[Video] Covid-19: China menghentikan import ikan salmon setelah penemuan virus Corona di pasar Beijing #pakdin.my

China memutuskan untuk menghentikan import ikan salmon dari beberapa negara, termasuk Norway. Keputusan itu berikutan penemuan penularan baru virus korona (Covid-19) di Beijing yang disyaki berasal dari pasar borong yang menjual ikan salmon yang diimport.

Keputusan China untuk menghentikan import komoditi itu disahkan oleh syarikat perikanan Norway, Royal Salmon dan Bakkafrost, hari ini.

“Kami tidak dapat menghantar salmon ke China sekarang, kerana pasar ditutup,” kata CEO Bakkafrost Regin Jacobsen di Oslo pada Isnin (15/6/2020) seperti dilaporkan oleh Reuters.

Saham pengeluar salmon utama di Norway, seperti Mowi, Norway Royal Salmon, Salmar, dan Bakkafrost (sebuah syarikat dari Kepulauan Faroe tetapi berdaftar di Oslo), turun 5-7 peratus pada awal perdagangan hari ini.

Laporan akhbar pemerintah China mengatakan bahawa virus korona ditemui di papan pemotong yang digunakan untuk memotong salmon yang diimport di Pasar Xinfadi Beijing. Berikutan laporan itu, sejumlah pasar raya besar di Beijing mengeluarkan salmon dari rak mereka pada Sabtu (13/6/2020).

China difahamkan mengimport 80,000 ribu tan salmon sejuk beku setiap tahun dari Chile, Norway, Kepulauan Faeroe, Australia dan Kanada.

Berkaitan