Tuesday, March 5, 2024

Video saya disiasat, kenapa audio mirip PM dan Menteri tak kena – Anwar- pakdin.my

KUALA LUMPUR – Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa polis menyiasat mengenai penyebaran audio kononnya dikaitkan dengan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin.

“Saya sebut juga ada penyebaran meluas dalam media sosial mengenai audio rakaman yang didakwa oleh Muhyiddin Yassin, mengenai scheme of things … melibatkan ugutan rasuah, lantik GLC dan sebagainya.

“Saya tanya ada siasatankah?

“Terkini ada penyebaran audio yang didakwa suara Datuk Seri Hamzah Zainuddin mengenai mengatur ‘orang kita’ sebagai pegawai-pegawai kanan dan tertinggi polis.

“Jadi saya nak tanya sekali lagi apakah ada siasatan dalam kes seperti ini yang jauh lebih serius kerana ini melanggar beberapa peraturan dan melanggar jaminan beliau tak campur tangan dalam urusan ini,” katanya.

Sebelum itu, satu rakaman audio yang disunting bersama video berdurasi satu minit 22 saat tular sejak malam tadi dan dikatakan suara dalam rakaman berkenaan mirip kepada Hamzah.

Antara intipati perbualan itu adalah mengenai kenaikan pangkat dan pertukaran jawatan dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Selain itu, rakaman audio itu turut ada menyebut mengenai lantikan seseorang yang berasal dari Ipoh, Perak.

Anwar ditemui media di pintu masuk Ibu Pejabat Polis Bukit Aman hari ini selepas memberikan keterangan berhubung siasatan klip audio kononnya membabitkannya dan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Menurut beliau, dirinya dipanggil sebagai saksi untuk membantu siasatan berkenaan.

“Dalam kes siasatan audio, didakwa percakapan antara saya dengan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid. Jadi saya beri kerjasama kepada pihak polis, kes disiasat dibawah peruntukan Seksyen 505 B, Kanun Keseksaan,” katanya lagi.

Anwar yang memasuki Bukit Aman jam 9.58 pagi dan keluar jam 11.24 pagi dan ditemani peguamnya, Sankara N Nair dan Ramkarpal Singh.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Port Dickson itu juga mempersoalkan langkah polis yang memanggil beliau memberikan keterangan hari ini.

“Mereka (polis) kata saya dipanggil beri keterangan sebagai saksi. Ini gangguan kepada saya, kenapa nak heret saya ke sini, mereka boleh ke rumah atau pejabat saya untuk merakamkan keterangan,” katanya.

Anwar dipanggil bagi memberikan keterangan berhubung rakaman klip audio yang dikatakan antara beliau dan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang tular baru-baru ini.

Ditanya adakah Ahmad Zahid akan turut dipanggil, Anwar berkata; “Saya tidak tahu, melainkan ada lagi perbualan telefon disebarkan.”

UtamaBERITAVideo saya disiasat, kenapa audio mirip PM dan Menteri tak kena -...

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR