Saturday, July 20, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

Palestin, protes dan PKP - pakdin.my

Oleh Isham Jalil

Ramai rakyat negara-negara lain di dunia yang menyokong perjuangan Palestin dan memprotes kekejaman Israel.

Dalam minggu ini terdapat lebih daripada 20 protes di seluruh dunia termasuk di negara-negara barat seperti UK, Canada, Germany, Belgium, Sepanyol, Australia dan Amerika Syarikat.

Beribu-ribu rakyat mereka turun ke jalanan dan berarak untuk menunjukkan ketidakpuasan hati mereka kepada Israel dan untuk memaksa kerajaan-kerajaan mereka supaya memberikan tekanan kepada Israel.

Mereka ke jalanan untuk menggunakan kuasa dan tekanan politik untuk mengubah keadaan kerana dalam hal ini tekanan ketenteraan dan tekanan undang-undang ke atas Israel hanya akan didorong oleh tekanan politik oleh kerajaan-kerajaan mereka.

Israel tidak takut kepada ugutan militia dan keganasan seperti selama ini, bahkan mereka menggunakan tekanan militia dan keganasan ini sebagai bahan untuk menunjukkan kononnya mereka (Israel) adalah mangsa kepada keganasan dan bukan sebaliknya.

Pada pertengahan konflik ini dahulu iaitu pada tahun 1970-an, Mesir, Syria dan Jordan serta negara-negara Arab yang lain telah menghantar beratus ribu bala tentera dan kereta-kereta kebal untuk menghalau Israel dari Palestin dalam perang Yom Kippur.

Namun ia tidak berjaya menghalau Israel, Israel masih tidak keluar dan mereka telah menduduki Palestin sehingga kini malah lebih banyak kawasan-kawasan Palestin yang diduduki oleh mereka secara haram.

Israel mempunyai kelengkapan perang yang lengkap dan moden berbanding rakyat Palestin yang kebanyakannya hanya mampu membaling batu.

Perang antara Israel dan Palestin ini bukanlah suatu perang yang berkadaran (proportionate), sebab itu sejak sebulan yang lalu hanya 12 orang Israel yang mati berbanding 227 orang termasuk 100 orang kanak-kanak Palestin terbunuh.

Jika perang ini meningkat (escalate), maka dianggarkan lebih ramai rakyat Palestin akan mati dulu berbanding tentera Israel atau tentera luar.

Cara kedua selain pilihan meningkatkan situasi ketenteraan (escalation) ialah tindakan undang-undang di Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) dan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Namun cara ini memakan masa yang panjang, hampir kesemua kes yang dibawa ke ICC dan ICJ telah dibawa selepas perang atau selepas keganasan berlaku apabila ramai orang telah mati.

Tindakan ICC dan ICJ tidak pernah menamatkan perang atau krisis keganasan, tetapi untuk menghukum penjenayah perang yang kebanyakannya telah kalah perang apabila perang tamat.

Oleh itu cara peningkatan perang (escalation) dan tekanan undang-undang antarabangsa bukanlah pilihan yang optimum pada ketika ini.

Sebab itu sebelum ini saya telah membuat saranan supaya sekatan (sanction) sama ada ekonomi atau ketenteraan dikenakan ke atas Israel.

Kekuatan ketenteraan Israel sebenarnya didokong oleh dua faktor, iaitu sokongan politik daripada negara-negara besar dan juga kekuatan ekonomi di mana mereka berniaga dengan hampir semua negara-negara di dunia.

Jika mereka tidak ada wang, mereka tidak boleh bina atau beli kereta kebal dan senjata.

Hanya dengan cara sekatan ini sahaja yang boleh memaksa Israel untuk gencatan senjata mahupun berunding atau berundur daripada tanah-tanah yang diduduki oleh mereka secara haram terutama di Tebing Barat dan di Sheikh Jarrah.

Sekatan ini hanya boleh dikenakan oleh kerajaan-kerajaan dan komuniti antarabangsa.

Sebab itu tindakan rakyat di seluruh dunia yang pergi ke jalanan memprotes keganasan Israel terhadap Palestin adalah suatu tindakan politik yang boleh mengubah keadaan.

Kerana ia boleh mendorong pemimpin-pemimpin kerajaan mereka supaya mengenakan tindakan ke atas Israel; jika ada cukup tekanan daripada komuniti antarabangsa, maka sekatan akan dikenakan dan Israel terpaksa akur.

Ini kerana Israel tidak boleh hidup seorang diri di dunia ini, mereka perlukan sokongan politik dan ekonomi antarabangsa seperti semua negara-negara lain.

……..

Walaupun rakyat di banyak negara-negara di dunia telah ke jalanan untuk memprotes, rakyat Malaysia masih tidak boleh berbuat demikian kerana keadaan COVID-19 di Malaysia masih teruk.

Di banyak negara-negara lain, keadaan wabak COVID-19 telah terkawal dan kadar vaksinasi mereka adalah tinggi.

Contohnya di Amerika Syarikat, kadar vaksinasi mereka telah mencapai lebih 40 peratus, lebih seratus juta rakyat mereka telah divaksinasi dan kes-kes COVID-19 semakin turun dan reda.

Mereka dijangka akan mencapai tahap imunisasi kelompok (herd immunity) dalam beberapa bulan lagi.

Namun di Malaysia, keadaan COVID-19 semakin teruk dan tidak nampak penghujungnya, kadar vaksinasi kita adalah antara yang terendah dengan hanya tidak sampai 3 peratus daripada rakyat Malaysia yang telah divaksin.

Hari ini kerajaan akan membuat keputusan sama ada akan melaksanakan PKP secara total lagi (total lockdown).

Ini sudah kali ketiga kita di kitaran PKP ini tetapi wabak COVID-19 ini tidak turun-turun malah semakin buruk berbanding negara-negara lain.

Sebenarnya, jika dasar kerajaan ini betul dan tidak flip-flop dahulu, kita mungkin telah boleh menyambut Hari Raya tanpa PKP dan boleh memprotes kekejaman Israel di jalanan seperti negara-negara lain kini.

Tetapi apakan daya, kita dapat kerajaan sebegini, yang pemimpin-pemimpinnya ramai yang sibuk berpolitik dan melompat parti, serta pada masa yang sama mereka sendiri dilihat melanggar SOP.

Kita perlu merubah keadaan ini.

Semoga Allah SWT membuka kita jalan dan memberikan kita kekuatan untuk malakukan perubahan.

Rujuk video di pautan;

https://fb.watch/5D8qltFpMN/

Tahap kesihatan mental mahasiswa membimbangkan

Tanda-tanda biasa, perubahan mood, corak tidur, tahap tenaga, selera makan; kerengsaan; kesukaran menumpukan perhatian atau membuat keputusan; putus asa tidak berdaya; sukar mengawal emosi; menarik diri daripada rakan dan aktiviti; pemikiran untuk melakukan perkara ekstrem membahayakan diri. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165083

Tasik terbesar di dunia mengering secara mendadak, dan saintis berkata mereka telah mengetahui sebabnya

Walaupun tasik hanya meliputi sekitar 3% daripada planet ini, ia menampung hampir 90% air tawar permukaan cecairnya dan merupakan sumber penting air minuman, pengairan dan kuasa, dan ia menyediakan habitat penting untuk haiwan dan tumbuhan BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165071

Sahabat kopi

Usah pendam dan menjeruk hati seorang diri carilah ‘sahabat kopi’ yang kita selesa untuk bercerita. Pilihlah waktu yang sesuai untuk duduk bersama sambil berbual dan menikmati aroma kopi bersama sahabat BACA seterusnya di: https://pakdin.my/164593

Cabaran ‘syurga’ ganja di Thailand

SEJAK kerajaan Thailand membenarkan penanaman dan penggunaan ganja dalam...

Jangan Sampai Skandal Abdullah Ang Berulang…

(Dari blog pakdin.my) Bekas anggota pasukan Unit Tindakan Khas...

COVID-19: Kes aktif bawah 165 ribu; kes baharu dan kluster semakin berkurangan

Berikut adalah Rangkuman TERKINI Mingguan Bernama mengenai COVID-19 dan...

Apakah CrowdStrike, syarikat yang dikaitkan dengan gangguan sistem global?

Gangguan komputer global yang menjejaskan lapangan terbang, bank dan perniagaan lain pada hari Jumaat 19 Julai 2024 nampaknya berpunca sebahagiannya daripada kemas kini perisian yang dikeluarkan oleh firma keselamatan siber utama AS CrowdStrike.

Gangguan global siber ‘Crowdstrike’ Microsoft menyebabkan penerbangan tergendala dan menjejaskan perniagaan

Gangguan teknologi global telah menjejaskan operasi merentasi pelbagai industri pada hari Jumaat, dengan syarikat penerbangan menghentikan penerbangan, beberapa penyiar tidak beroperasi dan perkhidmatan daripada perbankan kepada penjagaan kesihatan yang dilanda masalah sistem akibat gangguan teknikal ‘Crowdstrike’ Microsoft Windows.

[VIDEO] PRK NENGGIRI: BN pertaruh calon muda, Mohd Azmawi Fikri

Ketua Pemuda Umno Kelantan Mohd Azmawi Fikri Abdul Ghani dipilih sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri bulan depan.

[VIDEO] Wan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan dari Dewan Rakyat mulai hari ini – Speaker

Ahli Parlimen Machang Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal digantung daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan, bermula hari ini 18 Julai 2024.

[VIDEO] Ahli Parlimen bertanggungjawab walau ada imuniti, kata Azalina

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Undang-undang dan Reformasi Institusi) Azalina Othman Said berkata, Ahli Parlimen bertanggungjawab terhadap kenyataan dikeluarkan ketika berbahas di Dewan Rakyat, walaupun mempunyai imuniti.

[VIDEO] PRK Nenggiri: Calon BN umum minggu ini, tampil anak tempatan

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata calon BN bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri, Kelantan akan diumum dalam minggu ini.

[VIDEO] Pennjawat awam direman tujuh hari bagi banntu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartin

Seorang penjawat awam direman tujuh hari bagi membantu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartini Abdullah yang ditemukan mati di Kampung Sri Kledang, Hulu Selangor petang semalam 15 Julai 2024.

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

Popular →

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini,...

Eksport getah asli negara meningkat

Sarung tangan getah adalah item eksport utama dengan nilai eksport meningkat sebanyak 14.0 peratus daripada RM2.78 billion pada Jun 2020 kepada RM3.17 billion pada Julai 2020, kata Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan, hari ini.

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Selain membuktikan kadar pinjaman PH adalah jauh lagi tinggi, ini bermakna kerajaan PN masih ada ruang untuk meminjam bagi menambah bantuan Covid dan untuk merangsangkan ekonomi bila diperlukan.

Topik →

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Tindakan polis berdasarkan perundangan

Penolakan permohonan peguam untuk bertemu atau berkomunikasi dengan ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin ketika direman diputuskan mengikut peruntukan undang-undang.

[VIDEO] Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis

Datuk dan nenek sebelah bapa kepada kanak-kanak austime, Zayn Rayyan Abdul Matiin, yang ditemui mati dibunuh pada 6 Disember lalu, ditahan polis petang ini.

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Peguam bantah tindakan polis cuba rekod pengakuan ibu di mahkamah

“Ibu Zayn Rayyan tidak buat sebarang pengakuan bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu, tetapi dia hanya merekodkan keterangan berhubung kejadian yang berlaku,” kata peguam, Mahmud Jumaat.

[VIDEO] Ibu Zayn Rayyan dibawa ke rumah, ‘lakon semula’ kejadian kehilangan anaknya

Ibu kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Mateen, yang kini berada dalam tahanan reman polis bagi membantu siasatan pembunuhan anaknya, dibawa kembali ke kediaman mereka dekat Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, hari ini 10 jun 2024.

Polis akan mohon sambung reman ibu bapa Zayn Rayyan

Polis akan memohon sambungan reman ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin bagi membantu siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme itu, esok 7 Jun 2024.

[VIDEO] Pembunuhan Zayn Rayyan: Ibu bapa ditahan reman 7 hari berdasarkan perkembangan terbaharu siasatan

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan memberitahu, perintah reman ke atas kedua-dua suspek dikeluarkan Mahkamah Majistret Petaling Jaya, di sini.

Kes bunuh Zayn Rayyan: 2 kanak-kanak sempat lihat Zayn sebelum hilang

Polis berjaya mengesan dua kanak-kanak yang sempat melihat kelibat Zayn Rayyan Abdul Mattin di Block R, Apartmen Idaman, Damansara Damai, di sini, petang 5 Disember lalu.

Zayn Rayyan: Polis temukan beberapa bahan bukti dalam pemeriksaan kali kedua

Memasuki hari ketujuh siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme Zayn Rayyan Abdul Matiin, polis menemukan beberapa lagi barang bukti hasil pemeriksaan kali kedua yang dilakukan dari rumah ke rumah, di Blok R Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, malam tadi.

🎦 Unit Forensik PDRM buat lagi saringan DNA penduduk Apartment Idaman

Kira-kira empat kenderaan Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat memasuki pekarangan blok perumahan sekitar Apartment Idaman, Damansara Damai di sini malam ini.

🎦 Anggota forensik periksa rumah Zayn Rayyan

Tiga anggota Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) hadir di Apartmen Idaman, Damansara Damai, buat kali kedua untuk mengumpul bukti berhubung kes pembunuhan kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan.
Tolong lah subscribe: