[VIDEO] Bencana alam melanda tiga kawasan di Sumatera Barat mengakibatkan seorang maut - pakdin.my

PADANG – Bencana alam yang terjadi di beberapa wilayah Provinsi Sumatera Barat sejak Jumaat (24/3) hingga Sabtu menyebabkan seorang maut dan kawasan pemukiman digenangi air.

Pemangku Ketua Badan Penanggulangan Bencana Daerah (BPBD) Provinsi Sumatera Barat Arry Yuswandi di Kota Padang, Sabtu, memaklumkan kejadian tanah runtuh di Jorong Ganang kp. Baruah, Nagari Sungai Landia, Kecamatan IV Koto, Kabupaten Agam, pagi Sabtu.

Menurutnya, tanah runtuh melanda tandas di Masjid Nurul Ikhlas di Jorong Ganang kp. Baruah, menyebabkan seorang daripada dua orang yang berada di dalamnya meninggal dunia dan seorang lagi terpaksa menjalani rawatan.

Selain itu, banjir melanda beberapa kampung di Kabupaten Pesisir Selatan, menenggelamkan kawasan pemukiman dan lebuh raya Sumatera Barat-Bengkulu.

Menurut laporan yang diserahkan kepada BPBD, sebanyak 140 rumah penduduk ditenggelami air akibat banjir yang melanda Nagari Sungai Nyalo di Kecamatan XI Koto Tarusan berikutan hujan lebat yang turun sejak Jumaat (24/3) petang.

Banjir turut melanda Nagari Tapan di Daerah Basa Ampek Balai Tapan dan sebahagian Daerah Silaut di Daerah Pesisir Selatan.

Jangan lupa subscribe

Sementara itu, puting beliung melanda Desa Lubuk Begalung di Lakitan Nagari Selatan, Kecamatan Lengayang, Kabupaten Pesisir Selatan menyebabkan dua rumah mengalami kerosakan yang teruk dan lima rumah rosak sedikit.

Di bandar Padang, angin kencang menyebabkan pokok tumbang, namun tiada kemalangan jiwa.

Arry mengingatkan BPBD di peringkat daerah/bandar untuk berkoordinasi dengan BPBD di peringkat wilayah dalam menangani kesan bencana tersebut.

BPBD Provinsi Sumatera Barat, menurutnya, bersedia menghantar pasukan dan bantuan bagi menyokong pengendalian impak bencana alam di daerah/bandar raya.

Arry turut mengingatkan penduduk supaya meningkatkan kewaspadaan ketika cuaca buruk. “Ramalan cuaca daripada BMKG boleh menjadi rujukan untuk meningkatkan kewaspadaan,” katanya.

UTAMADUNIA Bencana alam melanda tiga kawasan di Sumatera Barat mengakibatkan seorang maut

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium