#PRNJohor: Ceramah, kempen fizikal, ziarah ke rumah dibenarkan SPR - pakdin.my

Bagi kempen ziarah ke rumah, hanya lima orang dibenarkan menyertainya dan tidak dibenarkan memasuki atau berjumpa pemilik rumah.

Penganjuran ceramah, ziarah ke rumah dan aktiviti ‘walkabout’ antara yang dibenarkan dalam prosedur operasi standard (SOP) sepanjang kempen pilihan raya negeri (PRN) Johor, bulan depan.

Bagaimanapun, penganjuran ceramah hanya dibenarkan di pejabat dan bilik gerakan parti yang rasmi dengan tidak melebihi 100 orang, termasuk penganjur, penceramah, urusetia dan peserta.

SOP dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memaklumkan, pihak penganjur perlu mendapatkan permit daripada polis dan tempoh setiap sesi ceramah hanya dibenarkan selama dua jam sahaja dan tidak melebihi jam 10 malam.

“Ceramah premis yang terbuka atau tempat umum tidak dibenarkan,” katanya dalam senarai SOP yang dikeluarkan, hari ini.

“Calon dibenarkan berkempen melalui kenderaan yang dipasang dengan alat pembesar suara pada waktu ditetapkan dalam permit seperti dikeluarkan pihak polis.”

“Sebarang aktiviti mengedarkan risalah atau bahan kempen hendaklah dibuat di luar pagar dengan sentiasa memastikan penjarakan fizikal sekurang-kurangnya satu meter,” katanya.

“Aktiviti ‘walkabout’ sepanjang tempoh pilihan raya dibenarkan namun perlu mematuhi SOP iaitu hanya lima orang peserta atau kurang dibenarkan menyertainya.

“Sidang media selepas mesyuarat parti dibenarkan dengan kehadiran individu terhad kepada mereka yang hadir semasa mesyuarat dan wartawan”.

Sementara itu, hanya satu bilik gerakan parti dibenarkan untuk beroperasi dalam satu daerah mengundi bagi setiap calon sepanjang tempoh berkempen.

“Had kapasiti bilik tersebut ialah 50% daripada kapasiti ruang dan penjarakan fizikal,” katanya.

UTAMAPILIHAN RAYA#PRNJohor: Ceramah, kempen fizikal, ziarah ke rumah dibenarkan SPR

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium