S’pura perketat langkah sempadan bagi pelawat dari New Zealand susulan kes COVID-19 meningkat

SINGAPURA: Singapura akan memperketatkan langkah sempadan bagi pelawat dari New Zealand ekoran peningkatan kes COVID-19 di negara it, kata Kementerian Kesihatan (MOH) pada Sabtu (28 Ogos).

Dalam satu kenyataan medianya, MOH juga mengumumkan pelawat dari wilayah Jiangsu, China tidak perlu menjalani tempoh Notis Jangan Keluar Rumah (SHN) jika mereka diuji negatif COVID-19 semasa ketibaan.

LANGKAH DIPERKETAT BAGI PELAWAT DARI NZ

Bermula 11.59 malam, pada Isnin (30 Ogos), warga Singapura, penduduk tetap dan pemegang pas jangka panjang yang mempunyai sejarah perjalanan ke New Zealand dalam tempoh 21 hari sebelum bertolak ke Singapura perlu menjalani notis SHN tujuh hari di kediaman mereka.

Mereka juga dikehendaki menjalani ujian swab reaksi rantai polimerase (PCR)COVID-19 semasa ketibaan, dan juga sebelum akhir tempoh SHN mereka.

Pelawat jangka pendek yang memegang Pas Perjalanan Udara (ATP) dan mempunyai sejarah perjalanan ke New Zealand dalam tempoh 21 hari sebelum berangkat ke Singapura tidak akan dibenarkan memasuki Singapura.

Langkah-langkah ini dilaksanakan bagi pelawat dari New Zealand “memandangkan peningkatan kes COVID-19 di sana”, jelas MOH.

New Zealand, yang kini berada di bawah langkah sekatan ketat, pada Sabtu melaporkan 82 kes tempatan COVID-19, semuanya di pusat penularan jangkitan di Auckland.

MOH sebelum ini menggugurkan syarat SHN untuk pengunjung dari New Zealand mulai 1 Sep.

PELAWAT DARI WILAYAH JIANGSU

Mulai 11.59 malam pada Isnin (30 Ogos), semua pelawat yang memasuki Singapura dengan sejarah perjalanan ke wilayah Jiangsu, China dalam tempoh 21 hari sebelum berlepas ke Singapura akan menjalani ujian PCR COVID-19 semasa ketibaan.

Mereka akan dibenarkan meneruskan kegiatan di Singapura jika keputusan ujian PCR negatif, dan tidak lagi diperlukan untuk menjalani SHN selama tujuh hari.

Pelawat jangka pendek dengan sejarah perjalanan ke wilayah Jiangsu dalam tempoh 21 hari sebelum berlepas ke Singapura boleh memohon ATP dengan segera, untuk masuk ke Singapura pada atau selepas 4 Sep.

Buat masa ini, pengunjung dari Jiangsu perlu menjalani SHN selama tujuh hari di kediaman masing-masing. Mereka juga dikehendaki menjalani ujian PCR setibanya di Singapura dan sebelum tempoh SHN mereka tamat.

Pelawat yang sedang menjalani SHN tujuh hari di kediaman mereka setakat 11.59 malam pada Isnin masih perlu melengkapkan tempoh SHN tujuh hari di rumah mereka dan melakukan ujian tamat tempoh, jelas MOH.

Kementerian itu menambah, langkah-langkah sempadan bagi pelawat dari wilayah Jiangsu akan dilonggarkan kerana keadaan COVID-19 di wilayah itu bertambah baik.

Semua pelawat lain yang mempunyai sejarah perjalanan ke tanah besar China, kecuali ke wilayah Jiangsu, dalam tempoh 21 hari sebelum perjalanan mereka akan terus perlu menjalani ujian COVID-19 semasa tiba di lapangan terbang, sebagai ganti SHN, tambah MOH.

“Sedang keadaan di dunia terus berubah-ubah, kami akan terus menyesuaikan lankah-langkah sempadan sejajar dengan pelan untuk menjadi sebuah negara yang berdaya tahan menangani COVID,” ujar MOH.

– CNA/TQ/ha

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Padah benarkan pelajar perempuan ambil gambar tanpa baju

Guru seni wanita, 41, dipecat selepas membiarkan pelajar berusia 15 tahun bergambar TANPA BAJU dan murid lain membuat simulasi melancap dan memegang botol alkohol...

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...