SRC: Satu lagi pendedahan mengejutkan - pakdin.my

Pendakwa raya dalam kes SRC tidak pernah mendedahkan kepada pasukan pembelaan Najib bahawa Nik Faisal pernah mengambil mana-mana wang SRC.

Malah, pihak pendakwa sebenarnya memberitahu mahkamah bahawa Nik Faisal tidak menerima sebarang wang SRC apabila berhujah bahawa Nik Faisal tidak mempunyai kepentingan peribadi dan beliau bertindak atas arahan Najib.

Ini juga alasan yang diberikan oleh pihak pendakwa (yang dipersetujui oleh hakim) untuk menolak fakta bahawa 14 arahan pemindahan dana kepada bank (yang diterima oleh bank) telah dipalsukan.

(Dan tidak, hakim tidak pernah menegur atau mengambil tindakan ke atas pihak pendakwa kerana mengemukakan begitu banyak dokumen palsu sebagai bahan bukti rasmi mahkamah untuk diterima sebagai benar. Hakim mahupun pihak pendakwa juga tidak peduli untuk mengetahui siapa yang memalsukan tandatangan tersebut pada pemindahan dana bernilai puluhan berjuta-juta.)

“None of SRC’s money went to Nik Faisal’s account, argues prosecution”
https://www.theedgemarkets.com/article/none-srcs-money-went-nik-faisals-account-argues-prosecution

Sekarang kita tahu adalah tidak benar Nik Faisal tidak menerima wang.

Hari ini, SPRM mendedahkan bahawa selain keluarga Zeti dan Nor Mohd Yakcop, Nik Faisal juga menerima sekurang-kurangnya RM3.6 juta untuk disembunyikan dalam akaun di Singapura yang telah dikembalikan oleh kerajaan Singapura.

“Pembabitan individu-individu tersebut dikuatkan lagi, apabila Commercial Affairs Department (CAD) Singapura pada 12 November lalu, membuat pemulangan wang milik bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) SRC International Sdn Bhd, Nik Faisal Ariff Kamil kepada kerajaan Malaysia menerusi Akaun Amanah Mendapatkan Kembali Aset (Assets Recovery Trust Account) Kementerian Kewangan Malaysia bernilai RM 3,617,513.91 (AS$ 864,813.27).’
https://www.utusan.com.my/nasional/2022/01/zeti-nor-mohamed-nik-faisal-disiasat-sprm/

Pendakwa raya perlu memberi jawapan. Mengapa menyembunyikan bukti ini dan mengapa berbohong kepada mahkamah bahawa Nik Faisal tidak mengambil wang?

RM3.6 juta BUKANnya “tiada”.

BACA juga:

UTAMANAJIB RAZAKSRC: Satu lagi pendedahan mengejutkan

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium