Makan besar Tahun Baru Cina dibenarkan, tiada rumah terbuka - pakdin.my

Pihak kementerian telah membentangkan cadangan prosedur operasi standard (SOP) Tahun Baharu Cina 2022 dalam Mesyuarat Kuartet Menteri Covid-19 Bilangan 1 Tahun 2022 dan ia telah diluluskan.

Masyarakat Cina yang bakal merayakan Tahun Baharu Cina pada 1 dan 2 Februari depan boleh meneruskan tradisi makan besar keluarga pada malam sebelum perayaan.

Menteri Perpaduan Negara, Datuk Halimah Mohamed Sadique berkata, kebenaran itu bagaimanapun hanya untuk ahli keluarga sahaja tanpa penglibatan orang luar.

Menurutnya, pihak kementerian telah membentangkan cadangan prosedur operasi standard (SOP) Tahun Baharu Cina 2022 dalam Mesyuarat Kuartet Menteri Covid-19 Bilangan 1 Tahun 2022 dan ia telah diluluskan.

“Acara Makan Keluarga (Family Reunion Dinner) yang diadakan pada malam sebelum hari pertama perayaan dibenarkan dibuat dalam kalangan ahli keluarga sahaja.

“Upacara sembahyang di rumah ibadat selain Islam pada 1 dan 2 Februari (raya pertama dan kedua) juga dibenarkan serta aktiviti Sembahyang Khas Hokkien Clan pada 8 dan 9 Februari 2022 dibenarkan mengikut SOP Pembukaan Rumah Ibadat Selain Islam dalam tempoh Pelan Pemulihan Negara Fasa 4.

“Aktiviti keagamaan dihalaman rumah masing-masing pada waktu malam mengikut tradisi perayaan Tahun Baru Cina bagi ‘Hokkien Clan’ turut dibenarkan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar SOP Sambutan Tahun Baru Cina 2022 bersama Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong, hari ini.

Tambahnya lagi, Sembahyang Chap Goh Mei pada 15 Februari 2022 di rumah selain Selain Islam dalam tempoh Pelan Pemulihan Negara Fasa 4 dibenarkan begitu juga aktiviti ziarah.

Halimah berkata, Resepsi Tahun Baru Cina pula hanya dibenarkan kepada yang mendapat jemputan.

BACA juga:

Original Article

UTAMABERITAAMMakan besar Tahun Baru Cina dibenarkan, tiada rumah terbuka

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium