Penjelasan Muhyiddin sokong Ismail jadi PM sangat canggung, kata Khaled - pakdin.my

Naib Presiden Umno, Mohamed Khaled Nordin menyifatkan alasan bekas Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin menyokong Ismail Sabri Yaakob menjadi Perdana Menteri kerana tidak mahu Pakatan Harapan (PH) kembali berkuasa, sebagai sangat canggung.

Katanya, penjelasan Muhyiddin itu sekadar cubaan terdesak untuk menggelapkan fakta atau mengalihkan perhatian masyarakat daripada kegagalan kerajaan Perikatan Nasional pimpinannya, sedangkan hakikatnya kejatuhan PN disebabkan desakan ketidakyakinan rakyat dan juga antara sebab Umno menarik balik sokongan terhadapnya.

“Kedua, beliau (Muhyiddin) sebenarnya sedar pendirian untuk menganggap Umno secara umum sebagai pendukung kleptokrat adalah tidak benar, malah sangat bercanggah dengan kesanggupan beliau yang kini kembali bekerjasama dengan ramai wakil Umno.

“Ketiga, penolakan beliau kepada PH dan sebahagian pemimpin Umno adalah bermusim dan sangat bersifat acuh tak acuh.

“Ini kerana, Perdana Menteri yang beliau sokong telah memutuskan untuk bekerjasama dengan pemimpin PH atau pembangkang yang lain sebagai pendekatan baharu dan tidak terdapat sebarang bangkangan daripada beliau dalam hal ini,” katanya dalam catatan di Facebook.

Bekas menteri persekutuan itu berkata, semua perkara itu jelas menunjukkan Muhyiddin selaku Presiden Bersatu sebenarnya tidak mempunyai pendirian jelas dan tetap.

Katanya, Muhyiddin sebaliknya selesa menukar-nukar pegangan semata-mata untuk mewajarkan tindakannya yang mahu kekal dalam kerajaan.

“Malah, ini adalah satu cubaan terdesak untuk kini tampil sebagai penyelamat Malaysia.

“Adalah jelas Muhyiddin sekadar memberi helah dan mahu mengelirukan kita. Dah diberi ruang dan peluang bertaraf menteri, fokus sajalah kepada peranan dan tanggungjawab baharu yang telah diberi.”

Semalam, Muhyiddin menepis tuduhan kerajaan terdahulu pimpinannya “gagal” dan berkata beliau menyokong Ismail sebagai Perdana Menteri untuk menghalang PH menerajui negara dengan sokongan kumpulan kleptokrat.

Dalam ucapan sempena ulang tahun Bersatu kelima, Muhyiddin selaku presiden parti itu berkata, kerajaan pimpinannya selama 17 bulan berjaya mengekang pandemik Covid-19, meskipun dituduh sebaliknya.

Beliau berkata, kadar vaksinasi tinggi dan pembukaan semula pelbagai sektor ekonomi serta penurunan mendadak jumlah pesakit Covid-19 ketika ini membuktikan kejayaan kerajaan terdahulu yang dipimpinnya.

UTAMAPOLITIKPenjelasan Muhyiddin sokong Ismail jadi PM sangat canggung, kata Khaled

Kongsi Berita

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium