Jika Najib PM yang korup, boleh sahaja memperolehi berbilion dengan 5% dari semua projek diluluskan – tak perlu duit SRC atau 1MDB - pakdin.my

Soalan lain yang mesti anda tanyakan ialah:

Najib adalah Pengerusi Khazanah Nasional dan juga menteri yang bertanggungjawab terhadap Petronas.

Selama 9 tahun, Najib meningkatkan aset bersih Khazanah dari RM32b kepada RM116b dan juga meningkatkan rizab tunai Petronas dari RM30b kepada RM172b sebelum PRU-14.

Sehingga hari ini, tidak ada tuduhan mencuri, salah urus, kronisme Khazanah dan Petronas di bawah Najib.

Jadi, mengapa Najib berpakat dengan Arab Saudi, Abu Dhabi, Ambank (membayar RM2.83b untuk menyelesaikan kes 1MDB), Goldman Sachs (kena bayar AS $ 3,9b untuk penyelesaian), Deloitte (kena bayar RM324 juta untuk penyelesaian), KPMG (kena bayar) , firma guaman Wong & Partners (kena bayar) Ernst & Young, dan sebagainya… kerana mencuri wang yang dipinjam dari 1MDB dan dimasukkan ke dalam akaunnya sendiri sedangkan ketika itu belau boleh mencuri wang dari Khazanah dan Petronas?

Tanpa berpakat dengan keluarga diraja Arab Saudi, Abu Dhabi, firma global Deloitte, KPMG, Ernst & Young, Goldman Sachs, Ambank dan beberapa orang lain termasuk Zeti (yang keluarganya menerima hampir RM700 juta dari Jho Low), Najib tidak akan mampu membawa keluar wang 1MDB sekiranya dia memang dalang.

Lebih hebat lagi setelah menuduh Najib mencuri berbilion-bilion dan megambil masa bertahun-tahun membuat siasatan, apa yang mereka dapati adalah bahawa Najib hanya membayar lebih RM400,000 membeli jam tangan untuk Rosmah kerana dia ingin menamatkan percutian di Hawaii dan meninggalkan keluarganya di sana dan beliau kembali sendirian menggunakan penerbangan komersial ke Kelantan untuk memantau keadaan banjir besar.

Dan setelah bertahun-tahun menyiasat dan 3 tahun kes mahkamah, tidak pernah ada pendakwa yang menuduh Najib membeli sesuatu untuk dirinya sendiri.

Dan juga, walaupun RM642 juta telah diterima terus dari akaun bank MOF Arab Saudi dimasukkan terus kedalam akaun Najib yang dia belanjakan semua untuk tanggungjawab sosial (CSR) dan untuk kegunaan politik tanpa satu sen pun dibelanjakan untuk dirinya atau keluarganya.

Pencuri jenis apa macam ini yang memberikan wang RM642 juta (yang boleh diambilnya tanpa ada yang komplen) tetapi mencuri hanya RM400 ribu untuk membeli jam tangan untuk isterinya?

…………………
Terjemahan status Tzu Wong
https://www.facebook.com/tzu.p.wong/posts/10226007413041013

Petang ini saya berbual dengan rakan arkitek saya yang sangat berjaya mengenai politik, dan kami tidak terlepas berbincang mengenai ‘big elephant in the room’ dan menyentuh kes mahkamah Najib. Tidak mengejutkan, beliau mempunyai kesan yang sangat negatif dan buruk terhadap Najib mengenai wang SRC 42 juta dan berbilion-bilion dalam akaunnya.

Yang saya lakukan adalah memberitahunya mengenai kes mahkamah mengenai bagaimana JL (Jho Lo) dan geng memanipulasi akaun Najib dan bagaimana tandatangannya adalah salin dan tampal (copy paste) pada dokumen bank. Dan slip kiriman wang yang menunjukkan wang telah dihantar dari Arab dan ada juga yang dihantar terus dari Kementerian Kewangan Arab Saudi. Beliau tidak tahu mengenai perkara ini dan tercengang.

Dan ketika saya mencabarnya untuk beralasan dengan akal sehat bahawa jika Najib adalah seorang politikus yang korup, dalam 10 tahun sebagai menteri Kewangan dan 9 tahun sebagai Perdana Menteri, beliau dapat mengumpulkan berbilion wang dengan menuntut hanya 5% dari semua projek yang memerlukan tandatangannya sebelum LA dapat dikeluarkan. Tetapi setelah 3 tahun Najib kehilangan kuasa, tidak ada kroni Najib yang pernah dikenalpasti, tidak ada perlakuan kesalahanan dalam pemberian projek, tidak ada wang atau akaun bank rahsia dengan simpanan berjuta-juta Najib yang pernah dijumpai.

Dia jadi lebih tercengang ???

UTAMANAJIB RAZAKJika Najib PM yang korup, boleh sahaja memperolehi berbilion dengan 5% dari...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium