Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]
UtamaNASIONALAMMangsa banjir di Johor,...

Mangsa banjir di Johor, Pahang meningkat - pakdin.my

Jumlah mangsa banjir yang berlindung di pusat pemindahan sementara (PPS) di Johor dan Pahang meningkat malam tadi berbanding petang semalam manakala Negeri Sembilan, Melaka serta Sabah mencatatkan penurunan.

Bagi Selangor dan Terengganu, jumlah mangsa banjir kekal seperti pada sebelah petang.

Di Johor, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar R Vidyananthan berkata, jumlah mangsa banjir meningkat kepada 5,923 mangsa setakat 8 malam semalam berbanding 5,588 orang pada petang dengan jumlah PPS yang masih beroperasi di tujuh daerah kekal 81 melibatkan 1,585 keluarga.

“Segamat terus mencatatkan jumlah mangsa tertinggi, iaitu 4,311 orang, Tangkak (601), Mersing (540), Kota Tinggi (131), Kluang (120), Muar (118) dan Batu Pahat (102).

“Ketika ini hanya Batu Pahat yang mengalami hujan manakala Segamat, Kluang, Kota Tinggi dan Mersing pula mendung sementara di Tangkak dan Muar cuaca cerah,” katanya dalam kenyataan.

Di Pahang, Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri melaporkan jumlah mangsa banjir sedikit meningkat malam tadi kepada 2,308 orang berbanding 2,265 orang pada petang semalam dan sebanyak 37 PPS beroperasi di lapan daerah, iaitu Raub, Jerantut, Temerloh, Bera, Maran, Kuantan, Pekan dan Rompin.

Laman web publicinfobanjir.water.gov.my melaporkan Sungai Pahang di Kuala Sungai Chini, Pekan dan Sungai Serting di Padang Gudang, Bera masih lagi melebihi paras bahaya seperti pagi semalam, namun mula menunjukkan trend menurun pada malam.

Di Negeri Sembilan, data terkini menerusi aplikasi Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) menunjukkan mangsa banjir menurun kepada 1,628 individu membabitkan 448 keluarga dengan 15 PPS dibuka setakat malam tadi berbanding 1,666 individu (462 keluarga) dengan 16 PPS petang semalam.

Di Melaka, jumlah mangsa banjir menurun kepada 1,771 mangsa daripada 472 keluarga pada 8 malam semalam berbanding 2,155 mangsa daripada 565 keluarga pada 4 petang.

Pengarah Angkatan Pertahanan Awam (APM) Melaka Cuthbert John Martin Quadra berkata, semua mangsa yang terjejas adalah dari 14 kawasan di Alor Gajah, sembilan kawasan di Melaka Tengah dan 11 kawasan di Jasin.

“Seramai 318 mangsa daripada 92 keluarga ditempatkan di enam PPS di Alor Gajah, 1,154 mangsa daripada 300 keluarga ditempatkan di sembilan PPS di Melaka Tengah serta 299 mangsa daripada 80 keluarga ditempatkan di tiga PPS di Jasin,” katanya dalam kenyataan malam tadi.

Di Sabah, jumlah mangsa banjir di negeri itu sedikit menurun dengan 3,365 mangsa daripada 1,331 keluarga malam tadi berbanding 3,377 mangsa banjir daripada 1,330 keluarga petang semalam, menurut Sekretariat Pengurusan Bencana Negeri Sabah.

Sekretariat itu memaklumkan satu PPS, iaitu Dewan Kampung Kiabau di Telupid telah ditutup manakala 30 PPS masih dibuka di enam daerah terjejas banjir terletak di utara serta pantai timur di negeri itu.

Daerah Kota Marudu kekal dengan mangsa banjir paling ramai dipindahkan dengan 2,659 mangsa daripada 1,115 keluarga di 14 PPS, diikuti Pitas (307 mangsa, 127 keluarga, empat PPS), Telupid (216 mangsa, 49 keluarga, tujuh PPS).

Sandakan (46 mangsa, tujuh keluarga, satu PPS), Beluran (38 mangsa, 10 keluarga, satu PPS), dan Daerah Kecil Paitan (99 mangsa, 23 keluarga, tiga PPS).

Tiga kejadian tanah runtuh di daerah Ranau menjejaskan Jalan Bongkud, Jalan Stadium Ranau dan Jalan Timbau-Melinsau. Tiga lagi kejadian dikesan di Kinabatangan, iaitu di Ladang SLDB Sukau, Kampung Sagaliud Seberang dan Kampung Warisan.

Di Selangor, aplikasi Info Bencana JKM merekodkan jumlah mangsa banjir yang ditempatkan di dua PPS di daerah Kuala Langat kekal 40 individu, iaitu di Dewan Orang Ramai Kampung Kelanang (25 mangsa) dan Balai Raya Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Banting (15 mangsa).

Sementara itu, laman sesawang publicinfobanjir.water.gov.my memaklumkan Sungai Bernam di Rimba KDR, Sabak Bernam kekal di tahap bahaya sejak pagi semalam dengan ketinggian paras air pada 3.1 meter setakat 8 malam tadi.

Sungai Langat di Bukit Changgang, Kuala Langat yang berada di paras amaran petang tadi kini di tahap waspada dengan ketinggian paras air pada 3.1 meter setakat 8 malam dengan trend menurun.

Di Terengganu, kenyataan Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri memaklumkan jumlah mangsa banjir kekal 19 orang daripada lima keluarga di dua PPS di Kemaman pada malam tadi.

“PPS Sekolah Kebangsaan Lembah Jabor menempatkan sembilan orang daripada tiga keluarga manakala Sekolah Menengah Kebangsaan Geliga menempatkan 10 orang daripada dua keluarga.

“Pasukan penyelamat membuat pemantauan di kawasan pesisir pantai berikutan fenomena air pasang besar dijangka setinggi 3.7 meter pada sebelah malam,” katanya.

Original Article

Facebook Comments

Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Berkaitan

Baca Juga

Isteri maut, suami kritikal keracunan makan ikan buntal

“Siasatan dibuat mendapati, ikan yang dipesan mereka datang daripada seorang nelayan di Endau, Mersing dan diproses oleh pengedar di Batu Pahat. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162963

[VIDEO] Pelukis pelan didakwa hantar komunikasi jelik

Muhammad Firdaus Embong, 39, selaku orang kena saman (OKS) didakwa menggunakan aplikasi Facebook 'Firdaus Embong' untuk membuat dan memulakan penghantaran komunikasi berbentuk gambar dan teks yang jelik sifatnya dengan niat untuk menyakiti hati orang lain BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162952

[VIDEO] Detik-detik kubah Masjid Tifatul runtuh ketika Salat Tarawih, 14 Jemaah cedera

Akibatnya, sekurang-kurangnya 14 mangsa dcedera dan 5 daripadanya dikejarkan ke hospital berhampiran, akibat kecederaan parah. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162939

[VIDEO] Mahkamah Rayuan benar permohonan Ahmad Zahid dapatkan pasport secara kekal

Menerusi afidavit sokongan, Ahmad Zahid berkata hakim Mahkamah Tinggi terkhilaf dan salah dalam menggunakan budi bicara ketika menolak permohonannya untuk mendapatkan dokumen itu secara kekal. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162928

[VIDEO] Pemilihan UMNO Bawa Gelombang Baharu, Bersama Rapatkan Saf Demi Pengukuhan – Zahid

Saya harus bersama-sama dengan mereka untuk membina kekuatan baharu dan merapatkan saf barisan kepimpinan di setiap peringkat,” katanya. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162918

Soon Huat-Shevon kempunan raih gelaran Terbuka Switzerland

Soon Huat-Shevon yang turun sebagai pilihan keenam kejohanan terpaksa akur, apabila penampilannya pada musim ini disekat Jiang Zhen dan Wei Ya BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162907

[VIDEO] Bencana alam melanda tiga kawasan di Sumatera Barat mengakibatkan seorang maut

Sementara itu, puting beliung melanda Desa Lubuk Begalung di Lakitan Nagari Selatan, Kecamatan Lengayang, Kabupaten Pesisir Selatan BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162896

[VIDEO] APMM Kelantan tahan empat bot, 31 nelayan Vietnam ceroboh perairan negara

Keempat-empat bot juga tidak memiliki permit untuk menangkap ikan di bawah Akta Perikanan 1985. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162883

[VIDEO] 3 pendaki terkandas di Gunung Liang diselamatkan

Kesemua mangsa tidak dapat turun ke kaki bukit atas faktor cuaca dan laluan merintangi sungai telah dinaiki air disebabkan hujan lebat berterusan BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162873

[VIDEO] Dua jemaah pada Subuh maut akibat tanah runtuh ketika berada di dalam tandas masjid di Agam

Ketika ditemui seorang telah meninggal dunia, dan seorang lagi dalam keadaan kritikal BACA seerusnya di: https://pakdin.my/162861

[VIDEO] 60 mangsa banjir dipindah ke PPS di Taiping

Banjir berpunca daripada hujan lebat berterusan melebihi dua jam dan melibatkan kawasan perumahan yang rendah BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162851

Kami perlu lebih pantas dalam aksi menentang Hong Kong – Darren

Pan Gon berkata beliau menuntut banyak daripada pemain sepanjang perlawanan dan melihat sebahagian mereka bergelut untuk mengikut rentak BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162838