Malaysia ‘smash’ Jepun - pakdin.my

SKUAD badminton wanita negara membuka tirai peringkat kumpulan Y Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2022 dengan langkah kanan apabila berjaya menewaskan Jepun 3-2 dalam aksi di Pusat Konvensyen Setia City, Shah Alam pada Selasa.

Pada perlawanan tersebut, Malaysia terlebih dahulu ketinggalan 0-2 susulan kekalahan dua pemain perseorangan wanita utama, S Kisona dan Eoon Xi Quan.

Kisona terpaksa akur apabila tewas di tangan pemain Jepun, Natsuki Nidaira 12-21, 16-21, manakala Xi Quan tunduk kepada Riko Gunji 17-21, 7-21.

Bagaimanapun, perseorangan remaja negara, Siti Nurshuhaini Azman berjaya menyekat Jepun daripada mendahului 3-0 ke atas Malaysia apabila berjaya meraih kemenangan straight set 21-16, 22-20 menumpaskan perseorangan Jepun, Hina Akechi.

Kemenangan itu nyata menyuntik semangat beregu wanita, Pearly Tan dan Valeree Siow yang meneruskan momentum positif apabila menewaskan Rui Hirokami dan Yuna Kato.

Pearly-Valeree yang menjadi ‘scratch pair’ selepas ketiadaan M Thinaah berjaya meraih kemenangan 24-22, 21-18 ke atas Rui untuk Malaysia menyamakan kedudukan.

Teoh Mei Xing-Anna Cheong yang menjadi taruhan apabila turun pada perlawanan akhir tampil memberikan penamat yang gembira buat pasukan negara.

Pada perlawanan terakhir itu, Mei Xing-Anna berjaya menumpaskan lawannya, Hina Akechi-Riko Gunji secara ‘straight set’ dengan pungutan mata 21-12 dan 21-5.

Kemenangan ini sekaligus membolehkan pasukan wanita Malaysia meraih kemenangan pada perlawanan pertama dengan keputusan 3-2 ke atas Jepun.

UTAMASUKANMalaysia 'smash' Jepun

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium