[VIDEO] Pemberontak BRN mengakui bertanggungjawab pengeboman di Selatan Thailand - pakdin.my

Kumpulan pemberontak Barisan Revolusi Nasional Melayu Patani (BRN) mengumumkan di laman Facebooknya bahawa mereka bertanggung jawab dalam siri letupan bom minggu ini di wilayah Selatan Thailand. Pemberontak BRN berkata ia adalah tindakan menentang kapitalisme yang menjejaskan perniagaan tempatan.

Semalam, laman Facebook rasmi kumpulan itu merakamkan ucapan takziah atas kematian dan kemusnahan yang berlaku. Mereka berkata, ahli kumpulan menjemput semua kakitangan dan pelanggan yang tidak bersalah untuk meninggalkan kedai serbaneka itu sebelum mereka mengebom mereka dan sebarang kematian dianggap sebagai kemalangan tetapi mereka menerima tanggungjawab sepenuhnya atas sebarang kematian.

BRN mendedahkan mereka menyasarkan kedai serbaneka 7-Eleven dan pasar raya Big C kerana kedai-kedai ini mewakili kapitalisme, yang memusnahkan perniagaan tempatan dan memaksa banyak kedai tempatan ditutup.

Kumpulan itu menambah bahawa kedua-dua jenama itu menipu pelanggan dengan meningkatkan lebih banyak cawangan yang memaksa kedai tempatan menutup perniagaan, membanjiri pasaran dengan produk tiruan, dan menyekat peluang untuk orang lain sambil menjual produk pada harga yang tinggi.

Kumpulan itu menambah bahawa kerajaan Thai menyokong keupayaan kapitalisme untuk berkembang.

Instagram will load in the frontend.

Menurut media, kumpulan itu mengubah cara mereka bertindak balas kepada kerajaan secara terbuka melalui media sosial, kerana mereka pernah melakukan tindakan secara rahsia.

KEMASKINI: Lelaki berusia 21 tahun ditemui mati selepas pengeboman di Selatan Thai

Susulan letupan bom di tiga wilayah Selatan Thailand pada 16 Ogos, pegawai menemui seorang lelaki mati di dalam kedai 7-Eleven di daerah Su-ngai Golok wilayah Narathiwat.

Semalam, pegawai dari Pelupusan Ordnance Letupan (EOD) menyiasat sebuah kedai 7-Eleven di dalam stesen minyak yang dibom sebagai sebahagian daripada serangan itu dan menemui mayat seorang lelaki berusia 21 tahun, Masarit Mama yang hangus di bawah rak pamiran produk.

Dia adalah pelanggan di kedai itu ketika pemberontak tiba. Menurut laporan itu, pemberontak meminta semua kakitangan dan pelanggan 7-Eleven meninggalkan kedai sebelum melancarkan bom. Masarit dipercayai tidak mengendahkan arahan pemberontak dan cuba bersembunyi di dalam kedai.

Sementara itu, kakitangan sebuah stesen minyak di daerah kecil La Nga, di daerah Mayo di wilayah Pattani, menyerahkan beg yang mencurigakan kepada polis semalam. Kakitangan itu berbuat demikian kerana polis mendapati beg itu menyembunyikan bahan letupan buatan sendiri. Bom itu ditetapkan untuk mula meledak pada masa yang sama seperti letupan yang lain, tetapi ia telah rosak dan tidak meletup.

Masarit adalah kematian pertama dan satu-satunya yang dilaporkan akibat letupan bom malam itu. Pegawai masih menyiasat tempat kejadian untuk mengumpul bukti dengan harapan ia akan dikaitkan kepada kumpulan pemberontak.

Sumber: https://web.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid08E9ZtEYoD588n2xFxR3ErFNpMDQ6qyheMdSUQXV9A3nFGwtziPqGvWguh5rPmxcel&id=1380087125452122

UTAMADUNIA Pemberontak BRN mengakui bertanggungjawab pengeboman di Selatan Thailand

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium