Tommy Thomas perlu berani dan bertanggungjawab ke atas buku sendiri – Ahmad Zahid - pakdin.my

Bekas peguam negara Tan Sri Tommy Thomas harus bekerjasama dengan pasukan petugas yang menyiasat dakwaan dalam memoirnya, tegas Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Pengerusi Barisan Nasional itu berkata Thomas harus lebih “gentleman” dan berani bertanggungjawab ke atas kandungan memoirnya sendiri.

“Dia sepatutnya membantu untuk membongkar kebenaran kerana sebagai bekas peguam negara dia sepatutnya lebih memahami bahawa ‘keadilan’ adalah mengenai kebenaran,” katanya di Facebook pada Isnin.

Tambah Ahli Parlimen Bagan Datuk itu, rakyat berhak mendapat jawapan kepada soalan yang didedahkan bekas Peguam Negara dalam bukunya “My Story: Justice in The Wilderness” kerana ia melibatkan maruah dan keluhuran Perlembagaan dan kedaulatan undang-undang.

Tambah beliau, dengan bekerjasama dengan pasukan petugas itu, Thomas boleh membawa kepada pemahaman yang lebih baik tentang apa yang berlaku di bawah era pemerintahan Pakatan Harapan, termasuk dakwaan campur tangan politik dalam Jabatan Peguam Negara (AGC) dan dalam sistem kehakiman selepas PRU-14.

“Persoalan yang dirungkai malah berpotensi menjawab lebih banyak soalan mengenai apa yang berlaku selepas 9 Mei 2018,” katanya.

Pada 24 Disember 2021, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar mengumumkan penubuhan pasukan petugas khas untuk menjalankan kajian awal terhadap dakwaan dalam buku itu, termasuk mengenai pelantikan hakim, campur tangan berlebihan oleh pihak berkuasa. eksekutif dalam badan kehakiman, dan pendakwaan terpilih.

Pasukan petugas itu akan mengemukakan penemuan dan cadangannya kepada Kabinet dalam tempoh enam bulan dari tarikh pelantikan.

Thomas, dalam surat kepada pengerusi pasukan petugas itu baru-baru ini, berkata beliau tidak berhasrat untuk bekerjasama, serta mendakwa penubuhan pasukan petugas itu sebagai berpotensi menjejaskan kebebasan Jabatan Peguam Negara (AGC).

Original Article

UTAMABERITAAMTommy Thomas perlu berani dan bertanggungjawab ke atas buku sendiri – Ahmad...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium