Letupan bom di tepi jalan membunuh pegawai polis dan mencederakan empat lagi di selatan Thailand - pakdin.my

Satu letupan bom di tepi jalan membunuh seorang pegawai polis dan mencederakan empat lagi pegawai di wilayah Pattani di selatan Thailand semalam.

Beberapa anggota pegawai sedang membuat rondaan di daerah Mai Kaen dengan menaiki trak pikap apabila seorang yang disyaki pemberontak yang bersembunyi berhampiran meletupkan bom di hadapan Hospital Mai Kaen kira-kira jam 7.40 malam.

Dalam letupan itu, trak pikap itu tercampak ke tiang elektrik. Kesemua lima anggota polis dikejarkan ke hospital Mae Kaen, di mana Sarjan Kanan Mejar Bari Baka disahkan meninggal dunia setibanya di hospital.

Setakat ini, tiada kumpulan pemberontak mengaku bertanggungjawab atas serangan itu. Bagaimanapun, serangan itu dipercayai dilancarkan oleh pemberontak kerana ia ditujukan kepada pegawai polis.

Sejak keganasan muncul semula di Selatan Thailand pada tahun 2004, pemberontak di Yala, Narathiwat, Pattani dan sebahagian Songkhla telah melancarkan serangan ganas secara sporadis ke atas polis, pegawai kerajaan, guru dan sami Buddha.

UTAMADUNIALetupan bom di tepi jalan membunuh pegawai polis dan mencederakan empat lagi...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium