Menteri Luar Malaysia tidak memiliki seni diplomasi, kata Hun Sen, Perdana Menteri Kemboja - pakdin.my

Ini lah punca banyak negara menjauhi Malaysia terutama dalam soal perdagangan dan pelaburan.

Phnom Penh (FN), 21 Jan – Sebagai pengerusi penggiliran ASEAN 2022, perdana menteri Kemboja Hun Sen memberi reaksi keras terhadap kenyataan menteri luar Malaysia Saifuddin Abdullah yang mengkritik lawatan rasmi beliau ke Myanmar dalam temu bual dengan Aljazeera.

Semasa perbualan telefon dengan presiden Indonesia Joko Widodo, perdana menteri Hun Sen menghantar mesej kepada menteri luar Indonesia dan meminta beliau menyampaikan mesej itu kepada rakan sejawatannya dari Malaysia, menurut menteri pengiring, Kao Kim Hourn pada hari Jumaat.

“Sebagai menteri luar dan diplomat, beliau (Saifuddin Abdullah) tidak sepatutnya menggunakan kata-kata kurang ajar secara tidak diplomatik di Pengerusi dan Ketua Kerajaan ASEAN,” Kao Kim Hourn memetik perdana menteri sebagai berkata.

“Lawatan Samdech Hun Sen ke Myanmar pada 7-8 Januari 2022 adalah untuk menanam pokok, bukan menebang pokok, dan menanam pokok tidak akan langsung berbuah kerana ia memerlukan masa. Resolusi politik yang berpanjangan memerlukan masa dan kerja yang komprehensif,” Kim Hourn meneruskan sambil menambah bahawa “perdana Hun Sen percaya bahawa menteri luar Malaysia tidak memiliki seni diplomasi.”

=FRESH NEWS

UTAMADUNIAMenteri Luar Malaysia tidak memiliki seni diplomasi, kata Hun Sen, Perdana Menteri...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium