Saturday, July 13, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

KEGAGALAN PN: SIAPA YANG PERLU BERTANGGUNGJAWAB? - pakdin.my

Rumah siap, pahat berbunyi.Nampaknya pengumuman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai pakej tambahan Program Strategik Memperkasa Rakyat, mencetuskan isu. Rata-rata golongan M40 kecewa kerana merasakan terpinggir terutama tiadanya moratorium automatik untuk mereka.

Sekali lagi berlaku situasi sama. Bank-bank tempatan yang terus mengaut keuntungan besar, hanya sanggup melaksana moratarium bersyarat. Ternyata kerajaan tidak tahu menggunakan kuasa dan pelaksanaan darurat bagaikan sia-sia. Kerajaan sekadar syok pukul canang tetapi yang masih bergelut dan ditekan oleh bank-bank, adalah rakyat. Akhirnya pakej rangsangan itu tidak inklusif dan kelihatan cacat. Itulah juga rumusan banyak penganalisis terhadap pakej tersebut.

Satu lagi isu daripada pengumuman tersebut adalah, menteri dan timbalan menteri tidak akan menerima gaji selama tiga bulan. Namun ramai terutama kalangan netizen mempersoalkan mengapa tidak meliputi elaun seolah-olah ia tidak sempurna. Lagipun elaun menteri besar jumlahnya.

Seruan rakyat juga mahu Ahli-Ahli Parlimen dan Senator menyumbang elaun mereka kepada kerajaan. Ini juga ekoran darurat dan penggantungan Parlimen. Anehnya ada kalangan yang tidak menyokong idea gaji dan elaun menteri serta wakil rakyat dipotong termasuklah Speaker Dewan Negara, Tan Sri Rais Yatim. Entahlah kenapa beliau tidak sensitif kepada suara rakyat. Padahal banyak kerajaan negara lain telah mengambil langkah tersebut untuk berkongsi beban kewangan yang ditanggung oleh rakyat.

Turut menjadi perhatian adalah isu Perintah Kawalan Pergerakan ( PKP) yang sentiasa panas. Sekali lagi ramai yang membidas dan mengkritik kelonggaran kepada pelbagai kelompok sektor ekonomi meskipun Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah membuat ketetapan bagi melandaikan kes Covid-19 yang melonjak hampir 10,000 kes

Ini termasuklah apa yang dikatakan sebagai “tutup pintu depan” tetapi ada pula pemimpin lain campur tangan membuka pintu belakang. Bukan rahsia lagi, yang ia dikaitkan dengan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato Seri Azmin Ali. Beliau adalah antara menteri Kabinet yang ditolak rakyat sama ada isu prestasi, isu lompat parti mahupun  skandal video terlarang.

Terbaru hampir 200,000 undian rakyat mahukan beliau meletakkan jawatan. Sama keadaannya dengan gesaan agar Perdana Menteri berundur kerana kegagalan pentadbiran kerajaan PN yang diketuai Parti Bersatu. Dalam kaitan ini, rakyat Malaysia menyokong ketegasan Menteri Kanan Keselamatan, Dato  Seri Ismail Sabri dalam “menjaga pintu” agar tidak banyak kelonggaran bagi memastikan PKP yang berkesan.

Ketika harapan makin disandarkan kepada Dato Seri Ismail, seorang lagi Menteri Sains dan Inovasi, Khairy Jamaluddin menjadi sasaran kritikan berikutan isu aplikasi pendaftaran yang menelan belanja RM70 juta. Belum pun reda isu dakwaan komisen yang terlalu tinggi bagi pembelian produk vaksin keluaran Amerika Syarikat dan Eropah, isu aplikasi itu pula muncul.

Selain itu, banyak rungutan diterima terhadap pengendalian di pusat-pusat vaksin yang memerlukan penambahbaikkan segera. Khairy juga berdepan tekanan pelbagai pihak yang mahukan program vaksinasi kepada rakyat Malaysia dipercepatkan. Indonesia misalnya telah jauh lebih awal laksana kaedah suntikan vaksin melalui pandu lalu, tetapi kerajaan Malaysia baru umum untuk berbuat demikian. Banyak juga rungutan terhadap pengurusan di pusat vaksin.

Dalam pada itu, Menteri Dalam Negeri, Dato Seri Hamzah Zainuddin membuat kenyataan yang kurang bijak berkaitan mengapa sidang Parlimen tidak boleh diadakan. Menurut beliau, langkah membuka sidang Parlimen akan melambatkan imuniti kelompok dicapai.

Kenyataan itu mengundang sinikal dan bantahan ramai, yang menyifatkannya sebagai tidak masuk akal. Begitulah ceteknya pemikiran seorang menteri parti Bersatu yang mahu membodoh-bodohkan rakyat: Adalah makin ketara kerajaan PN pimpinan Tan Sri Muhyiddin mahu terus menggantung Parlimen dengan menggunakan darurat untuk menyelamatkan survival politik.

Tidak mengejutkan program imunisasi di seluruh negara ini akan dimanipulasi bagi melanjutkan jangka hayat politik kerajaan PN yang sebenarnya sudah hilang mandat di Dewan Rakyat. Itu juga persepsi rakyat. Di samping Muhyiddin Yassin, Azmin Ali, Hamzah Zainuddin, Khairy Jamaluddin dan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz,  beberapa lagi menteri yang kurang disenangi rakyat adalah Dato Takiyuddin Hassan, Tan Sri Annuar Musa, Dato Seri Hishamuddin Tun Hussein, Dato Dr. Khairuddin Aman Razali dan Dato Rina Harun.

Ketika imej kerajaan PN merudum, ada beberapa pelantikan di GLC yang seperti mengulangi tabiat lama. Antaranya adalah pelantikan Dato Aziz Sheikh Fadzir sebagai Pengerusi TH Heavy Engineering, subsidiari di bawah Tabung Haji.

Keputusan melantik seorang ahli politik dan ahli perniagaan yang aktif seperti beliau, adalah suatu kesilapan. Apatah lagi, rekod pencapaiannya agak buruk sebagaimana ketika menjadi Pengerusi Eksekutif Kumpulan Utusan Melayu.

Sampai hari ini, lebih 1,000 pekerja Utusan gagal dibayar pampasan selepas penutupan operasi penerbitannya pada 2019 (sebelum dibuka semula di bawah penguasaan syarikat baru). Keputusan yang salah juga dikhuatiri akan berlaku dalam soal penjualan Innobio Ventures Sdn Bhd iaitu anak syarikat Kementerian Kewangan kepada syarikat persendirian yang tidak mempunyai kepakaran.

Ramai penganalisis bertanya mengapa kerajaan tidak membenarkan sahaja Innobio diambilalih oleh Pharmaniaga, iaitu GLC di bawah LTAT yang lebih diiktiraf kemampuannya dalam bidang pengeluaran farmaseutikal?

Sedangkan kerajaan telah melabur sebanyak RM400 juta untuk mewujudkannya Innobio maka  sewajarnya aset itu harus berlegar kepada pemilikan kerajaan menerusi GLC. Adakah ada campur tangan pemimpin politik sehingga Kementerian Kewangan dikatakan menerima tekanan untuk menjualnya kepada syarikat tertentu tanpa melalui tender?

Banyak kepincangan dalam pentadbiran kerajaan PN sekarang, dibiarkan tanpa usaha serius menanganinya. Ia juga mencerminkan kegagalan dan kelemahan jentera komunikasi di pejabat Perdana Menteri dan Kementerian Komunikasi dan Multimedia.

Sudah ada suara kuat mahukan kerajaan PN merombak jentera komunikasinya termasuk menukar menteri berkenaan iaitu Dato Saifudin Abdullah. Juga terdapat gesaan agar seorang tokoh berpengalaman seperti Dato Kadir Jasin mengetuai pasukan media di pejabat PM.

Disebabkan kelemahan tersebut, kerajaan PN dengan sendirinya turut mengheret Yang di-Pertuan Agong kepada gelombang kritikan yang tidak sewajarnya. Bukan sahaja tiada usaha yang bersungguh-sungguh untuk menaikkan imej pentadbiran Tan Sri Mujyiddin, malah tiada usaha untuk membela dan mempertahankan Yang di-Pertuan Agong.

Akibatnya Istana Negara makin terdedah kepada penghinaan dan tohmahan yang tidak sepaturnya berlaku. Jika tidak ditangani segera, dikhuatiri ia akan menghakis keyakinan dan rasa hormat kepada institusi raja di negara ini.

Dengan kata lain, situasi kegagalan politik terburuk sekarang boleh mengundang padah lebih besar kepada sistem beraja. Persoalannya siapakah yang harus bertanggungjawab kepada segala kepincangan ini?

Tahap kesihatan mental mahasiswa membimbangkan

Tanda-tanda biasa, perubahan mood, corak tidur, tahap tenaga, selera makan; kerengsaan; kesukaran menumpukan perhatian atau membuat keputusan; putus asa tidak berdaya; sukar mengawal emosi; menarik diri daripada rakan dan aktiviti; pemikiran untuk melakukan perkara ekstrem membahayakan diri. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165083

Tasik terbesar di dunia mengering secara mendadak, dan saintis berkata mereka telah mengetahui sebabnya

Walaupun tasik hanya meliputi sekitar 3% daripada planet ini, ia menampung hampir 90% air tawar permukaan cecairnya dan merupakan sumber penting air minuman, pengairan dan kuasa, dan ia menyediakan habitat penting untuk haiwan dan tumbuhan BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165071

Sahabat kopi

Usah pendam dan menjeruk hati seorang diri carilah ‘sahabat kopi’ yang kita selesa untuk bercerita. Pilihlah waktu yang sesuai untuk duduk bersama sambil berbual dan menikmati aroma kopi bersama sahabat BACA seterusnya di: https://pakdin.my/164593

Cabaran ‘syurga’ ganja di Thailand

SEJAK kerajaan Thailand membenarkan penanaman dan penggunaan ganja dalam...

Jangan Sampai Skandal Abdullah Ang Berulang…

(Dari blog pakdin.my) Bekas anggota pasukan Unit Tindakan Khas...

COVID-19: Kes aktif bawah 165 ribu; kes baharu dan kluster semakin berkurangan

Berikut adalah Rangkuman TERKINI Mingguan Bernama mengenai COVID-19 dan...

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

[VIDEO] 18 rumah musnah terbakar di Kuala Abai, Kota Belud

KOTA BELUD: Lebih 200 penduduk membabitkan 42 keluarga tinggal sehelai sepinggang selepas 18 rumah di Kampung Kuala Abai, di sini, terbakar.

[VIDEO] Lombong emas haram di Sulawesi: Belasan maut akibat tanah runtuh

Sekurang-kurangnya 11 orang dilaporkan meninggal dunia dan 18 lagi dilaporkan hilang dalam kejadian tanah runtuh di sebuah lombong emas haram di Pulau Sulawesi, susulan hujan lebat pada 7 Julai.

[VIDEO] Sindiket pelacuran warga asing tumpas, 75 individu ditahan di lapan lokasi

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) telah berjaya menumpaskan satu sindiket pelacuran warga asing dalam satu Operasi Khas pada 4 Julai 2024 di lapan lokasi berasingan

[VIDEO] Kebakaran besar di Chinatown

Kebakaran yang melanda komuniti yang sesak di Yaowarat, Chinatown Bangkok, berjaya dikawal lewat malam Sabtu. Tiada kematian tetapi 30 orang mengalami kecederaan memerlukan rawatan perubatan.

Starmer menjadi perdana menteri UK yang baharu selepas Parti Buruh memenangi majoriti besar

“Kuasa hari ini akan bertukar tangan dengan cara yang aman dan teratur, dengan muhibah di semua pihak," kata Sunak. "Terdapat banyak yang perlu dipelajari dan direnungkan dan saya bertanggungjawab atas kekalahan ramai calon Konservatif yang bekerja keras... saya minta maaf."

FDA Thailand memberi amaran bahaya suplemen mati pucuk

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA)Thailand telah memberi amaran kepada pengguna bahawa suplemen pemakanan yang mendakwa membantu lelaki yang mengalami masalah ereksi mengandungi dadah yang memerlukan preskripsi doktor untuk mendaptkannya yang boleh memberi kesan sampingan yang serius.

Kemboja kini mempunyai versi WhatsApp sendiri, pengkritik bimbang digunakan untuk pengawasan

Pemimpin utama Kemboja, Hun Sen memberikan keutamaan terhadap aplikasi pemesejan tempatan yang baharu, yang menurut pengkritik adalah cara untuk kerajaan memantau dan menjejaskan perbincangan politik di negara itu.

Popular →

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini,...

Eksport getah asli negara meningkat

Sarung tangan getah adalah item eksport utama dengan nilai eksport meningkat sebanyak 14.0 peratus daripada RM2.78 billion pada Jun 2020 kepada RM3.17 billion pada Julai 2020, kata Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan, hari ini.

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Selain membuktikan kadar pinjaman PH adalah jauh lagi tinggi, ini bermakna kerajaan PN masih ada ruang untuk meminjam bagi menambah bantuan Covid dan untuk merangsangkan ekonomi bila diperlukan.

Topik →

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Tindakan polis berdasarkan perundangan

Penolakan permohonan peguam untuk bertemu atau berkomunikasi dengan ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin ketika direman diputuskan mengikut peruntukan undang-undang.

[VIDEO] Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis

Datuk dan nenek sebelah bapa kepada kanak-kanak austime, Zayn Rayyan Abdul Matiin, yang ditemui mati dibunuh pada 6 Disember lalu, ditahan polis petang ini.

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Peguam bantah tindakan polis cuba rekod pengakuan ibu di mahkamah

“Ibu Zayn Rayyan tidak buat sebarang pengakuan bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu, tetapi dia hanya merekodkan keterangan berhubung kejadian yang berlaku,” kata peguam, Mahmud Jumaat.

[VIDEO] Ibu Zayn Rayyan dibawa ke rumah, ‘lakon semula’ kejadian kehilangan anaknya

Ibu kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Mateen, yang kini berada dalam tahanan reman polis bagi membantu siasatan pembunuhan anaknya, dibawa kembali ke kediaman mereka dekat Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, hari ini 10 jun 2024.

Polis akan mohon sambung reman ibu bapa Zayn Rayyan

Polis akan memohon sambungan reman ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin bagi membantu siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme itu, esok 7 Jun 2024.

[VIDEO] Pembunuhan Zayn Rayyan: Ibu bapa ditahan reman 7 hari berdasarkan perkembangan terbaharu siasatan

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan memberitahu, perintah reman ke atas kedua-dua suspek dikeluarkan Mahkamah Majistret Petaling Jaya, di sini.

Kes bunuh Zayn Rayyan: 2 kanak-kanak sempat lihat Zayn sebelum hilang

Polis berjaya mengesan dua kanak-kanak yang sempat melihat kelibat Zayn Rayyan Abdul Mattin di Block R, Apartmen Idaman, Damansara Damai, di sini, petang 5 Disember lalu.

Zayn Rayyan: Polis temukan beberapa bahan bukti dalam pemeriksaan kali kedua

Memasuki hari ketujuh siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme Zayn Rayyan Abdul Matiin, polis menemukan beberapa lagi barang bukti hasil pemeriksaan kali kedua yang dilakukan dari rumah ke rumah, di Blok R Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, malam tadi.

🎦 Unit Forensik PDRM buat lagi saringan DNA penduduk Apartment Idaman

Kira-kira empat kenderaan Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat memasuki pekarangan blok perumahan sekitar Apartment Idaman, Damansara Damai di sini malam ini.

🎦 Anggota forensik periksa rumah Zayn Rayyan

Tiga anggota Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) hadir di Apartmen Idaman, Damansara Damai, buat kali kedua untuk mengumpul bukti berhubung kes pembunuhan kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan.
Tolong lah subscribe: