Rancangan rahsia untuk menyerang Sabah oleh pengganas Sulu pada Februari 2022: sumber - pakdin.my

KiramPertemuan rahsia 19 datuk bandar membincangkan merekrut 600 lelaki untuk menceroboh negeri di pulau Borneo dan mengintip untuk menceroboh bandar-bandar berhampiran pantai, walaupun belum ada yang menyusup lagi

Negeri itu merupakan punca pertikaian kedaulatan yang berlarutan antara Malaysia dan Filipina, dan kali terakhir diceroboh oleh tentera Sulu pada 2013

Satu mesyuarat sulit untuk membincangkan rancangan menghantar pengganas bersenjata untuk menyerang negeri Sabah di pulau Borneo dipercayai telah diadakan oleh seorang pegawai kanan kerajaan tempatan di selatan Filipina, sumber kanan keselamatan wilayah memberitahu This Week In Asia.

Mesyuarat 1 Disember itu dikendalikan oleh seorang pegawai tempatan wilayah Sulu, yang mengumpulkan 19 datuk bandar Kepulauan Sulu untuk membincangkan rancangan untuk menubuhkan “Tentera Diraja Sulu” dengan sasaran merekrut sehingga 600 orang untuk menyerang Sabah, sumber berkata.

Kedaulatan Sabah adalah punca pertikaian lama antara Malaysia dan Filipina. Di Filipina, perasaan sangat kuat di Kepulauan Sulu, di mana percubaan menyerang yang gagal sebelum ini telah dilancarkan.

“Potensi rancangan untuk menyerang Sabah menjadi kenyataan bergantung kepada berapa banyak sokongan politik dan dana yang boleh diperolehi daripada pelbagai pihak,” kata sumber itu. “Ramai pihak berkepentingan di Filipina dan luar negara sanggup mengeksploitasi isu ini untuk kepentingan politik dan strategik masing-masing.”

Sumber itu berkata Februari 2022 dilihat sebagai masa terbaik untuk menceroboh. Masa itu mungkin telah dipilih untuk “memperingati” pencerobohan ke atas Sabah lapan tahun lalu oleh pejuang dari Sulu, kata sumber itu.

“Kegagalan waris Kesultanan Sulu mendapatkan persetujuan kerajaan Malaysia untuk menyelesaikan hak proprietari ke atas Sabah mendorong pelaksanaan rancangan ini,” kata sumber itu.

Pada Februari 2013, Sabah digemparkan dengan – akhirnya tidak berjaya – pencerobohan lebih 200 pengganas bersenjata Filipina pengikut Jamalul Kiram III yang mengisytiharkan diri sendiri sebagai Sultan Sulu.

Mereka diketuai oleh abang sultan, Agbimuddin Kiram, yang datang untuk menuntut tuntutan nenek moyang ke atas Sabah. Malaysia bertindak balas dengan menghantar tentera dan melancarkan serangan udara sebelum pertempuran berakhir. Konflik yang berlarutan lebih sebulan itu mengakibatkan kematian 68 orang pengganas kesultanan Sulu, sembilan anggota tentera Malaysia dan enam orang awam.

Daripada 19 datuk bandar yang menghadiri mesyuarat rahsia itu, 11 bersetuju dengan rancangan itu manakala selebihnya duduk di atas pagar, tidak bersetuju atau menolaknya.

“Setiap Datuk Bandar dijangka menyediakan 50 orang yang mahir dan berani dalam pertempuran. Kos peluru dan logistik lain perlu ditanggung oleh pegawai tinggi yang turut berjanji menyumbang 500,000 peso (AS$10,000) untuk membina 100 bot laju yang akan digunakan untuk menyerang Sabah,” kata sumber itu.

Sumber itu berkata, mengikut perancangan, pegawai tempatan itu dipercayai telah membekalkan 500 senjata api kepada wakil tempatan di Sulu yang kemudiannya akan mengedarkannya.

Sleeper Cell

Sumber itu berkata 150 hingga 200 pengintip dari Sulu dijangka diarahkan ke Lahad Datu dan Semporna – dua bandar pantai utama di mana pasukan penceroboh mungkin mendarat. Dalam pencerobohan 2013, pengganas mendarat di Lahad Datu.

“Semua pengganas Sulu yang memasuki perairan Lahad Datu dan Semporna akan membawa masuk senjata api [mengikut plot],” kata sumber itu. “Semua senjata api itu akan ditanam di kawasan sebelum digunakan untuk menyerang kawasan sasaran.”

Bagaimanapun, sumber itu menambah bahawa “tiada sesiapa” telah menyusup ke Sabah – tetapi memberi amaran bahawa komplot Sulu mempunyai “sel tidur” (sleeper cell) di sana.

Sumber keselamatan itu berkata perjumpaan risikan dan keselamatan telah dipertingkatkan di Sabah sejak mesyuarat Sulu didedahkan.

Rommel Banlaoi, pengerusi Institut Penyelidikan Keamanan, Keganasan dan Keganasan Filipina, berkata Pasukan Keselamatan Diraja Kesultanan Sulu dan Borneo Utara mempunyai sekitar 20 hingga 30 anggota perkhidmatan bersenjata tetap.

Bagaimanapun, ia “mampu menggerakkan sehingga 500 orang bersenjata Tausug sebagai pengganda kekuatan”, kata Banloai, merujuk kepada kumpulan etnik dominan Sulu.

Banlaoi berkata Tausug mempunyai hasrat yang berterusan untuk menyerang Sabah.

“Niat itu tidak akan hilang kerana semua orang di Sulu telah menyebarkan naratif kepada generasi muda bahawa Sabah adalah milik Kesultanan Sulu,” kata Banlaoi.

Zachary Abuza, profesor pengajian Asia Tenggara di Kolej Perang Nasional yang berpangkalan di Washington, meletakkan kekuatan Pasukan Keselamatan Diraja Sulu sehingga 235 orang semasa pencerobohan 2013.

Bagaimanapun, beliau berkata mereka adalah lelaki yang kurang terlatih, bersenjata ringan, dan sangat tiada arah di bawah pengaruh sultan yang mengisytiharkan sendiri.

“Jamalul Kiram meninggal dunia pada 2013. Anak perempuannya terus membuat tuntutan ke atas Sabah, walaupun tidak jelas sama ada dia mempunyai penyokong bersenjata atau sumber untuk meningkatkan kekuatan,” kata Abuza.

Ikrar Duterte

Presiden Filipina Rodrigo Duterte terus menuntut Sabah sebagai wilayah berdaulat Filipina.

Pada 2016, Duterte berikrar untuk meneruskan tuntutan negara itu keatas Sabah, berkata beliau mengiktiraf tuntutan Kesultanan Sulu, yang pernah memerintah beberapa bahagian di selatan Filipina dan Sabah, sebelum kerajaan British memindahkan Sabah ke Persekutuan Malaysia pada 1963 .

Pada 2019, Setiausaha Luar Filipina Teodoro Locsin Jnr mengesahkan semula tuntutan Filipina ke atas Sabah semasa taklimat belanjawan kongres.

“Kami tidak akan mempunyai kedutaan di Sabah. Malah memikirkannya adalah satu tindakan pengkhianatan,” kata Locsin Jnr kepada jawatankuasa peruntukan Dewan.

Abuza berkata memandangkan sejarah itu, tiada ahli politik Filipina mampu untuk menolak dakwaan ke atas Sabah kerana berbuat demikian akan menjejaskan “kewibawaan nasionalis” mereka.

Tausug mempunyai sejarah tuntutan lama ke atas Sabah, yang mereka katakan telah dirampas oleh British daripada kerajaan mereka. Sabah telah diserahkan kepada British oleh bekas kuasa kolonial, Sepanyol, dalam protokol Madrid pada tahun 1885.

Malaysia sentiasa menolak dakwaan Filipina atas alasan bahawa penduduk Sabah telah menggunakan hak mereka untuk menentukan nasib sendiri apabila mereka mengundi untuk menyertai persekutuan Malaysia pada 1963.

Bagaimanapun, semenjak itu kedutaan Malaysia di Filipina mengeluarkan cek tahunan sebanyak 5,300 ringgit kepada penasihat undang-undang waris Sultan Sulu selaras dengan terma perjanjian 1887. Pembayaran dihentikan pada tahun 2013.

Walaupun Malaysia menganggapnya sebagai bayaran penyerahan negara yang dipertikaikan, keturunan sultan menganggapnya sebagai “sewa”.

UTAMABERITAAMRancangan rahsia untuk menyerang Sabah oleh pengganas Sulu pada Februari 2022: sumber

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium