kepada pihak berkuasa di sana. Sebagai sebahagian daripada misi itu, pasukan itu boleh pergi ke Wuhan, kata ketua WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus dalam taklimat pada hari Selasa.

UTAMADUNIA #Coronavirus: Jumlah kematian di China melebihi 2,000 - pesakit yang sembuh...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium