Sunday, July 21, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

Retorik PAS main 10 kolam konon demi penyatuan ummah - pakdin.my

Ketua Pemuda PAS, Senator Ir. Khairil Nizam Khirudin dipetik berkata bahawa PAS bukan setakat sanggup main dua kolam tetapi 10 kolampun PAS akan main demi agenda penyatuan ummah yang menurutnya sedang berada di tahap kritikal ini.

Beliau yang juga Ketua Pemuda Perikatan Nasional (PN) menyeru demi Allah, berkata PAS tidak akan berhenti daripada perjuangan penyatuan ummah ini. Beliau menegaskan PAS bertindak demikian kerana menganggap penyatuan ummah bukan bermaksud penyatuan UMNO dan PAS semata-mata sebaliknya ia lebih luas daripada itu. Ia adalah penyatuan akidah merentasi batas parti politik, latar belakang dan darjat keturunan.

Rujuk pautan;

https://suara.tv/23/04/2021/bukan-setakat-dua-kolam-10-kolam-pun-pas-main-demi-penyatuan-ummah/

Kenyataan PAS mengenai main banyak kolam beliau ini boleh disalah anggap dan dilihat oleh sesetengah pihak sebagai tidak wajar tetapi sebenarnya ia tidakpun mengejutkan. Ini kerana sebelum ini Ulama PAS Mokhtar Senik pernah berkata main 100 kolampun PAS sanggup.

Kami nak beritahu kamu, demi penyatuan dan persaudaraan umat atas nama Islam, usahkan dua kolam, 100 kolampun kami akan masuk,” yang dibuat melalui laman Facebook-nya sebelum ini. Rujuk pautan;

https://mykmu.net/2021/01/10/bukan-setakat-2-kolam-100-kolam-pun-pas-sanggup-masuk/

Pandangan ulama dan Ketua Pemuda PAS merangkap Ketua Perikatan Nasional ini dilihat tidak wajar atau menunjukkan kurang cerdiknya pemimpin-pemimpin PAS menggunakan istilah serta gagal mendepani isu dengan baik. Mereka juga tidak peduli apa jua tohmahan yang dilemparkan kepada parti itu termasuk dikatakan mereka khianat dan tamak kerana mengaku main banyak kolam – asalkan demi penyatuan dan persaudaraan umat Islam.

Cuma rakyat ingin bertanya kepada PAS iaitu;

1. Apa yang rakyat dapat dengan retorik-retorik yang kerap dilaung-laungkan ini jika isu-isu terkait umat Islam seperti RCI Tabung Haji dan pembunuhan arwah Adib yang tertangguh sejak sekian lama masih tidak mampu diselesaikan PAS sedangkan mereka sudahpun sebahagian daripada kerajaan? Dalil apakah lagi hendak digunakan kali ini?

2. Apakah jaminan PAS dengan main banyak kolam kononnya demi penyatuan ummah, demi persaudaraan Islam maka Sidang Parlimen yang digantung akan dibuka semula? Bahkan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong sendiri juga sudah bertitah memperkenan Sidang Parlimen diadakan dalam tempoh darurat.

3. Sedangkan PAS mentarbiah ahli-ahlinya dengan wala’ atau mentaati pemimpinnya tetapi kenapa dalam hal ini PAS tidak mahu wala’ atau taat dengan titah YDP Agong untuk meneruskan Sidang Parlimen?Sehinggakan Menteri Undang-undang PAS sendiri yang menggunakan alasan sains dan data untuk menidakkan titah baginda agar sidang diteruskan, sedangkan YDP Agong itu merupakan Ketua Agama Islam di negara ini, bukannya Haji Hadi atau mana-mana ulama PAS yang lain.

4. Selain itu, bagaimana retorik-retorik yang kerap dilaungkan akhir-akhir ini boleh menyelesaikan isu kalimah Allah atau isu Islam dihina? Termasuk yang terkini isu dua pengawal peribadi Islam dipukul kerana berpuasa – sudah mengalahkan nasib kaum Uighur Muslim di China.

5. Malah isu Permaisuri Agong dihina tetapi hampir seminggu masih tidak dibela oleh mana-mana menteri Perikatan Nasional, maka adakah penyatuan ummah ini mampu menyelesaikan isu ini juga?

6. Adakah retorik-retorik PAS ini boleh menyelesaikan isu-isu ekonomi seperti pengangguran, gaji rendah serta harga barang naik terutama menjelang Hari Raya Aidilfitri?

7. Adakah laungan retorik itu mampu menarik pelabur luar yang tidak kunjung tiba termasuk daripada Timur Tengah? Sedangkan Presiden PAS sendiri menerima gaji berpuluh ribu sebulan sebagai Wakil Khas ke Timur Tengah yang bertaraf Menteri.

8. Jika dahulu PAS sanggup bersekongkol dengan DAP dan PKR bagi menjatuhkan kerajaan yang dipimpin oleh orang Islam, kenapa ketika itu tidak mahu keluarkan kenyataan sanggup bermain banyak kolam demi penyatuan ummah dan penyatuan akidah merentasi batas parti politik, latar belakang dan darjat keturunan?

9. Tidak perlulah buang masa bersama DAP dan PKR menjatuhkan kerajaan kerana bukankah kerajaan ketika itu juga dibarisi oleh puluhan Ahli-ahli Parlimen Islam dan majoriti penyokong-penyokongnya juga Islam tetapi kenapa ketika itu ditentang habis-habisan?

10. Ataupun kenapa ketika ini PAS tidak mahu lagi bertahaluf siyasi dengan DAP dan dakwah mereka agar menerima Islam seperti dahulu?

11. Kenapa dahulu boleh bersekongkol dengan DAP dan menentang kerajaan yang diperintah majoriti pemimpin-pemimpin Islam, tetapi hari ini setelah PAS menjadi kerajaan tiba-tiba haram bersekongkol dengan DAP dan tiba-tiba wajib pula menyokong pemimpin-pemimpin Islam?

12. Kenapa PAS ketika ini tidak santuni Mat Sabu dan PAN kerana bukankah mereka juga sama akidah malah dahulupun sebahagian daripada PAS? Janganlah sanggup menjadi orang tengah bagi UMNO dan Bersatu tetapi dengan PAN pula tidak sanggup berbahagi kerusi. Ini tidak adil dan dalam Islam perlulah adil serta jangallah nampak sangat memihak kepada parti yang menguntungkan diri sendiri.

13. Persoalan lebih penting kenapakah baru kini dikeluarkan alasan demi penyatuan ummah, akidah dan bermacam lagi, iaitu hanya selepas PAS menjadi kerajaan?

14. Kenapa selepas semua sudah berjawatan dan bergaji besar, ada yang diangkat menjadi Menteri, ada yang menjadi wakil khas bertaraf Menteri, ada yang dilantik senator dan ada juga yang mengetuai GLC maka PAS tiba-tiba baru tersedar Islam ini perlu kuat dan bersatu?

15. Atau adakah PAS sebenarnya sayangkan jawatan dan imbuhan “scheme of thing” yang ditawarkan oleh Perdana Menteri untuk menjadi Menteri, Pengerusi GLC serta Senator? Maka kerana itulah naratif penyatuan ummah perlu kerap dimainkan?

Kesimpulan

Hakikatnya rakyat sudah lemas dan, menyampah dengan cara politik sebegini. Dengan retorik-retorik basi yang selalu dikeluarkan oleh pemimpin-pemimpin PAS sejak dahulu. Rakyat mahu lihat tindakan bukannya kata-kata yang manis atau hanya dalil saban hari yang membuatkan rakyat semakin menyampah dengan PAS.

Cakaplah apa sahaja hakikatnya rakyat semakin marah kerana terkesan teruk dengan ekonomi pada hari ini maka usahlah pemimpin-pemimpin PAS menambah garam pada luka yang ada yang hanya menambah sakit hati rakyat.

Jika sikap pemimpin-pemimpin PAS masih tidak berubah, maka PAS tidak boleh berkecil hati jika cara ‘survival’ mereka dalam politik ini dicemuh dan disindir sebagai “walharammu walhalalku“. Di mana apa sahaja PAS buat dibolehkan tetapi apabila pihak lain buat tidak boleh pula. Dalam erti kata lain, apa PAS buat ‘halal’, tetapi apabila parti lain pula menjadi ‘haram’ dan tidak boleh.

Justeru itu, sudah-sudahlah PAS menggunakan alasan penyatuan ummah, demi persaudaraan Islam, konon penyatuan akidah merentasi batas parti politik, latar belakang dan darjat keturunan kerana rakyat lebih cerdik menilai.

Islam ini tidak dinilai dengan slogan tetapi dengan akhlak dan perbuatan. Selagi isu-isu umat Islam tidak terselesaikan dan tidak mampu dibela oleh PAS, maka lebih elok retorik dan slogan PAS itu dibuang jauh-jauh.

Wallahualam.

Azalina tidak fokus, Ketua Penerangan UMNO perlu ditukar

UMNO Cawangan SS9A, Damansara mengusulkan satu pertukaran atau rombakan bagi jawatan Ketua Penerangan UMNO Malaysia yang disandang oleh Datuk Seri Azalina Othman Said

Pemimpin UMNO perlu teroka pendekatan baharu – Ahmad Zahid

Pemimpin UMNO perlu mencipta sentimen, naratif dan aura positif untuk mendekati hati rakyat serta meraih sokongan mereka.

Rombakan kabinet | Senarai penuh Kabinet Malaysia

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar mengumumkan barisan kabinet baharu di Jabatan Perdana Menteri hari ini, bukan sahaja menambah jabatan, malah bilangan menteri dan timbalan menteri juga bertambah.

Ahmad Said berundur demi pembaharuan UMNO Terengganu

Bekas Menteri Besar Terengganu itu berkata, Ketua UMNO Bahagian Hulu Terengganu, Datuk Rozi Mamat telah dicadangkan untuk menggantikannya memimpin BPUNT.

UMNO ambil keputusan pecat Isham Jalil

“Kesalahan dia banyak, dia suruh presiden dipecat dan letakkan jawatan. Dia kata UMNO barua dia, dia tak ikut keputusan parti, dia ajak Presiden berdebat secara terbuka.

MP, ADUN UMNO terus sokong Anwar

Semua Ahli Parlimen (MP) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO membuat ketetapan untuk terus menyokong kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Apakah CrowdStrike, syarikat yang dikaitkan dengan gangguan sistem global?

Gangguan komputer global yang menjejaskan lapangan terbang, bank dan perniagaan lain pada hari Jumaat 19 Julai 2024 nampaknya berpunca sebahagiannya daripada kemas kini perisian yang dikeluarkan oleh firma keselamatan siber utama AS CrowdStrike.

Gangguan global siber ‘Crowdstrike’ Microsoft menyebabkan penerbangan tergendala dan menjejaskan perniagaan

Gangguan teknologi global telah menjejaskan operasi merentasi pelbagai industri pada hari Jumaat, dengan syarikat penerbangan menghentikan penerbangan, beberapa penyiar tidak beroperasi dan perkhidmatan daripada perbankan kepada penjagaan kesihatan yang dilanda masalah sistem akibat gangguan teknikal ‘Crowdstrike’ Microsoft Windows.

[VIDEO] PRK NENGGIRI: BN pertaruh calon muda, Mohd Azmawi Fikri

Ketua Pemuda Umno Kelantan Mohd Azmawi Fikri Abdul Ghani dipilih sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri bulan depan.

[VIDEO] Wan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan dari Dewan Rakyat mulai hari ini – Speaker

Ahli Parlimen Machang Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal digantung daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan, bermula hari ini 18 Julai 2024.

[VIDEO] Ahli Parlimen bertanggungjawab walau ada imuniti, kata Azalina

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Undang-undang dan Reformasi Institusi) Azalina Othman Said berkata, Ahli Parlimen bertanggungjawab terhadap kenyataan dikeluarkan ketika berbahas di Dewan Rakyat, walaupun mempunyai imuniti.

[VIDEO] PRK Nenggiri: Calon BN umum minggu ini, tampil anak tempatan

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata calon BN bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri, Kelantan akan diumum dalam minggu ini.

[VIDEO] Pennjawat awam direman tujuh hari bagi banntu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartin

Seorang penjawat awam direman tujuh hari bagi membantu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartini Abdullah yang ditemukan mati di Kampung Sri Kledang, Hulu Selangor petang semalam 15 Julai 2024.

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

Popular →

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini,...

Eksport getah asli negara meningkat

Sarung tangan getah adalah item eksport utama dengan nilai eksport meningkat sebanyak 14.0 peratus daripada RM2.78 billion pada Jun 2020 kepada RM3.17 billion pada Julai 2020, kata Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan, hari ini.

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Selain membuktikan kadar pinjaman PH adalah jauh lagi tinggi, ini bermakna kerajaan PN masih ada ruang untuk meminjam bagi menambah bantuan Covid dan untuk merangsangkan ekonomi bila diperlukan.

Topik →

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Tindakan polis berdasarkan perundangan

Penolakan permohonan peguam untuk bertemu atau berkomunikasi dengan ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin ketika direman diputuskan mengikut peruntukan undang-undang.

[VIDEO] Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis

Datuk dan nenek sebelah bapa kepada kanak-kanak austime, Zayn Rayyan Abdul Matiin, yang ditemui mati dibunuh pada 6 Disember lalu, ditahan polis petang ini.

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Peguam bantah tindakan polis cuba rekod pengakuan ibu di mahkamah

“Ibu Zayn Rayyan tidak buat sebarang pengakuan bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu, tetapi dia hanya merekodkan keterangan berhubung kejadian yang berlaku,” kata peguam, Mahmud Jumaat.

[VIDEO] Ibu Zayn Rayyan dibawa ke rumah, ‘lakon semula’ kejadian kehilangan anaknya

Ibu kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Mateen, yang kini berada dalam tahanan reman polis bagi membantu siasatan pembunuhan anaknya, dibawa kembali ke kediaman mereka dekat Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, hari ini 10 jun 2024.

Polis akan mohon sambung reman ibu bapa Zayn Rayyan

Polis akan memohon sambungan reman ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin bagi membantu siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme itu, esok 7 Jun 2024.

[VIDEO] Pembunuhan Zayn Rayyan: Ibu bapa ditahan reman 7 hari berdasarkan perkembangan terbaharu siasatan

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan memberitahu, perintah reman ke atas kedua-dua suspek dikeluarkan Mahkamah Majistret Petaling Jaya, di sini.

Kes bunuh Zayn Rayyan: 2 kanak-kanak sempat lihat Zayn sebelum hilang

Polis berjaya mengesan dua kanak-kanak yang sempat melihat kelibat Zayn Rayyan Abdul Mattin di Block R, Apartmen Idaman, Damansara Damai, di sini, petang 5 Disember lalu.

Zayn Rayyan: Polis temukan beberapa bahan bukti dalam pemeriksaan kali kedua

Memasuki hari ketujuh siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme Zayn Rayyan Abdul Matiin, polis menemukan beberapa lagi barang bukti hasil pemeriksaan kali kedua yang dilakukan dari rumah ke rumah, di Blok R Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, malam tadi.

🎦 Unit Forensik PDRM buat lagi saringan DNA penduduk Apartment Idaman

Kira-kira empat kenderaan Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat memasuki pekarangan blok perumahan sekitar Apartment Idaman, Damansara Damai di sini malam ini.

🎦 Anggota forensik periksa rumah Zayn Rayyan

Tiga anggota Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) hadir di Apartmen Idaman, Damansara Damai, buat kali kedua untuk mengumpul bukti berhubung kes pembunuhan kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan.
Tolong lah subscribe: