Polis Thailand ingatkan pasangan kekasih tidak rakam video seks pada hari Valentine - pakdin.my

Bahagian Penindasan Jenayah Teknologi telah memberi amaran kepada pasangan kekasih supaya tidak merakam video seks mereka pada Hari Valentine bagi mengelak daripada diperas ugut selepas hubungan mereka berakhir.

Pol Kol Siriwat Deepor, timbalan komander bahagian itu, berkata pada hari Ahad bahawa pasangan kekasih sering menyatakan keghairahan mereka antara satu sama lain pada Hari Valentine, tetapi mereka harus mengambil langkah berjaga-jaga – dengan tidak merakamnya dalam video.

“Pasangan kekasih mungkin secara sukarela merakam hubungan seksual mereka. [Tetapi] jika mereka berpisah pada masa hadapan, lelaki mungkin memuat naik klip dalam talian dan mencemar maruah pasangan wanita,” katanya.

Kes sebegini termasuk dalam kategori “sextortion” oleh mereka yang mempunyai bahan lucah orang lain dalam simpanan mereka. Pesalah sedemikian boleh jadi orang yang mempunyai hubungan rapat, atau orang yang tidak dikenali yang berjaya meyakinkan orang lain untuk berkongsi gambar peribadi mereka dalam talian, kata Pol Kol Siriwat.

VIDEO berkaitan:

Jangan lupa subscribe

Imej peribadi sedemikian boleh disalahgunakan untuk memeras ugut – untuk menuntut wang atau seks – kerana pesalah boleh mengancam untuk menyiarkan gambar atau video itu untuk tontonan umum, kata timbalan komander itu.

Sextortion hanyalah satu daripada beberapa kategori jenayah yang dikaitkan dengan cinta, walaupun ia menyebabkan kerugian kewangan dan keruntuhan reputasi yang paling besar, katanya.

Satu lagi ialah penipuan percintaan, di mana penipu menggunakan profil warga asing yang kacak untuk membina hubungan dan akhirnya menipu mangsa mereka untuk memindahkan wang kepada mereka, katanya.

Jenis ketiga ialah penipuan hibrid yang melibatkan penjenayah memikat wanita untuk jatuh cinta dengan mereka – dan kemudian meyakinkan mangsa mereka untuk “melabur” wang mereka sebelum mereka menyedari mereka ditipu, kata Pol Col Siriwat.

Pol Lt Kol Nopawan Panya, timbalan jurucakap Pejabat Polis Diraja Thai, berkata bulan lalu sahaja 168 penipuan percintaan dan 235 penipuan hibrid telah dilaporkan. Jumlah kerugian dalam kes itu dianggarkan kira-kira 190 juta baht.

UTAMADUNIAPolis Thailand ingatkan pasangan kekasih tidak rakam video seks pada hari Valentine

Kongsi Berita

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium