Kebenaran Majlis Akad Nikah Di Selangor Mulai 1 Julai & SOP Terkini - pakdin.my

Featured
By: Attiqah Mohd
June 25, 2021 @ 6:20pm

Kebenaran Majlis Akad Nikah Di Selangor Mulai 1 Julai & SOP Terkini

Berita baik buat bakal pengantin!

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah mengumumkan kebenaran pelaksanaan Majlis Akad Nikah di negeri Selangor mulai 1 Julai 2021.

Menurut hantaran terkini di Facebook rasmi JAIS, kebenaran majlis akad nikah ini akan dilaksanakan dengan ketetapan / SOP terkini seperti berikut.

Pelaksanaan dengan kehadiran fizikal pihak-pihak di Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) sahaja dari hari Isnin sehingga Ahad.
Telah mendapat tarikh temujanji bagi majlis akad nikah daripada JAIS dan PAID.Kehadiran terhad kepada pengantin lelaki, pengantik perempuan dan wali.
Individu lain tidak dibenarkan hadir, termasuk Jurugambar.
Telah mendapat Kebenaran Berkahwin di bawah Seksyen 17 Enakmen Undang-undanh Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003 sebelum 1 Jun 2021 & Keputusan Ujian saringan HIV lelaki serta perempuan masih sah.
Pengantin lelaki, pengantin perempuan dan wali WAJIB menjalani ujian RT-PCR COVID19 dalam tempoh 72 jam (3 hari) dari waktu pelaksanaan majlis dan mengemukakan keputusan kepada Pendaftar sebelum majlis dilaksanakan.
Pihak-pihak terlibat WAJIB mematuhi ketetapan semasa MKN, KKM dan Kerajaan Negeri Selangor berkaitan langkah-langkah keselamatan.
Jika terdapat mana-mana pelanggaran kepada ketetapan semasa, Ketua Pendaftar Perkahwinan, Cerai dan Rujuk atau Pentadbir Agama boleh menangguhkan atau membatalkan majlis akad nikah.
Tindakan tegas sewajarnya akan diambil jika terdapat mana-mana individu atau pihak yang didapati gagal mematuhi peraturan semasa yang ditetapkan.
Untuk maklumat lanjut layari info tertera

Sumber: JAIS

| ARTIKEL Xtra

Trending
Wed, 17 Jun 2020

Trending
Mon, 12 Apr 2021

Trending
Wed, 12 Dec 2018

Featured
Thu, 12 Mar 2020

Hiburan
Thu, 3 May 2018

Jangan Terus Kecam, Tengok Dulu…

Kata Mawi, “Saya dah sedia. Kalau tak bersedia tak adalah saya buat langkah berani begini. Lagipun, walaupun filem belum keluar, sudah ada cakap-cakap di belakang. Jangan kecam, kena tengok dulu,”

UTAMAGAYA HIDUPKebenaran Majlis Akad Nikah Di Selangor Mulai 1 Julai & SOP Terkini

Kongsi Berita

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium