Bekas pegawai bank Goldman Tim Leissner memberitahu mahkamah AS dia membeli rumah AS$10 juta di London untuk kekasih rakyat Malaysia dengan wang 1MDB - pakdin.my

Perbicaraan 1MDB yang sedang dijalankan terhadap bekas jurubank Malaysia Roger Ng di mahkamah persekutuan AS mendedahkan butiran yang menggemparkan dan sejauh mana wang yang diselewengkan yang mengalir keluar daripada firma pelaburan berdaulat Malaysia 1MDB.

Dalam perbicaraan semalam, saksi utama pendakwaan Tim Leissner mengakui telah menggunakan wang yang diterima daripada 1MDB untuk membeli rumah AS$10 juta (RM41.8 juta) di London untuk kekasihnya dari Malaysia ketika itu Datuk Rohana Rozhan yang ketika itu merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Astro Malaysia Holdings Bhd, lapor Bloomberg.

Leissner, bekas ketua operasi Asia Tenggara Goldman Sachs, memberitahu pendakwa raya AS Drew Rolle bahawa Rozana telah mengancam untuk mendedahkan penglibatannya dengan 1MDB.

“Cik. Rozhan sangat kecewa kerana saya memutuskan hubungan kami untuk bersama bakal isteri saya, dengan Kimora.

“Jika saya tidak membelikan dia rumah, dia akan memberitahu pihak berkuasa tentang penglibatan saya dalam skandal 1MDB. Dia mengancam untuk mendedahkan saya. Pada masa itu, 2013, saya sangat takut akan perkara itu,” Leissner dipetik sebagai berkata ketika disoal sama ada dia telah memberi Rozana sebarang wang daripada dana pelaburan Malaysia.

Leissner berkahwin dengan personaliti TV AS Kimora Lee Simmons pada 2013.

Menurut laporan berita Bloomberg, Leissner menjalinkan hubungan romantis dengan Rozana dari 2003 hingga 2013.

“Hampir semua orang di Asia Tenggara kami mengetahuinya,” Leissner dipetik berkata.

Leissner juga dilaporkan memberitahu mahkamah AS bahawa pada satu ketika, dia telah berunding dengan bosnya ketika itu di Goldman Richard Gnodde, mengenai Rohana.

Gnodde dilaporkan memberitahu Leissner supaya berhati-hati kerana jurubank pelaburan AS itu mempunyai urusan perniagaan dengan Astro.

Walaupun dinasihat oleh Gnodde, Leissner memberitahu mahkamah bahawa dia meneruskan hubungannya dengan Rohana selama 10 tahun lagi.

Rohana meletak jawatan daripada Astro pada 2019.

Bloomberg berkata ia telah menghubunginya dan Gnodde melalui e-mel tetapi tidak menerima maklum balas segera.

Leissner dilaporkan sebelum ini memberi keterangan dalam perbicaraan yang bermula pada 14 Februari bahawa dia dan Ng adalah “kawan baik” dan telah bekerjasama untuk menipu bos mereka di Goldman tentang rasuah yang sepatutnya diterima untuk perjanjian 1MDB.

Ng adalah ketua ketua perbankan pelaburan Malaysia Goldman dan didakwa bersubahat dengan Leissner untuk mencuci wang yang melanggar undang-undang anti-rasuah AS.

Sehingga kini, Ng adalah satu-satunya bekas bank Goldman yang menuntut perbicaraan dalam skandal itu.

UTAMANAJIB RAZAKBekas pegawai bank Goldman Tim Leissner memberitahu mahkamah AS dia membeli rumah...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium