COVID-19: Kepercayaan rakyat terhadap kerajaan

Saya tak berapa berkenan apabila kerajaan PN ditubuhkan dahulu. I made it very clear dalam pelbagai status.

Tapi memerhati apa yang berlaku dalam pengurusan krisis paling besar dalam sejarah Malaysia moden, saya perasan terlalu banyak tindakan yang sedang membudayakan politik baru dalam negara

Pertama, fokus. Jika anda semua perasan, selepas berlakunya putar belit terhadap ‘tragedi air suam’ Dr Adham Baba, beliau tidak lagi muncul di media.

Tugas itu sekarang dipikul sama ada oleh Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham atau diserap di dalam ucapan Menteri Kanan DS Ismail Sabri. Dr Adham kini bekerja di belakang tabir

Sebenarnya banyak sahaja kajian yang membenarkan ucapan Dr Adham (yang ditwist oleh pembangkang), tetapi kerajaan hari ini memilih untuk fokus menyelesaikan tragedi dan bukannya bermain di dalam padang politik.

Dr Adham ‘dikorbankan’ supaya rakyat tidak terganggu dengan mainan politiking yang akhirnya boleh menatijahkan kehilangan kepercayaan kepada perintah kerajaan

Kedua, hubungan erat antara penjawat awam dan menteri. Walaupun ada kenyataan Dr Noor Hisham yang diseleweng sesetengah pihak untuk membunuh karier Menteri Kesihatan, tidak ada langsung tuduhan deep state.

Jauh berbeza dengan sebelum ini apabila ada KSU Kementerian ditukar selepas tidak bersetuju dengan prosedur perolehan yang dibuat menteri.

Ketiga, koordinasi dan pergerakan arahan antara setiap pemimpin. Selepas kekeliruan pada perintah pertama MKN, segala sidang media selepas itu berjalan dalam keadaan tersusun dan tidak bercanggah antara satu sama lain.

Sebarang kenyataan PM akan disusuli dengan perincian daripada DS Ismail Sabri. Sidang media KPK atau Menteri Kesihatan kemudiannya akan menyempurnakan pula perincian Menteri Kanan.

Keempat, telus. Sebelum ini kita bermasalah apabila kebanyakan mangsa COVID-19 tidak diketahui jejaknya. Malahan dalam isu kluster tabligh, ia hanya diketahui selepas Brunei mendedahkan jejak mangsa pertama mereka secara terbuka.

Kali ini berbeza, jejak mangsa boleh diketahui oleh orang awam walaupun ia belum begitu terperinci. Tetapi sekurang-kurangnya rakyat yang terlibat akan tahu dan bersedia untuk tindakan lanjut.

Kelima, ucapan setiap pemimpin sangat compose, menenangkan serta mudah difahami. Salah satu teknik diplomasi yang baik adalah ‘junking the jargon’.

Istilah-istilah pelik kali ini tidak digunakan kerana matlamat utama kerajaan adalah menyampaikan mesej dan bukannya berlagak pandai

Ia mengingatkan saya satu kisah dalam Perang Korea. Pada tahun 1951, tentera British dikepung Komunis Korea Utara dalam satu pertempuran. Mesej telah dihantar kepada pasukan bantuan US dengan menggunakan perkataan “a spot of trouble”.

A spot of trouble ni macam satu pepatah di British yang menunjukkan masalah besar.

Tapi bila dapat kat tentera US, mereka pula memahami secara literal ‘a spot of trouble’ itu sebagai masalah kecil. Akhirnya bantuan tak sampai dan tentera British tewas teruk dalam pertempuran tersebut

Churchill ketika mengulas isu ini mengatakan, tak pernah berlaku dalam sejarah salah faham sebesar ini daripada dua pihak yang menggunakan bahasa yang sama. Semuanya kerana perangai jargon.

Keenam, hubungan baik antara istana dan kerajaan. Ini dapat kita lihat apabila Istana Negara sentiasa merestui tindakan Pusat sama ada melalui tindakan dan ucapan YDPA di media.

Penekanan YDPA pula akan disambut oleh TS Muhyiddin. Contohnya dalam isu keperluan bekalan perubatan.

Memerhatikan sikap kerajaan hari ini hanya menunjukkan satu perkara. Kerajaan hari ini sedang cuba menanam kepercayaan (trust) kepada rakyat. Setiap arahan akan disertai dengan jaminan kerajaan agar rakyat boleh bertenang

Kerana kunci dalam krisis adalah kepercayaan. Kami mempercayai kerajaan. Kerana dalam peperangan ini kita mesti menang.

Kita akan menang

Dan kita sentiasa menang

Abdul Rahim Hilmi Zakariya

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Padah benarkan pelajar perempuan ambil gambar tanpa baju

Guru seni wanita, 41, dipecat selepas membiarkan pelajar berusia 15 tahun bergambar TANPA BAJU dan murid lain membuat simulasi melancap dan memegang botol alkohol...

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...