Hakikat mengapa ahli-ahli parlimen PPBM, PKR dan PAN ingin menyertai Muafakat Nasional menjelang PRU-15

Hari ini ada ura-ura bahawa beberapa pemimpin Parti Amanah Negara (PAN) akan menyertai Muafakat Nasional (MN).

Parti PPBM juga telah membuat keputusan untuk menyertai MN minggu lepas.

Seorang menteri PPBM berkata bahawa ada kemungkinan yang parti Pejuang juga lambat laun akan menyertai Muafakat Nasional.

Ramai ahli-ahli Parlimen yang dahulunya menang dalam pilihanraya umum ke-14 di atas platform PH kini berpusu-pusu ingin menyertai MN sebelum PRU-15.

Ini sudah dijangka.

Ini kerana mereka tahu peluang mereka untuk menang pilihanraya sekali lagi di kerusi mereka kali ini adalah gelap dan malap jika mereka kekal, kembali bersama PH, atau bertanding bersendirian.

Mereka tahu hakikat yang orang-orang Melayu tidak lagi menyokong mereka.

Ini terbukti dengan kekalahan teruk mereka dalam pilihanraya-pilihanraya kecil sebelum ini terutama di kawasan-kawasan Melayu.

Bagi ahli-ahli parlimen ini, kebanyakan dari mereka menang dalam PRU-14 yang lepas kerana perpecahan undi antara UMNO dan PAS.

Tetapi kini dengan penyatuan UMNO dan PAS dalam Muafakat Nasional, ahli-ahli Parlimen PPBM, PKR dan PAN ini besar kemungkinan akan kalah teruk dalam PRU-15 jika mereka bertanding menentang MN.

Dan sebelum ini walaupun rata-rata orang-orang Melayu tidak mengundi mereka, mereka telah menang dalam PRU-14 kerana undi Cina.

Berpuluh-ribu ribu atau secara purata 95% daripada pengundi Cina telah mengundi di setiap kawasan mereka yang telah menyumbang kepada kemenangan kerusi mereka dalam PRU-14.

Namun kini pengundi-pengundi Cina juga tentunya tidak akan mengundi mereka lagi terutama kepada ahli-ahli Parlimen PPBM dan bekas ahli-ahli Parlimen PKR bersama Azmin.

Kerana bagi pengundi-pengundi Cina ini, ahli-ahli Parlimen inilah yang telah mengkhianati dan menjatuhkan kerajaan PH yang mereka undi dulu.

Ahli-ahli Parlimen ini sedar bahawa untuk bertanding dan menang pilihanraya semula kali ini, mereka tidak ada banyak pilihan lain selain menyertai Muafakat Nasional.

……..

Pepatah Inggeris menyebut, “If you can’t beat them, join them.” (jika anda tidak boleh mengalahkan mereka, sertai mereka).

Oleh itu, untuk kekal memegang jawatan sebagai Ahli Parlimen pada dan selepas PRU-15 akan datang, ahli-ahli Parlimen ini kini terpaksa cuba mengambil kesempatan bertanding dan menang di atas platform Muafakat Nasional pula.

Mereka tahu kini mereka perlu menggunakan jentera, ahli, penyokong dan pengundi-pengundi UMNO dan PAS untuk bertanding, menang dan mengekalkan kerusi-kerusi mereka.

Namun jika mereka berjaya mengekalkan kerusi mereka melalui jalan ini, belum tentu mereka akan kekal dalam Muafakat Nasional selepas PRU-15.

Ini kerana di antara mereka mempunyai kecenderungan, sikap dan sejarah melompat parti untuk kepentingan diri sebelum ini.

Penyatuan Melayu hanyalah alasan bagi mereka untuk mencapai tujuan di atas.

Jika mereka betul-betul kisah tentang penyatuan Melayu, sudah lama sepatutnya mereka menyertai MN, bukan setelah melihat parti mereka kalah beberapa kali dalam pilihanraya kecil dan setelah menyedari kedudukan kerusi mereka tergugat.

Dan jika mereka ikhlas untuk menyatukan orang-orang Melayu, mereka sepatutnya membubarkan parti mereka dan kembali menyertai UMNO atau PAS.

Ini lebih baik memandangkan penyatuan Melayu tidak akan kukuh dengan adanya banyak parti Melayu.

Dan jika mereka ikhlas untuk menyatukan orang-orang Melayu, mereka boleh masuk MN namun tanpa meletakkan syarat untuk bertanding pilihanraya di atas platform MN.

Sebab jika mereka memaksa untuk menyertai MN untuk bertanding dalam pilihanraya akan datang di kerusi sedia ada lantas memaksa UMNO dan PAS untuk berundur dan tidak meletakkan calon bagi memberi laluan kepada mereka, maka kerusi-kerusi yang sebenarnya boleh dimenangi oleh UMNO atau PAS dengan kerjasama sebelum ini kini akan berhadapan dengan risiko kekalahan kerana penolakan akar umbi terhadap calon yang melompat ini.

Jika ini berlaku, Muafakat Nasional akan rugi dan peluang kita untuk membentuk kerajaan akan disia-siakan.

Kita perlu bijak dalam menangani dinamik politik ini dan perlu mendengar denyut nadi dan saranan akar umbi.

Oleh: ISHAM JALIL

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...

Dr Mahahir lindungi Muhyiddin daripada didakwa – Razlan

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Razlan Rafii mendakwa berlaku pendakwaan terpilih ketika pentadbiran Mahathir Mohamad, susulan laporan Muhyiddin Yassin dikatakan menerima dana daripada Ultra...