UtamaNAJIB RAZAK1MDB: Najib Razak di...

1MDB: Najib Razak di khianati? - pakdin.my

Semua orang tahu bahawa Ambank telah bersetuju untuk membayar kepada kerajaan sebanyak RM2.83 bilion untuk menyelesaikan semua tuduhan berkaitan dana 1MDB terhadap bank tanpa perlu mengaku bersalah atau menamakan mana-mana eksekutif yang melakukan kesalahan (yang sangat pelik dan tidak adil dengan hanya membuat bayaran penyelesaian untuk tidak di penjara).

Tetapi tahukah anda di antara semua kesalahan yang dilakukan termasuk membenarkan pihak ketiga mengawal akaun bank atas nama Najib Razak dan tidak memaklumkan kepada Najib transaksi yang telah dibuat. Salah laku Ambank yang terbesar adalah berkaitan dengan sukuk RM5 bilion pertama yang dikeluarkan oleh 1MDB yang disifatkan sebagai dibawah harga sebenar?

Ini memang benar.

Empat pelanggan sekunder diizinkan oleh Ambank untuk membeli sukuk 1MDB yang dibawah harga sebenar yang kemudian menjual semula untuk memperoleh keuntungan segera ratusan juta Ringgit.

Badan pengawalseliaan manakah yang mengatur Ambank dan semua bank?
Bank Negara Malaysia (BNM)!

Siapa gabenor Bank Negara ketika itu?
Zeti Aziz!

Adakah sesiapa nak kata BNM dan gabenornya sangat tidak cekap dan sama sekali tidak menyedari bahawa sukuk utama yang dijamin oleh kerajaan bernilai RM5 bilion dubawah harga sebenar dan 4 syarikat kecil yang tidak dikenali dibenarkan oleh Ambank untuk melakukan pra-pembelian, menjual semula dan membuat keuntungan segera ratusan juta Ringgit?

Dan teka siapa di antara mereka yang mendapat keuntungan dari “ketidakmampuan total” atau kebutaan sengaja BNM dan Gabenornya?

Yup. Keluarga gabenor BNM.

Seperti yang dilaporkan oleh The Edge

“AmBank on May 29, 2009, sold RM3.8 billion of the bonds to Thai brokerage firm Country Group Securities Pcl, which bought them for Low. AmBank took RM500 million for itself while the remaining RM700 million was placed out to Aktis Capital Singapore Pte Ltd, which was also representing Low.

After the immediate flip, Country Group, on the same day, instructed AmBank to send US$113.42 million to Acme Time Pte Ltd’s account in RBS Coutts Singapore.”

BACA SINI
“AmBank’s RM2.83 bil settlement related to role in 1MDB’s 2009 RM5 bil bond issue”
https://www.theedgemarkets.com/article/ambanks-rm283-bil-settlement-related-role-1mdbs-2009-rm5-bil-bond-issue

Pada 29 Mei 2009, syarikat Jho Low melepaskan bon dan menerima pembayaran segera oleh Ambank dengan keuntungan ratusan juta ke dalam akaun Acme Time di Singapura.

Pada 21 Mei 2009 yang merupakan seminggu SEBELUM Jho Low menerima pembayaran dari penjualan semula bon 1MDB Ambank, dia membayar AS $ 0.732 juta (RM3 juta) kepada keluarga Zeti.

2) “21 Mei, 2009: AS $ 0,732 juta diterima dari akaun firma undang-undang Jho Low, Shearman & Sterling di Citibank di AS. Jabatan Kehakiman AS telah menamakan Shearman sebagai firma yang digunakan Jho Low untuk mencuci wang yang dicuri dari 1MDB;”

Pada 1 Jun 2009 yang merupakan dua hari SELEPAS Jho Low menerima pembayaran dari Ambank ke dalam akaun Acme Time pada 29 Mei, AS $ 0,567 juta (RM2.33 juta) telah dibayar kepada keluarga Zeti.

