Penangguhan umrah: SAFTTA akur, minta perbaiki SOP pintu masuk - pakdin.my

Persatuan Pengembaraan dan Agensi Pelancongan Selangor (SAFTTA) akur dengan keputusan kerajaan untuk menangguhkan perjalanan umrah selama sebulan, namun berharap prosedur operasi standard (SOP) ketika ketibaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), dapat diperbaiki dalam tempoh penangguhan ini.

Presidennya Dr Fathir Badri Alhadad berkata ini susulan dari pengalaman pihaknya keadaan di pintu masuk agak sesak, terutamanya pada waktu puncak ekoran terlalu ramai pengembara yang berkumpul di kawasan yang terhad untuk menjalani pemeriksaan, yang dikendalikan oleh Kementerian Kesihatan (KKM).

“Adalah menjadi harapan kami agar tempoh sebulan ini tidak dilanjutkan dan seterusnya dapat membantu agensi pelancongan menjadualkan semula perjalanan Jemaah mereka,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurutnya memperketatkan SOP semasa ketibaan jemaah umrah adalah lebih praktikal daripada menangguhkan perjalanan ibadah tersebut, disebabkan kerugian yang akan ditanggung oleh jemaah umrah.

SAFTTA dianggotai 580 syarikat yang terdiri daripada agensi pelancongan, perhotelan, inapdesa, taman tema dan syarikat berasaskan pelancongan.

Terdahulu media melaporkan kerajaan bersetuju untuk menangguhkan perjalanan umrah bermula 8 Jan ini selama sebulan, bagi membolehkan kadar risiko penilaian jangkitan COVID-19 varian Omicron dibuat.

BACA juga:

UTAMABERITAAMPenangguhan umrah: SAFTTA akur, minta perbaiki SOP pintu masuk

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium