Sunday, March 3, 2024

Pengguna Unifi Mobile mungkin dirayaukan ke Celcom 4G selepas liputan 3G ditamatkan- pakdin.my

Di dalam perancangan JENDELA, Malaysia mensasarkan untuk menutup dan menamatkan liputan rangkaian 3G menjelang hujung tahun ini. Kebanyakan syarikat telekomunikasi telah memindahkan pengguna mereka secara berperingkat kepada peranti 4G, sambil menaik taraf beberapa kawasan 3G kepada 4G. Tetapi berbeza pula untuk Unifi Mobile.

Unifi Mobile tidak memiliki rangkaian 3G sendiri, manakala liputan 4G mereka tidak seluas syarikat telekomunikasi lain. Untuk memastikan liputan yang luas ke seluruh negara, TM menggunakan perayauan domestik 3G Celcom untuk pengguna berhubung di kawasan yang tiada liputan 4G mereka. Tetapi apa akan terjadi bila Celcom menutup rangkaian 3G mereka nanti?

Apabila ditanyakan kepada TM mengenai perancangan mereka apabila rangkaian 3G ditutup, CEO kumpulan TM, Imri Mokhtar menyatakan bahawa di dalam mesyuarat JENDELA baru-baru ini, mereka bekerjasama dengan Celcom untuk memastikan bahawa pengguna Unifi Mobile akan kekal terhubung. Walaupun tidak mengatakan dengan jelas, ada kemungkinan TM akan menggunakan rangkaian 4G Celcom nanti.

Dua tahun lepas, TM telah menandatangani perjanjian di mana Celcom akan menyediakan perayauan domestik 4G dan perkhidmatan MOCN bagi tempoh 3 tahun. Tetapi ini ada masalahnya, melihatkan bagaimana TM menyediakan pelan prabayar dan pascabayar mereka.

Pelan baru Unifi Mobile?

Pelan pascabayar Unifi Mobile

Selain pelan data tanpa had Unifi Mobile 99, semua pelan prabayar dan pascabayar Unifi Mobile memiliki kuota yang dibahagikan antara 3G dan 4G. Lebih banyak data diberikan untuk kuota 4G dan sedikit kuota untuk 3G kerana perayauan di rangkaian Celcom. Malah, tawaran tanpa had untuk pelan prabayar #Bebas hanya terhad untuk penggunaan data 4G/LTE sahaja.

Pelan prabayar #Bebas Unifi Mobile

Untuk bersambung ke perayauan data 4G Celcom, ia akan menjadi lebih sukar untuk dibandingkan pengguna sendiri. Cara yang lebih mudah adalah TM mengubahsuai pelan mereka dan membuang pembahagian data. Tinggal kurang dari 6 bulan untuk tahun ini berakhir dan TM diharapkan akan membuat pengumuman awal mengenai perkara ini.

Bagi menggalakkan pengguna yang masih menggunakan peranti atau 3G atau bukan menyokong VoLTE, Unifi sedang menjalankan kempen di mana pengguna akan menerima baucar Lazada RM50 untuk membeli peranti 4G baharu. TM telah menghantar iklan kepada 660 pengguna terpilih bagi menebus tawaran ini dengan mengisi borang yang disediakan. Kempen ini berjalan dari 24 Jun sehingga 31 Disember 2021.

 

UtamaGAYA HIDUPPengguna Unifi Mobile mungkin dirayaukan ke Celcom 4G selepas liputan 3G ditamatkan

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR