[Video] Khairuddin umum keluar PAS serta merta, jadi Ahli Parlimen bebas - pakdin.my

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali, mengumumkan pendiriannya keluar daripada PAS, berkuat kuasa hari ini.

Beliau berkata, tindakannya itu selari Fasal 15(1)(a) Perlembagaan PAS iaitu keberhentian ahli dengan permintaan sendiri dengan ia sudah dimaklumkan kepada Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan dalam pertemuan di Bangunan Parlimen, pada jam 2.30 petang tadi.

Bekas Setiausaha Majlis Syura Ulamak PAS itu bagaimanapun enggan mendedahkan alasan berhubung pendiriannya itu, selain menegaskan beliau akan menjadi Ahli Parlimen Bebas.

“Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada PAS atas peluang menjadi ahli selama 33 tahun, sejak 1989 dan seterusnya menjawat pelbagai jawatan kepemimpinan sejak 1999.

“Saya juga mengucapkan terima kasih kepada PAS yang memberi peluang untuk dicalonkan pada pilihan raya, seterusnya menjadi Ahli Parlimen Kuala Nerus sejak 2013,” katanya pada siiang media di sini, hari ini.

Pada 21 Februari lalu, Mohd Khairuddin dilapor mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Setiausaha dan Ahli Majlis Syura Ulama PAS mengikut Fasal 8(7) perlembagaan parti itu.

Sebelum ini, Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang memaklumkan jawatan Mohd Khairuddin dalam Majlis Syura terbatal selepas Jawatankuasa Pusat Parti (JPP) itu membatalkan pelantikannya sebagai anggota Majlis Ulama Syura.

Mohd Khairuddin berkata, beliau akan menyerahkan semua elaun bulanan sebagai Ahli Parlimen kepada PAS, bagi tempoh berbaki sehingga Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Beliau yang juga bekas Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, berkata pemulangan itu bagi memenuhi bai’ah ketika bertanding pada PRU-14.

“Saya mendoakan PAS terus maju jaya sebagai sebuah parti yang membawa agenda Islam.

“Sebagai muslim, saya akan terus memperjuangkan dasar PAS iaitu Islam, seruan PAS iaitu Allahu Akbar dan tujuan serta usaha PAS sebagaimana termaktub dalam Fasal 3, 4, 5 dan 6 Perlembagaan PAS yang semuanya selaras kehendak Islam.

“Saya menyeru semua ahli PAS untuk terus istiqamah dengan perjuangan PAS dan terus memperjuangkan Islam menerusi wadah PAS,” katanya.

Ditanya sama ada tindakannya itu dibuat berdasarkan pendedahannya berhubung cadangan kerjasama Perikatan Nasional (PN) dan Pakatan Harapan (PH), beliau bagaimanapun menyifatkan ia hanyalah tanggungjawabnya untuk memberi teguran kepada PAS.

“Ia adalah sebahagian daripada tugas saya untuk terus memberi pandangan. Maka saya akan terus memberi pandangan dan nasihat kepada semua parti politik di negara ini, termasuk PAS.

“Apa-apa sahaja ketidakselarasan dari sudut peraturan, akan saya tegur. Insya-Allah,” katanya.

Janngan lupa subscribe

 

UTAMAPOLITIK Khairuddin umum keluar PAS serta merta, jadi Ahli Parlimen bebas

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium