Polis jelaskan kekeliruan di PPV Stadium Bukit Jalil - pakdin.my

Polis hari ini menjelaskan kekeliruan yang berlaku di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Stadium Bukit Jalil yang didakwa telah diarah beredar akibat kehabisan vaksin.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Muhammad Idzam Jaafar berkata, pihaknya telah mengesan satu kenyataan yang dimuat naik oleh seorang pemilik akaun TikTok.

“Individu terbabit mendakwa telah diarahkan untuk beredar dari kawasan PPV Stadium Nasional Bukit Jalil kerana dikatakan telah kehabisan vaksin setelah 4 jam beratur menunggu giliran.

“Kejadian tersebut berlaku semalam kira-kira pukul 11.30 pagi,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Ketua Pengurus PPV Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) telah bersetuju dengan nasihat pihak polis agar membuat dua sesi walk-in bagi bukan warganegara iaitu pada sesi pagi dan juga petang.

“Ini kerana kawasan PPV tersebut telah dibanjiri oleh bukan warganegara seawal pukul 4 pagi yang mana majoriti mereka adalah pekerja daripada sektor perkilangan dan pembangunan.

“Oleh kerana mereka gagal mematuhi SOP iaitu penjarakan sosial setelah berulang kali diberi nasihat, maka suatu tindakan drastik diambil dengan mengarahkan mereka beredar dan hadir semula pada pukul 2 petang untuk mendapatkan vaksin,” jelasnya.

Tambah Muhammad Idzam, polis akan menambah kekuatan untuk mengawal situasi ini berikutan tarikh bukan warganegara mendapatkan vaksin akan berakhir esok.

“Tindakan ini diambil bagi memastikan semua petugas dan masyarakat setempat termasuk bukan warganegara yang hadir selamat daripada penularan wabak Covid-19 sejajar dengan SOP yang ditetapkan oleh kerajaan.

“Orang awam juga dinasihatkan untuk tidak membuat sebarang spekulasi berkaitan hantaran tular ini kerana bimbang akan mewujudkan kegusaran masyarakat.- K! ONLINE.

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392
Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);
KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

UTAMABERITAPolis jelaskan kekeliruan di PPV Stadium Bukit Jalil

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium