[VIDEO] Gempa bumi Cianjur: Sekurang-kurangnya 103 orang maut, kebanyakannya kanak-kanak - pakdin.my

Kebanyakan mangsa yang maut akibat gempa bumi di Cianjur, Jawa Barat, dianggap sebagai kanak-kanak.

“Kebetulan waktu [gempa] bertepatan dengan [anak-anak] mengaji di madrasah diniyah dan masjid,” kata Menteri Koordinator Bidang Pembangunan Manusia dan Kebudayaan Indonesia, Muhadjir Effendy, Selasa (22/11).

Demikian disampaikan Muhadjir selepas mengadakan mesyuarat penyelarasan dengan pelbagai pihak berkaitan di Cianjur, Jawa Barat.

Mengenai jumlah mangsa yang maut, Muhadjir mengakui “belum pasti”.

Bagaimanapun, “untuk angka sementara, sekitar 162 orang meninggal dunia,” katanya.

Sebelum ini, Gabenor Jawa Barat, Ridwan Kamil, menyatakan sekurang-kurangnya 162 orang maut dan ratusan lagi cedera.

Demikian disampaikan Ridwan Kamil melalui akaun Twitternya pada Selasa (22/11) awal pagi.

Namun, dalam keterangan tertulis, Selasa (22/11) siang, Badan Penanggulangan Bencana (BNPB) menyatakan 103 orang meninggal di Kabupaten Cianjur.

Mangsa yang cedera adalah 377 orang di Kabupaten Cianjur, satu orang di Kabupaten Bandung.

Lain-lain, seorang cedera parah dan sembilan orang cedera ringan di Kabupaten Sukabumi. Dua orang cedera ringan di Kabupaten Bogor.

Dikatakan bahawa jumlah penduduk yang dipindahkan meningkat kepada 7,060 orang yang tersebar di beberapa tempat.

Sementara itu, dilaporkan 3,075 rumah rosak ringan, 33 rumah rosak sederhana, dan 59 rumah rosak teruk.

Untuk menangani pasca gempa hari ini, Selasa (22/11), Menteri Muhadjir mengatakan akan mengutamakan penyelamatan mangsa yang mungkin masih tertimbus di bawah runtuhan bangunan karena banyak bangunan yang musnah akibat gempa.

“Badan Nasional Pencarian dan Pertolongan Indonesia (Basarnas) bersetuju hari ini timbunan yang disyaki kuat terdapat mangsa khususnya mangsa yang masih hidup akan disiapkan hari ini. Justeru, bagi yang masih hidup, diharap dapat diselamatkan secepat mungkin,” kata Muhadjir. .

Selain usaha menyelamat mangsa dengan menggali cerucuk, kerajaan juga sedang berusaha membuka jalan masuk yang tersumbat akibat tanah runtuh. Muhadjir berkata terdapat dua jalan terpencil iaitu jalan nasional dan jalan daerah.

Pembukaan jalan masuk itu disasarkan siap hari ini, supaya kenderaan boleh kembali ke laluan.

“Ketua polis wilayah telah berjanji jalan nasional akan mengambil masa tiga setengah jam, supaya tiga setengah jam akan datang jalan itu boleh dilalui. Begitu juga untuk laluan daerah, kita akan cuba mengendalikannya secara serentak,” katanya. Muhadjir.

Dengan sasaran ini, kemungkinan laluan jalan yang ditutup itu akan dapat dilalui semula pada siang hari iaitu selepas jam 12.00 tengah hari.

“Ada satu jambatan yang rosak, saya akan segera minta diperbaiki, saya akan maklumkan kepada menteri PUPR supaya segera membina jambatan kecemasan,” tambah Muhadjir.

Walaupun akses darat masih dilitupi tanah runtuh, BNPB telah menyediakan unit helikopter untuk mengagihkan bantuan. Daripada maklumat yang diterima BNPB, terdapat dua kampung yang masih terpencil.

“Orang ramai yang mungkin masih berada di tempat terpencil, kita boleh menggalakkan mereka untuk keperluan logistik mereka,” kata Ketua BNPB Suharyanto.

Beliau turut meminta orang ramai supaya bertenang dalam menghadapi bencana ini dan tidak bimbang kerugian material kerana kerajaan akan membantu.

Pemandu ambulans sukarela membantu mangsa yang dijangka akan bersalin

Selepas tengah malam, RSUD Sayang Cianjur, Jawa Barat, masih tidak tenang. Kereta ambulans bolak-balik membawa pesakit yang terkena gempa bumi yang terjadi Senin (21/11) tengah hari.

Di perkarangan hospital dan tempat letak kereta, khemah terbuka sudah pun berdiri. Ratusan pesakit yang tidak ditempatkan di hospital, terpaksa dirawat di sana.

Pesakit biasanya memakai pembalut seperti luka selepas perang. Pembalut pada muka, dan kaki dan tangan dengan sokongan tulang. Botol infusi berjuntai.

UTAMADUNIA Gempa bumi Cianjur: Sekurang-kurangnya 103 orang maut, kebanyakannya kanak-kanak

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium