[Video] Kastam tembak lori bawa arak seludup enggan berhenti - pakdin.my

ISKANDAR PUTERI: Beberapa das tembakan terpaksa dilepaskan pegawai Kastam DiRaja Malaysia (JKDM) ke arah sebuah lori membawa minuman keras tanpa cukai yang enggan berhenti selepas merempuh kereta peronda polis (MPV) di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 1.12 petang itu lori berkenaan dikejar jauh 20 kilometer bermula dari Jalan Danga Bay sebelum berjaya ditahan di susur Tol Lima Kedai di sini sejam kemudian.

Ketua Polis Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat, berkata pihaknya menerima panggilan bantuan dari pegawai kastam terbabit untuk menahan sebuah lori yang disyaki membawa muatan tidak bercukai, dalam kejadian jam 1.12 petang itu.

- Advertisement -

Katanya, tiga MPV diarah ke lokasi dan pemandu lori berusia 40-an itu berjaya ditahan di Jalan Tuas Lima Kedai, di sini.

“Sebelum berjaya ditahan, lori berkenaan melanggar sebuah MPV polis sehingga mengalami kerosakan pada bahagian belakang, tetapi tiada sebarang kecederaan dilaporkan.

“Pemandu lori ditahan dan lori dengan muatan minuman keras itu dirampas.

“Semakan rekod lampau mendapati suspek mempungai dua rekod lampau berkaitan jenayah dan dadah. Suspek direman 10 hari bermula hari ini hingga 1 Mei depan untuk tindakan lanjut, “katanya menerusi kenyataan di sini, hari ini.

Kamarul Zaman berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan JKDM dalam memastikan saki-baki ahli sindiket penyeludupan termasuk beberapa kumpulan tonto dibenteras.

Katanya, mereka ini telah mengancam keselamatan penguat kuasa dan perkara ini dianggap mencabar pihak berkuasa dalam melaksanakan tugas.

“Polis menyeru mana-mana pihak yang mempunyai maklumat boleh membantu siasatan ini agar menghubungi Pegawai Penyiasat Inspektor Nur Fakhira Mat Radzi ditalian 017-2123370.

“Siasatan dijalankan mengikut sekysen 135 (1) (e) Akta Kastam 1967, seksyen 42 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan seksyen 39D Akta Senjata 1960 kerana menggunakan kekerasan jenayah bagi menakutkan penjawat awam daripada menjalankan kewajibannya,”katanya.

Sebelum itu, tular video berdurasi 1 minit 22 saat itu melihatkan kenderaan kastam pada mulanya telah membunyikan siren bagi meminta lori berkenaan untuk berhenti.

Bagaimanapun, secara tiba-tiba lori itu berhenti secara mengejut di tengah jalan sebelum cuba mengundur dan melanggar kenderaan pihak berkuasa.

Video berkenaan turut menyaksikan anggota JDKM kemudian telah bertindak melepaskan beberapa das tembakan ke arah tayar lori berkenaan.

Bagaimanapun, lori itu terus melarikan diri dan memandu secara melulu.

 

UTAMANASIONALJENAYAH / MAHKAMAH Kastam tembak lori bawa arak seludup enggan berhenti

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium