Ubah mentaliti warga emas ‘jahil’ teknologi

Penjagaan kesihatan warga emas sering dipandang kecil. Pada awal gelombang pandemik COVID-19 tahun lalu, ada suara sumbang mencadangkan warga emas tidak diberikan keutamaan daripada menerima rawatan di unit rawatan rapi (ICU).

Ada pula mengatakan pandemik COVID-19 sebagai ‘boomer remover’ atau penyingkiran warga emas. Hakikatnya, ia dusta dan rekaan semata-mata.

Adakah warga emas warga negara kelas kedua? Adakah mereka tiada sumbangan kepada negara dalam pelbagai bidang hingga perlu disisih sedangkan mereka paling berisiko tinggi mendapat kesan sampingan teruk?

Di Eropah, pandemik ini mengakibatkan warga emas tidak diberi hak rawatan sepatutnya atas alasan keupayaan untuk hidup rendah (low survival rate). Saringan kecemasan ‘triage’ akan menolak warga emas terlebih dahulu untuk memberi laluan kepada pesakit lebih muda.

Diskriminasi umur hingga menyisihkan warga emas disebut sebagai ‘ageism.’ Tanda nyata ageism berleluasa dalam masyarakat ialah ketidakadilan dalam sistem kesihatan.

Keputusan rawatan perubatan ibu bapa banyak bergantung kepada keputusan anaknya berbanding warga emas itu sendiri. Masyarakat menganggap warga emas tidak mampu berfikiran rasional untuk membuat keputusan.

Aktiviti dalam talian perbankan dan jual beli pula norma baharu dalam masyarakat kini, namun tidak kepada warga emas. Peralihan sumber pengetahuan bercetak kepada digital banyak memainkan peranan dalam penyisihan warga emas daripada maklumat semasa.

Ini mengakibatkan warga emas dianggap seperti ‘jahil’ kepada perkembangan semasa. Mereka ketinggalan dalam banyak perkara, akhirnya terasing dan janggal dalam masyarakat.

Kebanyakan inti pati perbualan kita sudah tidak lagi difahami atau relevan oleh warga emas dan begitu juga sebaliknya. Lama-kelamaan ada jurang nyata antara masyarakat dengan warga emas.

Teori psikososial menjelaskan keadaan ini sebagai ‘disengagement’ yang warga emas secara sukarela mengasingkan diri daripada masyarakat. Sedih sekali apabila masyarakat menganggap keadaan ini sebagai normal, walhal ia tidak benar.

Warga emas mampu mengharungi arus pemodenan seperti golongan lain. Malah, kajian mendapati warga emas mempunyai tahap resilien tinggi berbanding belia semasa pandemik ini.

Jika dilihat kepada sejarah Malaysia, warga emas kini ialah golongan muda mengharungi perit getir kehidupan ketika Perang Dunia Kedua. Kehidupan ketika itu termasuk di Malaysia, jauh lebih buruk dan tenat berbanding apa kita alami sekarang.

Namun semangat kecekalan, toleransi dan kebijaksanaan mereka beradaptasi mampu memerdekakan negara ini serta membawa negara selangkah lebih maju.

Adalah salah menganggap warga emas tidak layak menerajui pemodenan sama seperti golongan lain. Satu kajian senaman virtual terhadap warga emas di ibu kota mendapat sambutan menggalakkan, seterusnya menjadi antara aktiviti wajib bagi mereka untuk berkumpul di laman maya.

Kajian ini membuktikan warga emas hanya memerlukan sedikit perhatian dan tunjuk ajar agar mampu menyertai arus pemodenan digital.

Oleh itu, masyarakat perlu berpandangan luas kepada warga emas. Mereka bukan golongan sentiasa mengharapkan bantuan, malah jauh sekali ingin menyusahkan kita.

Mereka ialah warganegara bertanggungjawab terhadap setiap tindakan dan mampu mengubah nasib sendiri.

Amirah Fatin Ibrahim
Kulliyyah Kejururawatan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Kampus Kuantan

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...

Dr Mahahir lindungi Muhyiddin daripada didakwa – Razlan

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Razlan Rafii mendakwa berlaku pendakwaan terpilih ketika pentadbiran Mahathir Mohamad, susulan laporan Muhyiddin Yassin dikatakan menerima dana daripada Ultra...