Lagi pendedahan yang rembat duit 1MDB tetapi di lindungi oleh PH & PN

Ambank telah bersetuju untuk membayar kepada kerajaan sebanyak RM2.83 bilion untuk menyelesaikan semua tuduhan yang berkaitan dengan 1MDB terhadap bank tersebut tanpa perlu mengaku bersalah atau menamakan eksekutif yang bersalah atas kesalahan yang dilakukan (yang sangat pelik dan tidak adil kerana ini adalah bayaran untuk penyelesaian supaya tidak di sumbat ke penjara).

Di antara kesemua kesalahan yang dilakukan termasuk membenarkan pihak ketiga mengawal akaun bank atas nama Najib dan tidak memaklumkan kepada Najib mengenai transaksi yang dibuat, salah laku Ambank yang terbesar adalah berkaitan dengan penjualan sukuk RM5 bilion pertama yang dikeluarkan oleh 1MDB yang dianggap sebagai lebih rendah dari harga pasaran dan membenarkan pelanggan sekunder untuk menjual semula bon dengan harga pasaran dan membuat keuntungan segera melebihi RM500 juta.

(Ambank disyorkan oleh Goldman Sachs yang telah bersetuju untuk membayar AS $ 3.9 bilion untuk menyelesaikan kes mereka yang berkaitan dengan 1MDB. Namun, Goldman Sachs dilantik oleh TIA (yang kemudian menjadi 1MDB) lama sebelum Najib terlibat dengan TIA dan TIA menjadi 1MDB)

Kita sekarang tahu bahawa pada akhirnya, hanya DUA pelanggan sekunder yang akhirnya terpilih dan memperoleh keuntungan segera yang besar.

1) Syarikat tersenarai di Thailand, Country Garden Securities yang bertindak bagi pihak Acme Time.

2) Aktis Capital Singapura yang menguruskan dana bagi pihak individu yang memiliki aset tunai bersih yang tinggi.

BACA SINI:
“1MDB Update: Besides Jho Low, who made millions from the Big Flip in 2009?”
https://www.theedgemarkets.com/article/1mdb-update-besides-jho-low-who-made-millions-big-flip-2009

Selepas penjualan semula, Country Group kemudian mengarahkan AmInvestment untuk menghantar keuntungan yang tidak dijangka sebanyak US $ 113 juta (RM464 juta) kepada Acme Time Pte Ltd di Singapura.

Acme Time kemudiannya diketahui dimiliki oleh Jho Low dan Eric Tan Kim Loong dan akhirnya membayar AS $ 16 juta (RM65 juta) kepada keluarga Zeti di akaun mereka di Singapura.

Ianya kini menjadi pengetahuan umum.

Tetapi apa yang BELUM LAGI diketahui oleh rakyat adalah untuk siapa pelanggan sekunder Aktis Capital Singapura bertindak dan juga menjana wang untuk siapa?

Menurut akhbar The Edge, “Aktis Capital Singapore adalah penasihat pelaburan dan pengurus aset untuk pelanggan bernilai tinggi. Antara rakan kongsinya ialah Cheah Teik Seng Malaysia, yang menariknya beliau juga dilantik sebagai ahli lembaga pengarah Malayan Banking Bhd tiga bulan selepas bon tersebut diterbitkan. Cheah sebelum itu pernah bekerja di Public Bank, ECM Libra Avenue, Merrill Lynch, Goldman Sachs, UBS dan BNP Paribas.”

KEMASKINI: Diberitahu bahawa Cheah Teik Seng TIDAK mempunyai hubungan keluarga dengan Pengarah Urusan Ambank ketika itu, Cheah Teik Kuang pada masa itu tetapi Cheah Teik Seng adalah co-CEO bank pelaburan Malaysia, ECM Libra Avenue Asset bersama dengan Tengku Zafrul. Mokhzani Mahathir adalah salah satu pemegang saham Avenue Assets sejak sekian lama.

Berikut adalah kisah Cheah Teik Kuang yang memberitahu mahkamah bahawa wang yang dikatakan berjumlah RM2.6b yang diterima oleh Najib telah dikembalikan kepada pengirimnya 4 bulan selepas Najib menerimanya tetapi menafikan terlibat dalam pengembalian wang tersebut.

BACA SINI
“Former AmBank Bhd managing director (MD) Cheah Tek Kuang told the court here yesterday that he was not involved in transactions in former premier Datuk Seri Najib Razak’s AmBank account.”
https://www.theedgemarkets.com/article/cheah-denies-involvement-transferring-us620m-out-najibs-account

Setelah bon tersebut dijual semula pada tahun 2009, Ambank kemudian menghantar lebih dari AS $ 20 juta (RM83 juta) keuntungan kepada Aktis Capital di Singapura yang kemudian membayar pelanggan “yang memiliki aset tunai bersih yang tinggi” mereka.

Akhbar The Edge memberitahu, penerima keuntungan Aktis Capital dipercayai “rakyat Malaysia yang memiliki kabel baik.”

Oleh itu, soalan yang seterusnya adalah:
– Siapakah rakyat Malaysia yang mempunyai ‘kabel’ yang Aktif Capital menjana wang dari pertukaran bon secara segera? Mengapa kerajaan PH dan PN tidak mahu mendedahkan nama-nama ini seperti juga bagaimana ia menyembunyikan hakikat bahawa keluarga Zeti menerima ratusan juta dari Jho Low?
– Siapa yang mengesyorkan pelanggan sekunder dan siapa di Ambank yang menyetujuinya?
– Siapa yang meluluskan penurunan harga dibawah harga pasaran yang besar dan diskaun besar yang membolehkan dua syarikat luar negara membuat keuntungan segera melebihi RM500 juta dalam satu hari daripada bon bernilai RM 5 bilion yang dijamin 30 tahun oleh kerajaan?
– Apa yang dilakukan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) sebagai pengawal selia kerajaan mengenai apa yang dilakukan oleh Ambank dan juga siapa yang disetujui oleh BNM dan apa kelulusan yang diberikan oleh BNM kepada Ambank ketika itu?
– Sekiranya Najib adalah dalang TIA / 1MDB, bagaimana keluarga Zeti dan “orang Malaysia yang memiliki ‘kabel yang baik'” membuat keuntungan ratusan juta sebelum Najib mendapat walau satu sen wang yang dikaitkan dengan 1MDB?

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Padah benarkan pelajar perempuan ambil gambar tanpa baju

Guru seni wanita, 41, dipecat selepas membiarkan pelajar berusia 15 tahun bergambar TANPA BAJU dan murid lain membuat simulasi melancap dan memegang botol alkohol...

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...