Monday, February 26, 2024

Azalina soal Rashid Hasnon sudah baca surat daripada Istana Negara atau belum- pakdin.my

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Seri Azalina Othman mempersoalkan kenyataan rakan sejawatnya Datuk Mohd Rashid Hasnon mengenai isu hanya perdana menteri yang bertanggungjawab melaporkan kepada Yang di-Pertuan Agong berhubung urusan Parlimen.

Azalina menerusi aplikasi Twitter bertanyakan sama ada Mohd Rashid sudah membaca surat daripada Istana Negara yang bertarikh 9 Ogos.

Difahamkan surat berkenaan adalah surat daripada Istana Negara yang meminta Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun mengesahkan jumlah Ahli Parlimen yang masih menyokong Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mohd Rashid sebelum ini berkata beliau tidak menyedari mengenai kewujudan surat berkenaan.

Azalina menerusi mesej Twitter itu bertanyakan sama ada Mohd Rashid sudah membaca surat bertarikh 9 Ogos lalu itu yang dikemukakan salinan kepada mereka berdua.

“Yang Berhormat, bukan kita jumpa Yang di-Pertuan Agong ramai-ramai (bersama-sama) pada 29 Jun 2021 ke?” soalnya.

Azalina turut menulis; “p/s Surat bertarikh 9 Ogos 2021 salinannya kepada kita berdua, dah baca ke belum?”

Ciapan itu juga turut disertakan sekeping foto yang menunjukkan pertemuan itu.

Mohd Rashid sebelum itu memberitahu sebuah portal berita bahawa belum ada amalan terdahulu di mana Yang di-Pertuan Agong akan berkomunikasi secara langsung dengan Speaker mengenai hal ehwal parlimen.

Katanya, menurut prosedur ketika Parlimen sedang bersidang, ketua Dewan Rakyat iaitu perdana menteri akan melaporkan terus kepada Yang di-Pertuan Agong termasuk hal berkaitan sokongan majoriti.

UtamaPOLITIKAzalina soal Rashid Hasnon sudah baca surat daripada Istana Negara atau belum

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR