Maybank: 158088200693
PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Apakah Mahiaddin Ada Kuasa Untuk Mewujudkan ‘Unity Government’ Bagi Menyelamatkan Kedudukan Beliau? - pakdin.my

Apakah Mahiaddin Ada Kuasa Untuk Mewujudkan ‘Unity Government’ Bagi Menyelamatkan Kedudukan Beliau? - pakdin.my

Mahiaddin masih lagi cuba mempertahankan kedudukan beliau sebagai Perdana Menteri, walau pun sudah menyedari, malah mengakui secara ‘live’ ke seluruh dunia bahawa beliau sudah tidak lagi layak menjadi Perdana Menteri kerana telah kehilangan sokongan majoriti di Parlimen.

Dalam Perutusan Khas yang disiarkan secara langsung, Mahiaddin secara berterus terang menyatakan hasrat beliau untuk membentuk satu kerajaan campuran atau ‘uniti government’ dan sudah pasti beliau sendiri akan menerajuinya.

Persolannya:

Apakah dari sudut perlembagaan, beliau mempunyai kuasa untuk menubuhkan ‘unity government’?
Sila baca ulasan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Pengerang, merangkap Timbalan Speaker Dewan Rakyat yang juga merupakan seorang peguam:

1. Khabar angin bertiup kencang bahawa PM8 menunda Undi Kepercayaan di Parlimen mungkin untuk memperoleh sokongan dari blok Pembangkang (PH) melalui Confidence and Supply Agreement (CSA) dengan niat untuk membentuk Kerajaan Minoriti, bagi menggantikan Kerajaan Campuran PN + BN. Saya percaya bahawa ini adalah khabar angin yang tidak berasas yang bertujuan untuk menimbulkan perselisihan di antara parti- parti politik.

2. Bolehkah PM8 meminta kebenaran Yang di-Pertuan Agong (YDPA) untuk membentuk Kerajaan Minoriti? Jawapan ringkasnya adalah TIDAK. Tidak untuk sekarang, bukan sebelum PM8 mengundurkan diri, dan bukan sebelum kemungkinan blok lain atau blok baru yang mempunyai majoriti, iaitu cubaan mewujudkan Kerajaan Campuran 2.0 . JIKA ada blok majoriti yang baru, ianya harus diizinkan untuk seorang Anggota Parlimen (MP) yang mempunyai majoriti di bawah Artikel 43 (2) (a) Perlembagaan Persekutuan, memetik “seorang ahli Dewan Rakyat yang pada hematnya mungkin mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat itu”. Dengan kata lain, representasi seperti itu mesti datang dari bawah, iaitu dari Ahli Parlimen kepada YDPA, dan bukan sebaliknya.

3. Dengan andaian TIADA representasi seperti itu dapat dibuat, hanya dengan itu YDPA dapat menggunakan budi bicara Kebawah Duli Yang Maha Mulia untuk mengundang bekas PM tersebut untuk menawarkan dirinya sebagai Kerajaan Minoriti dengan Confidence and Supply Agreement (CSA). Oleh kerana Perlembagaan Persekutuan tidak menyebut mengenai pilihan kerajaan minoriti, janganlah melebih-lebih!

4. Dalam sistem Westminster, peranan Raja Berperlembagaan bukanlah untuk membentuk pemerintah atau untuk memudahkan rundingan membentuk pemerintahan. Tanggungjawab YDPA adalah untuk menerima siapa sahaja yang dapat majoriti untuk menyakinkan Kebawah Duli Yang Maha Mulia. Selaras dengan prinsip Demokrasi Berparlimen, Malaysia adalah pemerintahan yang dibentuk oleh rakyat untuk rakyat melalui Ahli Parlimen yang dipilih (Untuk makluman, Senator dari Dewan Negara secara sah tidak boleh memenuhi syarat sebagai calon PM tetapi mereka boleh dilantik sebagai Menteri).

5. Lazimnya, Kerajaan Minoriti (bergantung pada penandatanganan Confidence and Supply Agreement (CSA)) dibentuk setelah Pilihan Raya Umum. Ini adalah pilihan yang tersedia untuk pembentukan pemerintahan ketika tidak ada parti politik yang dapat memerintah sebagai parti majoriti. Pada Januari 2021, Tun Mahathir menjelaskan dengan jelas banyak kekurangan Kerajaan Minoriti yang sering dianggap lemah, tidak stabil, dan tidak bertahan lama. Seorang pemimpin Kerajaan Minoriti tidak akan memiliki kemampuan untuk memerintah seperti pemerintahan majoriti, kerana pemimpin tersebut tidak akan memiliki kemampuan untuk meluluskan undang-undang dan membawa perubahan dasar yang sesuai dengan “kehendak dan keinginannya” tanpa mendapat suara majoriti. Hakikatnya, Parlimen akan menjadi Taman Permainan yang Tidak Berfungsi.

6. Confidence and Supply Agreement (CSA) adalah fleksibel dan hanya menjamin sokongan untuk usul penting yang jelas, seperti Belanjawan Tahunan atau undang- undang khusus berdasarkan kesedaran dan kepentingan yang dibawa oleh Parti atau anggota Parlimen secara individu. Perjanjian dua hala dan tindakan menyeberang di antara dua blok Dewan Rakyat akan terus berlaku kerana Ahli Parlimen dapat memilih untuk menjadi sekutu sementara (dengan menerima CSA) atau lawan (dengan menolak CSA), dan kemudian menukar undian. Ini boleh berterusan dan berterusan dan berterusan. Siapakah yang akan menanggung kekusutan ini atau akan memeningkan siapa? Penjawat awam! Siapa yang akan menderita kerana ketidakpastian yang berterusan? Masyarakat awam dan RAKYAT!

7. Kerajaan minoriti sangat berbeza dengan Kerajaan Campuran, di mana parti-parti politik bersetuju untuk membentuk Kerajaan sejak awal berdasarkan dasar dan agenda bersama. Dengan Kerajaan Campuran, ada permintaan yang lebih besar untuk penafsiran ketat terhadap harapan rakan Campuran, yang ditetapkan dalam perjanjian tertulis yang merangkumi syarat untuk masuk, keluar, dan prosedur untuk menyelesaikan konflik. Anggota Kerajaan Campuran tidak boleh “menarik balik sokongan” sesuka hati, namun mereka dapat melakukannya berdasarkan syarat dalam Perjanjian Bertulis. Malangnya, kerajaan PM8 tidak pernah membuat perjanjian bertulis dengan rakan-rakan parti politik. Jika tidak, kekalutan politik yang kita alami pada hari ini dapat dielakkan (mungkin!).

8. Perlembagaan Persekutuan menyatakan mengenai perkara Perdana Menteri Interim sebagai PM Interim/Sementara atau dikenali sebagai “PM Pemangku”, membenarkan YDPA melantik Perdana Menteri Interim untuk tempoh waktu terhad sahaja, dengan kuasa yang terhad, sehingga Pilihan Raya Umum akan datang. Peranan Interim hanya dimainkan apabila Parlimen dibubarkan.

9. Kita berada dalam keadaan yang sangat tidak menentu. Kini lebih dari sebelumnya, Rakyat memerlukan pemerintahan yang stabil, dan Ahli Parlimen memerlukan Parlimen yang berfungsi. Ini akan menjadi pertembungan yang sukar untuk membangunkan semula kepercayaan dan memenangi ‘hati dan fikiran’ sistem yang rosak. Kita boleh mulakan dengan memastikan bahawa kita tidak berkompromi pada sistem Semak-dan- Imbang dengan Pemisahan Kuasa yang dijamin.

10. Kita berada di situasi yang belum pernah diterokai dan oleh itu, bagaimana perkara ini ditangani adalah sangat penting bagi kita sebagai sebuah negara. Contoh akan ditetapkan yang akan meninggalkan kesan kepada sejarah kita dalam menegakkan Perlembagaan dan Demokrasi Berparlimen kita. Apalah sebuah Kerajaan tanpa Rakyatnya dan siapalah seorang pemimpin tanpa kehormatannya?

AZALINA OTHMAN SAID
Ahli Parlimen Pengerang

Berkaitan

Mesti baca