3) 1 Jun 2009: US $ 0,567 juta dari akaun Acme Time Ltd di RBS Coutts Singapore. Jho Low memiliki kepentingan dalam AcmeTime;

Dan pembayaran berterusan dari hasil keuntungan yang sama dari penjualan semula bon.

4) 17 Dis 2009: AS $ 6.25 juta (RM25.7 juta) diterima dari akaun firma guaman Jho Low, Shearman & Sterling di Citibank di AS; dan

5) 18 Dis 2009: AS $ 1,25 juta (RM5,13 juta) diterima dari akaun Asset Central Holdings Ltd di RBS Coutts, Singapura. Jho Low adalah pemilik berkepentingan Asset Central.

Jabatan Hal Ehwal Komersial Singapura (CAD) telah mengesahkan bahawa sumber wang dalam urus niaga 2, 3, 4, 5 berasal dari keuntungan yang dibuat oleh Jho Low dan kumpulan dari pembatalan bon 1MDB / TIA (Lembaga Pelaburan Terengganu) bernilai RM5 bilion yang diselia oleh AmBank pada Mei 2009.

BACA SINI
“How much did Zeti know about husband’s bank account in Singapore?”
https://www.theedgemarkets.com/article/how-much-did-zeti-know-about-husbands-bank-account-singapore

DAN SINI
“Sejauh mana Zeti tahu mengenai akaun bank suami di Singapura?”
https://tokabahkau.com/sejauh-mana-zeti-tahu-mengenai-akaun-bank-suami-di-singapura

Najib tidak mendapat pembayaran walau sesen pun dari bon 1MDB ini, tetapi keluarga Gabenor BNM memperoleh puluhan juta dari bon bon oleh bank yang sepatutnya dikawalselia oleh Gabenor BNM.

Sekarang kita faham mengapa Zeti mendakwa bahawa dia tidak tahu apa-apa mengenai pemindahan berbilion Ringgit ke akaun Najib walaupun diberitahu oleh Ambank sepanjang masa dan walaupun Najib mengarahkan Ambank dan Zeti untuk memantau akaun banknya bagi transaksi yang mencurigakan.

Inilah yang dikatakan oleh Zeti selepas PRU14.

“Saya merujuk kepada wawancara mantan Perdana Menteri baru-baru ini dengan MalaysiaKini (bertarikh 2 Julai 2018) ketika rujukan dibuat mengenai tuduhan bahawa saya mempunyai pengetahuan mengenai kemasukan RM2.6 bilion ke dalam akaun bank peribadi bekas Perdana Menteri pada tahun 2013. Saya ingin menyatakan secara tegas bahawa tuduhan ini adalah palsu. Saya tidak mengetahui bahawa RM2.6 bilion ini dimasukkan ke dalam akaunnya. ”

“I refer to the former Prime Minister’s recent interview with MalaysiaKini (dated 2 July 2018) when reference was made on the claim that I had knowledge of the inflow of RM2.6 billion into the personal bank account of the former Prime Minister in 2013. I wish to categorically state that this claim is false. I had no knowledge of this RM2.6 billion remitted into his account.”

BACA SINI
https://www.theedgemarkets.com/article/zeti-najib-asked-me-say-he-did-no-wrong-over-rm26b-remittance-i-refused

Hanya orang bebal dan BODOH yang percaya bahawa Zeti sebagai Gabenor BNM ketika itu tidak akan mengetahui apa-apa mengenai berbilion-bilion ringgit yang dipindahkan dari luar negara ke dalam akaun bank Perdana Menteri ketika itu.

Sekiranya Zeti menjalankan tugasnya seperti yang diperintahkan untuk memantau transaksi yang mencurigakan, maka isu RM2.6b dan SRC tidak akan pernah berlaku dan Najib akan tetap menjadi Perdana Menteri.

Sebaliknya, dia mendakwa dia tidak cekap, tidak berkemmpuan dan tidak tahu apa-apa sedangkan keluarganya mendapat keuntungan hampir RM700 juta.

Lebih mengejutkan lagi, kerajaan PH dan PN tidak pernah memberitahu Najib dan tidak memberi bukti kepada pasukan pembelaan bahawa keluarga Zeti (yang merupakan saksi pendakwaan) telah menerima pembayaran yag lumayan dari Jho Low lama sebelum Najib yang tidak pernah menerima satu sen pun yang boleh dikesan kembali di dalam aliran ransaksi 1MDB atau SRC.

Rujukan.
https://tokabahkau.com/?s=Zeti

Berkaitan

Baca Juga

[VIDEO] Wanita diculik ditemui mati dalam gaung

Lelaki berusia lingkungan 20-an dicekup susulan disyaki terlibat dalam kes culik seorang wanita yang ditemui mati dalam gaung di Bukit Tekali, Hulu Langat, pada...

[VIDEO] Polis kesan dua lelaki lepas tembakan depan rumah

LUMUT - Polis sedang mengesan dua lelaki yang terlibat dalam kejadian melepaskan tembakan di hadapan sebuah rumah di Sitiawan di sini pada Jumaat. Ketua Polis...

Polis nafi surat tular kes culik di Hulu Selangor

HULU SELANGOR – Polis menafikan dakwaan terdapat kes penculikan atau cubaan menculik di daerah itu sekali gus menegaskan orang ramai agar tidak mengeluarkan sebarang...

[VIDEO] Ular sawa ‘kenyang’ baham kambing dalam kandang

KULAI – Seorang lelaki terkejut melihat seekor ular sawa batik di dalam kandang yang kekenyangan selepas membaham kambing di Felda Inas, di sini hari...

Letupan bom di tepi jalan membunuh pegawai polis dan mencederakan empat lagi di selatan Thailand

Satu letupan bom di tepi jalan membunuh seorang pegawai polis dan mencederakan empat lagi pegawai di wilayah Pattani di selatan Thailand semalam. Beberapa anggota pegawai...

Pelajar perempuan dirogol di asrama sekolah di hadapan rakan-rakan

Seorang gadis berusia 17 tahun telah dirogol di hadapan rakan-rakannya oleh seorang pelajar lelaki berusia 15 tahun ketika dia berada di asrama kuarantin Covid-19...

Menteri BN dalam kerajaan dikelilingi ‘musuh dalam selimut’, kata Zahid

Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Mahiaddin Md. Yasin tidak perlu beria-ia sangat mengumumkan Barisan Nasional (BN) musuh utama Perikatan Nasional (PN). Pengumuman itu sekadar...

[VIDEO] MBJB naik taraf pam air dalam usaha tangani banjir kilat

JOHOR BAHRU -- Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) akan menaik taraf pam air dari empat unit kepada enam unit di Rumah Pam Sungai Chat,...

[VIDEO] Polis kesan peragut rantai emas

KUALA LUMPUR – Polis sedang mengesan peragut di dalam sebuah video insiden ragut rantai emas yang sedang dipakai mangsa ketika duduk di atas motosikal...

[VIDEO] Jambatan Kampung Parit Baru runtuh

BATU PAHAT: Akibat dirempuh rumput tebal ketika air sungai deras, jambatan utama di Kampung Parit Baru, Parit Raja di sini runtuh semalam 24 September...

65 tahun dahulu, Tun Dr Ismail berucap menggunakan bahasa Melayu di UNGA

65 tahun dahulu, Tun Dr Ismail berucap menggunakan bahasa Melayu di UNGA NEW YORK: Enam puluh lima tahun lalu, seorang pemimpin bernama Ismail mencipta sejarah...

[VIDEO] Zahid bebas: Sampul apa boleh muatkan wang S$600,000 dan tiga saksi tak boleh dipercayai – Hakim

Bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dilepas dan dibebaskan daripada 40 pertuduhan rasuah yang dihadapinya berhubung Sistem Visa Luar Negara...