Sunday, July 21, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

Pemegang EP India naik sebab trend bakat global, bukan layanan lebih mesra Ceca - pakdin.my

SINGAPURA: Bilangan pemegang pas pekerjaan (EP) di Singapura yang merupakan warga India naik seganda dari 13 peratus kepada 26 peratus antara 2005 dengan 2020, dedah Menteri Tenaga Manusia Tan See Leng dalam kenyataan menteri di Parlimen pada Selasa (6 Jul).

Kenaikan itu didorong oleh pertumbuhan pesat ekonomi digital dan kewangan Singapura serta trend permintaan dan bekalan global bagi kemahiran teknologi, kata Dr Tan.

Ia bukan kerana warga India “diberi layanan lebih baik” di bawah Perjanjian Kerjasama Ekonomi Menyeluruh India-Singapura (Ceca) yang merupakan perjanjian perdagangan bebas (FTA) antara Singapura dengan India.

Dr Tan juga menekankan terdapat salah tanggapan bahawa sekiranya warga India tidak mengambil pekerjaan sedemikian, ia akan diberikan kepada pekerja tempatan.

Meskipun terdapat jumlah bakat yang baik
dalam rakyat Singapura, ia tidak cukup untuk memenuhi keperluan syarikat-syarikat berbilang negara (MNC) yang melabur di Singapura.

Menekankan lagi apa yang dikatakan Pemerintah sebelum ini, Dr Tan menambah bahawa Singapura tidak boleh menutup pintunya kepada pekerja asing dan memberitahu pelabur asing untuk hanya menggajikan rakyat Singapura kerana ia akan menyebabkan banyak syarikat tidak mahu melabur di negara ini.

Dr Tang menyampaikan kenyataan menteri mengenai isu hangat itu selepas Anggota Parlimen Tanpa Kawasan Undi (NCMP) Leong Mun Wai dari Parti Kemajuan Singapura (PSP) berkata bahawa beliau akan menyahut cabaran Menteri Undang-Undang merangkap Ehwal Dalam Negeri K Shanmugam yang mengundangnya membuat pembentangan parlimen tentang Ceca apabila ia bersidang pada bulan Mei.

KEWARGANEGARAN PEMEGANG EP

Menjawab keprihatinan tentang banyaknya warga India dalam kalangan pemegang EP , Dr Tan berkata negara-negara asal kebanyakan pemegang EP adalah China, India, Jepun, Malaysia, Filipina dan Britain.

Mereka membentuk dua pertiga pemegang EP sejak 2005.

Meskipun peratusan pemegang EP dari India naik seganda sejak 2005, pemegang EP dari China pula kekal stabil.

Dr Tan menerangkan walaupun China dan India adalah dua pembekal terbesar pekerja berkemahiran dalam bidang teknologi di peringkat global, banyak syarikat-syarikat pemula dilancarkan di China.

Ini menyebabkan ramai warga China menetap di negara mereka untuk bekerja.

Namun, warga India dengan kemahiran teknologi masih perlu mencari peluang bekerja di luar negara, sebahagiannya kerana mereka ada kelebihan bertutur dalam bahasa Inggeris, kata Dr Tan.

Kedatangan karyawan teknologi dari India tidak unik kepada Singapura kata beliau sambil memberi contoh bagaimana India kini adalah sumber terbesar kedua golongan hijrahan di Amerika Syarikat dan ketiga terbesar di Britain.

“Memandangkan kekurangan tenaga manusia yang kami alami, jika pekerja tidak datang dari India, mereka akan datang dari negara lain. Saya berharap Encik Leong tidak menolak bulat-bulat warga India. Pokoknya adalah: adakah mereka membantu syarikat-syarikat kami, adakah mereka membantu membangunkan ekonomi kami dan menghasilkan pekerjaan lebih baik untuk rakyat Singapura? Jawapannya adalah ya,” ujar Dr Tan.

Namun, beliau maklum bahawa bilangan yang semakin bertambah mencetuskan ketegangan sosial dan kebimbangan dalam kalangan rakyat Singapura dan ini amat difahami dan memang dijangkakan memandangkan sifat sementara pemegang EP,” tambah beliau.

Keadaan sekarang ini dengan warga India kata Dr Tan, sama dengan situasi pada tahun-tahun 2000 di mana terdapat kebimbangan apabila golongan warga China yang bekerja di Singapura bertambah dengan ketara.

“Kita perlu membawa masuk bakat dan pekerja berkemahiran untuk terus membangunkan ekonomi sambil memantau bilangan pekerja asing agar kekal pada kadar yang kami boleh tangani dan mengimbangi ketegangan sosial yang akan tercetus dari masa ke masa. Ini adalah usaha mencari keseimbangan yang berterusan.

“Ia bukan satu pengubahsuaian sekali sahaja. Ia adalah keseimbangan yang kami harus pantau secara berterusan untuk mencapai kadar yang betul,” kata Dr Tan.

Dalam pada itu, beliau berkata terdapat salah tanggapan bahawa jika kami menolak pekerja asing daripada masuk ke Singapura, pekerjaan-pekerjaan akan diberikan kepada rakyat Singapura.

Dr Tan berkata ia adalah satu salah tanggapan kerana buat masa ini, sekitar 22,000 pekerjaan bagi karyawan, pengurus dan eksekutif (PME) yang masih belum dipenuhi.

Beliau juga tidak bersetuju dengan Encik Leong yang sebelum ini berkata bahawa dengan mengurangkan bilangan pekerja asing akan mengurangkan perlunya menggantikan PME lebih berusia.

Dr Tan berkata akan sentiasa terdapat penggantian PME, sama ada yang lebih muda atau berusia kerana industri berubah-ubah dan syarikat-syarikat berpindah.

“Tidak kira sama ada kita ada pekerja asing atau tidak, ia tidak akan berubah. Ia adalah sifat dunia perniagaan.”

– TODAYonline/SM/sm

[VIDEO] Wan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan dari Dewan Rakyat mulai hari ini – Speaker

Ahli Parlimen Machang Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal digantung daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan, bermula hari ini 18 Julai 2024.

[VIDEO] Ahli Parlimen bertanggungjawab walau ada imuniti, kata Azalina

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Undang-undang dan Reformasi Institusi) Azalina Othman Said berkata, Ahli Parlimen bertanggungjawab terhadap kenyataan dikeluarkan ketika berbahas di Dewan Rakyat, walaupun mempunyai imuniti.

[VIDEO] Pennjawat awam direman tujuh hari bagi banntu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartin

Seorang penjawat awam direman tujuh hari bagi membantu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartini Abdullah yang ditemukan mati di Kampung Sri Kledang, Hulu Selangor petang semalam 15 Julai 2024.

[VIDEO] 18 rumah musnah terbakar di Kuala Abai, Kota Belud

KOTA BELUD: Lebih 200 penduduk membabitkan 42 keluarga tinggal sehelai sepinggang selepas 18 rumah di Kampung Kuala Abai, di sini, terbakar.

[VIDEO] Sindiket pelacuran warga asing tumpas, 75 individu ditahan di lapan lokasi

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) telah berjaya menumpaskan satu sindiket pelacuran warga asing dalam satu Operasi Khas pada 4 Julai 2024 di lapan lokasi berasingan

[VIDEO] Banjir di Penampang: Mayat wanita ditemui dipercayai lemas

Seorang wanita berusia 37 tahun ditemukan maut dipercayai lemas dalam kejadian banjir di Penampang pagi ini, setelah hilang dihanyutkan arus deras malam tadi 30 Jun 2024.

Apakah CrowdStrike, syarikat yang dikaitkan dengan gangguan sistem global?

Gangguan komputer global yang menjejaskan lapangan terbang, bank dan perniagaan lain pada hari Jumaat 19 Julai 2024 nampaknya berpunca sebahagiannya daripada kemas kini perisian yang dikeluarkan oleh firma keselamatan siber utama AS CrowdStrike.

Gangguan global siber ‘Crowdstrike’ Microsoft menyebabkan penerbangan tergendala dan menjejaskan perniagaan

Gangguan teknologi global telah menjejaskan operasi merentasi pelbagai industri pada hari Jumaat, dengan syarikat penerbangan menghentikan penerbangan, beberapa penyiar tidak beroperasi dan perkhidmatan daripada perbankan kepada penjagaan kesihatan yang dilanda masalah sistem akibat gangguan teknikal ‘Crowdstrike’ Microsoft Windows.

[VIDEO] PRK NENGGIRI: BN pertaruh calon muda, Mohd Azmawi Fikri

Ketua Pemuda Umno Kelantan Mohd Azmawi Fikri Abdul Ghani dipilih sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri bulan depan.

[VIDEO] Wan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan dari Dewan Rakyat mulai hari ini – Speaker

Ahli Parlimen Machang Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal digantung daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan, bermula hari ini 18 Julai 2024.

[VIDEO] Ahli Parlimen bertanggungjawab walau ada imuniti, kata Azalina

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Undang-undang dan Reformasi Institusi) Azalina Othman Said berkata, Ahli Parlimen bertanggungjawab terhadap kenyataan dikeluarkan ketika berbahas di Dewan Rakyat, walaupun mempunyai imuniti.

[VIDEO] PRK Nenggiri: Calon BN umum minggu ini, tampil anak tempatan

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata calon BN bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri, Kelantan akan diumum dalam minggu ini.

[VIDEO] Pennjawat awam direman tujuh hari bagi banntu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartin

Seorang penjawat awam direman tujuh hari bagi membantu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartini Abdullah yang ditemukan mati di Kampung Sri Kledang, Hulu Selangor petang semalam 15 Julai 2024.

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

Popular →

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini,...

Eksport getah asli negara meningkat

Sarung tangan getah adalah item eksport utama dengan nilai eksport meningkat sebanyak 14.0 peratus daripada RM2.78 billion pada Jun 2020 kepada RM3.17 billion pada Julai 2020, kata Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan, hari ini.

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Selain membuktikan kadar pinjaman PH adalah jauh lagi tinggi, ini bermakna kerajaan PN masih ada ruang untuk meminjam bagi menambah bantuan Covid dan untuk merangsangkan ekonomi bila diperlukan.

Topik →

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Tindakan polis berdasarkan perundangan

Penolakan permohonan peguam untuk bertemu atau berkomunikasi dengan ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin ketika direman diputuskan mengikut peruntukan undang-undang.

[VIDEO] Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis

Datuk dan nenek sebelah bapa kepada kanak-kanak austime, Zayn Rayyan Abdul Matiin, yang ditemui mati dibunuh pada 6 Disember lalu, ditahan polis petang ini.

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Peguam bantah tindakan polis cuba rekod pengakuan ibu di mahkamah

“Ibu Zayn Rayyan tidak buat sebarang pengakuan bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu, tetapi dia hanya merekodkan keterangan berhubung kejadian yang berlaku,” kata peguam, Mahmud Jumaat.

[VIDEO] Ibu Zayn Rayyan dibawa ke rumah, ‘lakon semula’ kejadian kehilangan anaknya

Ibu kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Mateen, yang kini berada dalam tahanan reman polis bagi membantu siasatan pembunuhan anaknya, dibawa kembali ke kediaman mereka dekat Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, hari ini 10 jun 2024.

Polis akan mohon sambung reman ibu bapa Zayn Rayyan

Polis akan memohon sambungan reman ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin bagi membantu siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme itu, esok 7 Jun 2024.

[VIDEO] Pembunuhan Zayn Rayyan: Ibu bapa ditahan reman 7 hari berdasarkan perkembangan terbaharu siasatan

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan memberitahu, perintah reman ke atas kedua-dua suspek dikeluarkan Mahkamah Majistret Petaling Jaya, di sini.

Kes bunuh Zayn Rayyan: 2 kanak-kanak sempat lihat Zayn sebelum hilang

Polis berjaya mengesan dua kanak-kanak yang sempat melihat kelibat Zayn Rayyan Abdul Mattin di Block R, Apartmen Idaman, Damansara Damai, di sini, petang 5 Disember lalu.

Zayn Rayyan: Polis temukan beberapa bahan bukti dalam pemeriksaan kali kedua

Memasuki hari ketujuh siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme Zayn Rayyan Abdul Matiin, polis menemukan beberapa lagi barang bukti hasil pemeriksaan kali kedua yang dilakukan dari rumah ke rumah, di Blok R Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, malam tadi.

🎦 Unit Forensik PDRM buat lagi saringan DNA penduduk Apartment Idaman

Kira-kira empat kenderaan Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat memasuki pekarangan blok perumahan sekitar Apartment Idaman, Damansara Damai di sini malam ini.

🎦 Anggota forensik periksa rumah Zayn Rayyan

Tiga anggota Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) hadir di Apartmen Idaman, Damansara Damai, buat kali kedua untuk mengumpul bukti berhubung kes pembunuhan kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan.
Tolong lah subscribe: