Pulau Selatan Thailand akan dibangunkan sebagai tempat pelancongan bertaraf dunia - pakdin.my

Sebuah pulau di Selatan Thailand bakal dibangunkan sebagai tempat pelancongan bertaraf dunia. Koh Adang, yang terletak di wilayah sempadan selatan Satun, bakal menjadi destinasi pelancongan bertaraf dunia seperti Langkawi di Malaysia, menurut Pusat Pentadbiran Wilayah Sempadan Selatan (SBPAC).

Wilayah Satun terkenal dengan pemandangan semula jadi yang indah, dengan hutan, gunung dan pantai. SBPAC baru-baru ini mengadakan mesyuarat untuk membincangkan cara meningkatkan pelancongan wilayah itu, lapor The Phuket Express hari ini.

Timbalan Ketua Setiausaha SBPAC, Chanathan Saengphum, menyatakan bahawa agensi berkaitan akan bekerjasama untuk membangunkan Koh Adang menjadi destinasi pelancongan utama dalam tempoh lima tahun akan datang. Projek ini bertujuan untuk menggelar Koh Adang sebagai “Rivera of Southeast Asia” dan membangunkannya sebagai destinasi eko-pelancongan utama dan pusat rekreasi.

Koh Adang yang terletak di Laut Andaman di daerah kecil Tarutao, daerah Mueang, meliputi kawasan seluas sekitar 30 30 kilometer persegi dan dikelilingi oleh pulau-pulau kecil seperti Ko Lipe, Ko Dong, Ko Hin Ngam, dan Ko Yang. Pulau ini penuh dengan gunung tinggi dan hutan hijau yang tebal. Tarikan semula jadi yang lain termasuk Teluk Mae Mai, air terjun yang dipanggil “Namtok Chon Salat,” dan pemandangan indah yang dipanggil Pha Chado. Pha Chao adalah tempat pemerhatian pada masa lalu untuk lanun yang ingin menyerang kapal komersial.

VIDEO berkaitan:

Jangan lupa subscribe

Koh Adang juga merupakan syurga untuk menyelam skuba dengan terumbu karangnya.

Untuk mempersiapkan projek pembangunan pelancongan, Satun perlu melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan, seperti bahasa asing, menurut Profesor Dr Sukree Langputae, Naib Presiden Perhubungan Antarabangsa dan Alumni Universiti Fatoni.

Koh Adang ialah pulau kedua terbesar di Taman Negara Tarutao, dengan Koh Tarutao yang terbesar. Dengan keindahan alam semula jadi dan sumber pelancongan yang banyak, Koh Adang berpotensi untuk menjadi pemain utama dalam pasaran pelancongan dunia.

UTAMADUNIAPulau Selatan Thailand akan dibangunkan sebagai tempat pelancongan bertaraf dunia

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium