Thursday, February 29, 2024

SRC International: Berikut adalah sesuatu yang sangat sukar dipercayai, anda akan terkejut- pakdin.my

Najib secara konsisten menafikan memberi arahan atau mengetahui bahawa dana SRC telah dimasukkan ke dalam akaunnya.

Bagi mereka yang mengikuti kes itu, RM42 juta SRC yang dibuat adalah dimasukkan ke akaun Najib apabila Gandingan Mentari (pemilik penuh unit SRC) membayar RM50 juta kepada Ihsan Perdana (syarikat yang dilantik oleh SRC untuk melakukan Tanggungjawab sosial korporat) untuk melakukan aktiviti Tanggungjawab sosial korporat (CSR).

Ihsan Perdana kemudian membayar RM42 juta ke akaun Najib yang mana Najib turut melakukan CSR menggunakan akaun tersebut – sama seperti bagaimana dia menggunakan RM642 juta yang diterimanya dari Arab Saudi termasuk daripada MOF Saudi.

Jadi siapa yang mengarahkan wang RM42 juta itu dimasukkan ke dalam akaun Najib?

Ianya adalah pengarah Yayasan Rakyat 1Malaysia (YR1M) Ung Su Ling, seorang peguam terlatih.

VIDEO Berkaitan

Sebelum menjadi pengarah YR1M, Ung telah bekerja untuk Jho Low dari tahun 2004 hingga 2012 di Wynton Group.

BACA disini
https://www.nst.com.my/news/crime-courts/2019/07/504822/ex-yr1m-ceo-used-work-jho-low-appointed-top-post-her-cousin

Ung mendakwa Allahyarham Datuk Azlin yang Whatsapp beliau untuk membuat bayaran RM42 juta ke dalam akaun Najib.

Tetapi dia mendakwa dia tidak tahu dari mana sumber dana RM42 juta itu dan juga mendakwa dia tidak tahu akaun yang Azlin minta dia pindahkan kepada Najib.

(Sebagai seorang peguam terlatih, anda tidak bertanya pun? Bagaimana jika akaun itu milik Osama Bin Laden untuk dibayar kepada pemberontak Sulu?)

Tetapi peliknya, dia masih sempat menghubungi Joanna Yu tentang akaun yang akan dipindahkan dan menyebut Jho Low.

Dia mendakwa Azlin yang bertanya kepadanya dan bukannya Jho Low walaupun mesej Blackberry antara Ung dan Joanna jelas menunjukkan ia diatur oleh Jho Low.

Ketika diminta untuk menunjukkan mesej Whatsapp antara Azlin dan dia yang mengarahkannya memindahkan wang, dia berkata dia memadamkan mesej itu kerana dia “sedih” Azlin telah meninggal dunia secara tiba-tiba dan tidak mahu mengingati tentangnya.

Dia kemudian membuang telefon itu.

BACA disini
https://www.theedgemarkets.com/article/defence-raises-former-yr1m-ceos-credibility-and-quizzes-court-call-najib-defence

Tetapi atas alasan yang sangat pelik, Hakim Nazlan berkata ceritanya bahawa Azlin yang mengarahkannya dan bukannya Jho Low boleh dipercayai kerana hakim berkata adalah perkara biasa bagi orang ramai untuk membuang telefon kerana teknologi berkembang dengan cepat.

Hakim Nazlan malah berkata bahawa ada kemungkinan dia telah memadamkan mesej WhatsApp kerana “saksi mungkin tidak menganggap mesej itu penting (ya betul, orang yang meminta anda memindahkan RM42 juta daripada sumber yang tidak diketahui ke akaun yang tidak diketahui adalah tidak penting) atau ddia mungkin mahu “sengaja menghapuskan semua yang ditemuinya atas sebab yang paling diketahuinya”

Bagaimanapun, Hakim Nazlan tidak pernah meneliti bahawa mesej Blackberry yang menunjukkan penglibatannya dengan jurubank Ambank, Joanna Yu dan Jho Low boleh bermakna arahan untuk memindahkan itu datang daripada Jho Low dan bukannya Najib – sama seperti Jho Low pernah meminta Joanna melindungi cek Najib daripada melantun (bouncing cheque) termasuk meminta Joanna memasukkan wangnya sendiri ke dalam akaun Najib.

Nazlan juga percaya bahawa tiada sebab untuk tidak mempercayai cerita Ung kerana Najib menjawab bahawa Azlin seorang yang boleh dipercayai dan dia tidak faham mengapa Azlin akan menyembunyikan wang RM42 juta yang didepositkan ke dalam akaunnya dan tidak pernah memberitahunya tentang perkara ini.

Hakim kemudian menulis bahawa tidak ada sebab untuk Azlin menipu Najib kerana tidak ada bukti bahawa Azlin telah mendapat manfaat dari segi kewangan.

(Hanya selepas perbicaraan mahkamah tinggi SRC, perbicaraan membabitkan Time Leisnner di Amerika Syarikat menyatakan bahawa Azlin telah menerima bayaran RM5 juta daripada Jho Low tetapi Najib tidak dibenarkan memasukkan bukti ini ke dalam rayuan Mahkamah Persekutuannya) tanpa alasan.

Sebenarnya, rantaian bukti sepatutnya telah terputus sekarang dan Ung Su Ling ini sepatutnya dibuang sebagai saksi.

Mereka tidak dapat menemu bual Datuk Azlin untuk pengesahan kerana beliau meninggal dunia.

Tetapi Nazlan bersetuju dengan cerita versi air liur sebaliknya tidak mengendahkan mesej Blackberry dan latar belakangnya yang panjang bekerja untuk Jho Low.

BACA juga
https://pakdin.my/tag/src-international/

Sumber:
Lim Sian See
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid033XRXRBJ3snzLT7W17J1tRTVp1sUdXFDrXqbJPsXa7ZvGGuS9SGzkp3SbtSBt1oBzl&id=100088296976751

 

 

 

 

 

 

UtamaNAJIB RAZAKSRC International: Berikut adalah sesuatu yang sangat sukar dipercayai, anda akan terkejut

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR